Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas brevkasse

Min svigermor låser sig ind, mens vi sover. Hvad skal jeg gøre?

18. august 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"De sidste par måneder er hun begyndt at komme på besøg hos min mand og mig i tide og utide, og hun bruger den ekstranøgle, vi for mange år siden gav hende, til at lukke sig ind med."

Kære Anna

Min svigerfar døde sidste år efter længere tids sygdom. Det har taget hårdt på hele familien, men naturligvis især på min svigermor.

De seneste par måneder er hun begyndt at komme på besøg hos min mand og mig i tide og utide, og hun bruger den ekstranøgle, vi for mange år siden gav hende, til at lukke sig ind med.

Jeg er godt træt af, at jeg aldrig ved, om hun er der, når jeg kommer hjem fra arbejde, eller om hun kommer trissende en tidlig morgen, mens min familie og jeg stadig ligger og sover, for det er nemlig noget, hun har gjort flere gange.

Jeg har snakket med min mand om det, men han siger, at hun stadig sørger og bare er ensom, og at hun nok skal stoppe af sig selv på et tidspunkt, og han beder mig lade det ligge.

Mit spørgsmål er, hvorvidt jeg alligevel kan tillade mig at sige noget til hende, eller om jeg bare skal bide i det sure æble og lade hende fortsætte?

Venlig hilsen

Den meget trætte svigerdatter

Kære meget trætte svigerdatter

Sure æbler hænger der masser af på træerne rundt omkring, men derfor behøver du ikke bide i dem alle sammen af den grund.

Som jeg læser dit suk her, handler det egentlig ikke om din svigermor i sig selv. Det skaber bare uro aldrig helt at vide, hvornår man har besøg.

Jeres hjem er jo et fælles helle. Ikke en banegård. Af og til kan det hjælpe at begynde en lidt penibel samtale et andet sted end der, hvor skoen trykker mest.

Tag udgangspunkt i, at du til fulde forstår, hvor tomt der må være i din svigermors hjem nu. For det er vanvittigt svært at finde sine ben efter et tab så stort som hendes.

Nu står hun ligesom og tripper i et hjørne af sit eget liv uden helt at vide, hvor hun skal placere fødderne til det næste skridt.

Derfor er jeres hjem blevet den trygge hule, hun søger tilflugt i, når alt andet ser uoverskueligt ud. Men at jeres hjem har denne funktion udelukker slet ikke, at hun lige melder sine besøg i forvejen og tager hensyn, hvis det passer dårligt ind i jeres planer.

Hvis din mand pure nægter at tage del i denne ganske rimelige måde at sætte nogle grænser på, må du nok tage hul på samtalen alene. Men gør det kærligt og nænsomt.

Sig til din svigermor, at I alle sammen elsker hende og gerne vil være sammen med hende. Det mest ulykkelige ville da være, hvis du ender med at blive så træt af hendes besøg, at du slet ikke orker at være i stue med hende.

Jeg er stensikker på, at det bestemt ikke er, hvad hun selv ønsker. I så dyb en sorg som den, hun står i, kan hun bare ikke selv bedømme, hvor grænsen går. Men det kan I hjælpe hende med.

Din svigermors liv er drejet ad led gennem tabet af sin mand. Hun skal ikke oven i miste den tætte kontakt, hun har til jer, blot fordi hendes søn ikke magter at åbne munden ...

Kærlig hilsen

Anna

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også