Styr uden om amme-bh'er med bøjler, lyder rådet fra eksperter.
Gravid

Undgå DENNE type amme-bh'er

Af Mette Kjærgaard Søndergaard / katoni.dk, redigeret af Anne Romanelli 7. september 2015
Når du ammer, er det yderst vigtigt at vælge de rigtige amme-bh’er. Læs her hvorfor - og få gode råd til, hvilke amme-bh'er du skal gå efter.

Flere og flere erfaringer tyder på den samme tendens: At bøjler i amme-bh’er kan være skadelige for brystkirtlerne – og i værste fald resultere i brystbetændelse.

Derfor er det vigtigt, at du tager dig god tid, når du vælger dine amme-bh'er, så du får dem, der giver dig den bedste støtte.

Vent med at købe dine amme-bh'er

Allerede under din graviditet sker der en udvikling af brystet. Ammevejleder og barselssygeplejerske Gitte Engdal skitserer her, hvad der sker:

- Brystkirtelvævet begynder allerede at vokse fra starten til midten af graviditeten, og fra midten af graviditeten til ca. 2 dage efter fødslen starter mælkeproduktionen, som på det tidspunkt udelukkende er styret af hormoner, forklarer hun.

Her kan du købe alt til din amning - også ammebh'er uden bøjler >>

Derfor foreslår ’bra-fitter’ Susanne Tillebæk Rasmussen fra Triumph også, at du køber dine amme-bh'er så sent som muligt:

- Det mest optimale er først at købe sine amme-bh'er, efter man har født, for det er først her, at brystet har nået sin egentlige størrelse, siger hun.

Amme-bh’er med bøjler skader mælkeproduktionen

Susanne Tillebæk Rasmussen foreslår endvidere, at man køber sine amme-bh'er uden bøjler:

- Bøjler skader mælkeproduktionen, hvis de sidder bare en lille smule forkert. Bøjlen skal bare sidde 100 % korrekt, når man køber en amme-bh med bøjle, og det kan være svært, fordi brystets størrelse hele tiden ændrer sig på grund af mælkeproduktionen, understreger hun.

Bøjler i amme-bh’er kan give brystbetændelse Dette bakkes op af Gitte Engdal, der forklarer, hvordan bøjlen kan være skadelig for brystkirtlerne:

- Generelt er det sådan, at stramtsiddende tøj og især bh’er kan afklemme mælkekirtlerne i brystet og forårsage tilstoppede mælkegange. Det kan igen føre til, at mælken har svært ved at komme ud, og brystet ikke bliver ordentlig tømt. Hvis det er tilfældet, er der en større risiko for at få brystbetændelse, advarer hun.

Du kan finde lindrende BRYSTCREMER her >>

3 gode råd til køb af amme-bh'er

En amme-bh uden bøjle er den absolut sikreste løsning, hvis du ønsker et optimalt amme-forløb.

Susanne Tillebæk Rasmussen giver her sine tre bedste råd til, når du skal købe din næste amme-bh – uden bøjler:

1.    Vær sikker på, at du får en skål, der er bred nok til at rumme hele brystet – tænk på, at der skal være plads til et amme-indlæg.2.    Husk at få en tilpas stram omkreds. Det er denne, der skal holde din barm.3.    Vælg et behageligt materiale, der passer til din sensitivitet.

Artiklen er skrevet af Mette Kjærgaard Søndergaard fra katoni.dk

Læs også:

Gode råd når amning gør ondtAmning: Sådan undgår du, at baby gylperHvad må jeg spise, når jeg ammer?Amning: Lær dit barn at sove om nattenSundhedsstyrelsens anbefalinger om amning

7 ting børn ikke bør spise:

Honning

Undgå at give honning til børn under 1 år, da bakteriesporer fra honningen danner et giftstof i barnets fordøjelseskanal, som kan give sygdommen spædbarnsbotulisme – en alvorlig forgiftning.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Rosiner

Børn under 3 år bør ikke spise mere end 50 gram rosiner om ugen. Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe og kan være kræftfremkaldende. Større og mere modstandsdygtige børn kan godt spise flere rosiner.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Kerner

Små børn har ikke glæde af hele kerner. Hvis barnet ikke tygger kernerne godt nok, kan de komme hele ud i den anden ende, og får de for mange kerner, kan det give løs afføring. Hørfrø og solsikkekerner har desuden et højt indhold af cadmium, som på sigt kan skade nyrerne i for store mængder. Der er ikke cadmium og hørfrøolie og solsikkeolie.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Rå gulerødder

Det kan være svært for børn under 3 år at tygge rå gulerødder og andre hårde grøntsager ordentligt, så disse grøntsager kan risikere at sætte sig fast i halsen. Sørg derfor for at tilberede eller rive dem, hvis de serveres til børn under 3 år.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Nødder

Ligesom tilfældet er med de rå gulerødder, må hele nødder heller ikke gives til børn under 3 år, da de kan sætte sig fast i halsen. Hvis nødderne er blendede eller finthakkede, må børn dog gerne spise dem.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Popcorn

Også popcorn kan let sætte sig fast i halsen, så undgå at give popcorn til børn under 3 år. Det samme er tilfældet med de meget 'popcorn-lignende' riskiks.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Grøntsager med højt nitratindhold 

Nogle grøntsager som spinat, fennikel, rødbede og selleri har et højt indhold af nitrat og anbefales først til børn over 6 måneder. Nitrat er ikke farligt, men i kroppen omdannes det let til nitrit, som i store mængder kan give opkastning og blåfarvning af huden.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen