Amning: Sådan undgår du, at baby gylper
Gravid

Amning: Sådan undgår du, at baby gylper

14. september 2017
Anne Romanelli
Foto: Shutterstock
Det er vidunderligt at opleve baby, der efter amning ligger mæt og tilfreds. Knapt så skønt er det, når maden kommer op igen. Læs her, hvordan du undgår, at baby gylper for meget efter amning

Sådan undgår du, at baby gylper efter amning

Det er helt normalt for babyer at gylpe, efter de har fået bryst eller flaske. Men hvis din baby gylper for meget og for ofte, er det vigtigt at forsøge at gøre noget ved det.

Når børn gylper meget, kalder man det 'refluks', og det betyder egentlig bare, at noget af maveindholdet glider tilbage gennem spiserøret og op i munden. Det sker ofte, når baby skal af med en bøvs, eller hvis du tumler med dit barn.

For meget gylp efter amning

Gylper din baby meget efter amning, er det en god idé at være opmærksom på, hvordan gylpen påvirker dit barns almene trivsel. Hvis din baby trives, udvikler hun sig og vokser, som hun skal. Er det tilfældet, så gør man normalt ikke noget ved gylperiet.

Men hvis din baby gylper så meget, at det påvirker hendes vækst, er det en rigtig god idé at få det undersøgt nærmere, finde ud af årsagen og starte en eventuel behandling. Start med at kontrollere din babys vægt jævnligt. Så ved du, om hun optager næring nok fra mælken, eller om det meste ryger op igen.

Her er et par gode råd til at undgå, at baby gylper efter amning:

  • Hold baby, når hun spiser, så hun ikke ligger helt fladt ned.

  • Hold baby oprejst cirka 30 minutter efter hvert måltid, så maden får mulighed for at bevæge sig videre fra mavesækken ned til tarmene – så er der mindre chance for at baby spytter.

  • Giv hyppige måltider. Det er bedre, at baby får lidt og holder det i sig end store måltider, som kommer retur.

  • Læg mærke til gylpen – den kan se forskellig ud. Den kan både være vandtynd, klumpet, ligne hytteost, være gullig, hvid … og det er alt sammen helt normalt. Farve og konsistens afhænger nemlig både af din mælks sammensætning, hvor lang tid der er gået, siden dit barn spiste sidst, og hvorvidt mælken er begyndt at blive fordøjet.

  • Hvis du giver flaske, er det en god idé at købe en speciel erstatning, der er tynd i flasken og bliver tyk i maven. På den måde bliver maden lettere liggende i mavesækken, så du undgår, at baby gylper.

Læs også