julie_j
Kærlighed og sex

Jeg er forelsket i en anden end min mand. Jeg har ikke tænkt mig at gøre noget, men hvordan tackler jeg det?

25. januar 2024
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Det er ikke noget, jeg på nogen måde har tænkt mig at gøre noget ved, men hvordan tackler man en forelskelse, der ikke skal være?" Læs Julie Jeunes svar om forelskelse.

Spørgsmål

Min mand og jeg har et vennepar, vi ofte ses med. Nu er jeg blevet lidt småforelsket på afstand i manden.

Det er ikke noget, jeg på nogen måde har tænkt mig at gøre noget ved, men hvordan tackler man en forelskelse, der ikke skal være?

Svar

Altså, den der forelskelse, den er jo både fantastisk, livgivende og mirakuløs, men også ubarmhjertig og uretfærdig, i hvert fald hvis man er i et fast forhold, som du er.

Det er så let at forelske sig i noget nyt og spændende, der er langt fra at dufte af dagligdag og sure sokker. Og det er en kæmpe opgave at beholde gnisten og gejsten i et længerevarende forhold. Så start med at vide det.

Du skriver, at du er småforelsket, men på den længere bane kan du jo slet ikke vide, hvad det faktisk er. Så allerførst, giv det tid, og se det an, måske denne spirende forelskelse går i sig selv igen.

Om tre måneder vil du måske undre dig over det, du føler lige nu. For det skal vi huske: En forelskelse varer mellem en dag og 18 måneder.

Først når forelskelsens hormonelle festfyrværkeri har lagt sig, ser vi rigtigt, hvem den anden er. Før det er vi blinde og ser kun den positive version af den anden – dét, vi ønsker at se og længes efter.

Nogle gange skal vi ikke tage den forelskelse så alvorligt. For det første fordi vi som sagt ikke aner, hvor længe den varer, og for det andet fordi den ikke behøver at føre til andet end en fascination og en begejstring for et andet menneske.

Men det kan vi til gengæld dyrke alt, hvad vi vil. Vi skulle egentlig bare give os selv lov til at gå rundt og være meget mere forelskede sådan i det hele taget.

Jeg ønsker for os alle, at vi meget mere kan nyde de mennesker omkring os, som vi møder på vores vej. At vi meget mere lader os bevæge af dem og bliver inspireret af dem, at vi åbner os og bruger hinanden meget mere. Den nærhed og udveksling behøver slet ikke at være begrænset til et parforhold.

Så kunne du bare prøve at nyde forelskelsens følelse af nyt liv og energi? Og lade den glæde og livsenergi, strømme videre til din partner og resten af dit liv. Du kan også prøve at være nysgerrig på, hvilke træk det er, der fascinerer dig, og hvad han vækker i dig.

Hvad er det, han står for, som du forelsker dig i? Se, om du kan skrue op for nogle af de ting i dig selv og i dit parforhold. Brug forelskelsen i ham til en vigtig kilde af information om, hvad du gerne vil have mere af i din verden. Tænk, at det ikke handler så meget om ham, men om hvad han vækker i dig.

Det var den positive version af din forelskelse, der ikke skal være. Den negative er, at du er i seriøse problemer, og det siger jeg med et smil på læben.

For hvis du faktisk alligevel er eller bliver så forelsket, at han fylder det hele, også når du er sammen med din mand, ja, så har du et problem. Så står den forelskelse imellem dig og din mand og gør, at du er mindre nærværende med ham, og på en måde forråder både ham og jeres kærlighed.

Læs også