Julie_Jeune
Kærlighed og sex

Jeg har aldrig haft et velfungerende parforhold. Nu overvejer jeg at droppe romantisk kærlighed helt

1. marts 2024
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Jeg er træt af datinglivet og har aldrig haft en velfungerende parforhold." Læs sexolog og parterapeut Julie Jeunes svar på spørgsmål om sex.

Spørgsmål

Jeg er træt af datinglivet og har aldrig haft en velfungerende parforhold.

Nu overvejer jeg at droppe den romantiske kærlighed helt og fokusere på relationerne til mine venner og min familie, men jeg er i tvivl, om det er forkert?

Svar

Tusind tak for dit spørgsmål, for du har fat i den lange ende. Det er himmelråbende så stor betydning, vores relationer har for os, men det er lige så himmelråbende, hvor lidt indsigt vi har i, hvordan vi laver sunde, støttende og kærlige relationer.

Tænk, hvor meget smerte de kan forvolde os, når noget er svært med vores familie, venner og kærester. Det er fordi, vi er sociale væsener.

Næst efter søvn og mad er vores behov for at føle os forbundne det vigtigste. Det er videnskabelig bevist, at når vi oplever svigt og utryghed i vigtige relationer, kan det måles på samme måde og samme sted i hjernen som fysisk smerte.

Alligevel halser vi rundt efter job og karriere, penge på kontoen, flotte hjem og et godt udseende. Fordi alt det har prestige, men hvad giver det os egentligt?

Når det, vi i virkeligheden har mest brug for for at være fyldt af tro og tillid og mod på livet, er at være omgivet af nogle fuldstændig trygge og kærlige relationer.

Det påvirker vores immunforsvar, vores humør og vores energi. Så giv den endelig gas, og dyrk dine venner og din familie. Det er ikke spor forkert.

Hemmeligheden er nemlig ikke at putte kærligheden ned i nogle bestemte kasser, men dyrke den og nyde den i de former, den har i dit liv lige nu. Og hvis det er familie og venner, der er der, så er det dér, du skal pleje kærligheden, og med dem du skal sørge for at føle dig godt omgivet og støttet.

Vi giver alt for meget værdi til en intim partner, når vi tror, at kærligheden kun kan have den form. Vi venter og venter og føler, vi lever et kærlighedsløst liv, indtil den eneste ene springer frem fra sit gemmested.

Og i den venten forsømmer vi alle de andre vigtige kærlighedsrelationer, vores liv byder på. Egentlig skal vi ikke gøre andet end at styrke, passe og pleje kærligheden, der hvor den er.

Hvis du har haft mange dårlige kæresteforhold, som du skriver, har du nok et utrygt tilknytningsmønster. Men det kan dine andre relationer også være med til at reparere.

Vi kan nemlig godt heale vores utrygge tilknytning. Så vil det også blive lettere at skabe et velfungerende kæresteforhold. I virkeligheden tror jeg, at vores intime kærlighedsforhold er én lang udviklingsrejse. Jeg tror, vi er der, hvor vi lærer mest, om det er i et forhold eller alene.

Husk også, at det at være i et forhold ikke er nogen garanti for at føle sig mødt, set og elsket. Formen på kærligheden er ikke det afgørende, det er kvaliteten.

Om vi er kærester, venner eller familie, er ikke det vigtigste, det er derimod om relationen er god, tryg og kærlig. Og så er både livet og kærligheden heldigvis større end os.

Så helt fint at flytte fokus væk fra en intim partner. Men pludselig står der måske en alligevel. Og det står ikke skrevet nogen steder om, hvor længe vi skal være i et intimt kærlighedsforhold. Det kan kun tiden vise og din egen lyst til det.

Artiklen blev udgivet i femina uge 8. 2024. Dette er en redigeret version.

Læs også