Julie_Jeune
Kærlighed og sex

Jeg har sjældent lyst til sex, men gør det alligevel for husfredens skyld

19. februar 2024
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Kvinders manglende lyst bliver næsten altid set ud fra mandens vinkel – også af os selv. Så tak for dit spørgsmål, for det skal der virkelig laves om på." Læs Julie Jeunes svar om parforhold og sex.

Spørgsmål

Jeg har sjældent rigtig lyst til sex, men gør det alligevel for husfredens skyld, og fordi jeg ved, at sex er vigtigt for parforholdet.

Men det bliver faktisk sværere og sværere med tiden, og min lyst bliver mindre og mindre. Hvad tænker du om det?

Svar

Kvinders manglende lyst bliver næsten altid set ud fra mandens vinkel – også af os selv. Så tak for dit spørgsmål, for det skal der virkelig laves om på. Og det er et arbejde og en forandring, der både skal ske kollektivt og i den enkelte kvinde.

Sex er ikke bare sex, det kan være virkelig mange ting. Men alligevel måler og definerer vi stort set kun sex ud fra en kønsstereotyp maskulin seksualitet. Det er sex med fokus på penetrationen og udløsningen og i et samleje, der i gennemsnit varer cirka syv minutter.

Er det det, du ikke har lyst til? Det forstår jeg så godt, for en kvindekrop har ofte brug for meget mere tid. Derfor er det også vigtigt, når vi taler om manglende lyst, at vi taler om lyst til hvad.

Fordi der er noget, vi ikke har lyst til, betyder det jo ikke, at der ikke er alt muligt andet, vi faktisk har lyst til. Spørgsmålet er bare, hvad det så er?

Men hvis du bliver ved med at have en slags sex, du ikke rigtig har lyst til, ja, så sker der det, du oplever: At din lyst faktisk bliver mindre og mindre. Vi skal aldrig gøre noget med vores krop, vi ikke har lyst til, for kroppen husker, og til sidst vil den mere og mere forbinde sex med noget ubehageligt. Du overskrider faktisk dine egne grænser.

Så det, jeg tænker, er, at du er ude på et sidespor, der hverken tjener dig eller din kæreste. Træk i nødbremsen, og stop med at gøre noget, du ikke har lyst til, og hvor du ikke har dig selv med. Men stop også med at sige til dig selv og om dig selv, at du ikke har lyst. Vi skal ned ad en helt anden vej.

Tænk om dig selv, at du er en seksuel og sanselig kvinde fuld af lyst. Men at du bare mangler at opdage, hvad der får din krop, dit skød og dine sanser til at synge.

Nu er din opgave at glemme alt om, at sex skal være på en bestemt måde. I stedet skal du mærke ind i, hvad du faktisk har lyst til af bittesmå og store ting. Det kan være nogle helt stille og rolige ting, som at din kæreste kysser dig dybt, kærtegner dine bryster, giver dig oralsex eller masserer dine fødder. Alt gælder, og alt er lige godt.

Kvinder har i så mange år været objekter i det seksuelle. Vi må blive subjekter for at mærke os selv, og hvad vi faktisk har lyst til. Det er din opgave nu.

Fortæl din kæreste om det, så han forstår dig og bedre kan være en del af opdagelsesrejsen og alle de nye måder, der nu kommer til at fylde. Din krop har faktisk allerede talt til dig. Dens hidtil manglende lyst har fortalt dig, hvad den ikke trives med.

Så her kommer det vigtigste: Din og mange kvinders manglende lyst er faktisk et tegn på integritet, og at man er i kontakt med sin krop og lyst. Stik modsat af, hvad man skulle tro. Tillykke med det. Nu skal du til at lytte endnu mere til den og fortælle din kæreste, hvad den siger.

Artiklen blev udgivet i femina uge 7, 2024.

Læs også