Amning
Gravid

Amning: Sådan undgår du, at baby gylper

14. september 2017
Torsdag, 14. september 2017 - 7:50 (udgivet første gang. februar 2015) - af Magasinet Mor, redigeret til web af Anne Romanelli. Foto: Panthermedia.
Det er så skønt med en baby, der efter amning ligger tilfreds i dine arme eller bøvser blidt henover skulderen. Knapt så skønt er det, når maden kommer op igen i en ordentlig skylle. Se her, hvordan du undgår, at baby gylper for meget efter amning.

Sådan undgår du. at baby gylper efter amning

Det er helt normalt for babyer at gylpe, efter de har fået bryst eller flaske. Men hvis din baby gylper for meget og for ofte, er det vigtigt at forsøge at gøre noget ved det.

Man kalder det 'refluks', når børn gylper meget, og det betyder egentlig bare, at noget af maveindholdet glider tilbage gennem spiserøret og op i munden. Det sker ofte, når baby skal af med en bøvs, eller hvis du tumler med dit barn.

 

For meget gylp efter amning

Gylper din baby meget efter amning, er det en god idé at være opmærksom på, hvordan gylpen påvirker dit barns almene trivsel. Hvis din baby trives, udvikler hun sig og vokser, som hun skal. Er det tilfældet, så gør man normalt ikke noget ved gylperiet.

Men hvis din baby gylper så meget, at det påvirker hendes vækst, er det en rigtig god ide at få det undersøgt nærmere, finde ud af årsagen og starte en eventuel behandling. Start med at kontrollere din babys vægt jævnligt. Så ved du, om hun optager næring nok fra mælken, eller om det meste ryger op igen.

 

LÆS OGSÅ: Amning fra A-Å - lær alt om amning

Her er et par gode råd til at undgå, at baby gylper efter amning:

• Hold baby, når hun spiser, så hun ikke ligger helt fladt ned.

• Hold baby oprejst i cirka 30 minutter efter hvert måltid, så maden får mulighed for at bevæge sig videre fra mavesækken og ned i tarmene - så er der mindre chance for at hun gylper.

• Giv hyppige måltider. Det er bedre, at baby får lidt og holder det i sig end store måltider, som kommer retur.

LÆA OGSÅ: Gode råd når amning gør ondt

• Læg mærke til gylpen - den kan se forskellig ud. Den kan både være vandtynd, klumpet, ligne hytteost, være gullig, hvid … og det er alt sammen helt normalt. Farve og konsistens afhænger nemlig både af din mælks sammensætning, hvor lang tid der er gået, siden dit barn spiste sidst, og hvorvidt mælken er begyndt at blive fordøjet.

• Nogle vælger at give flaske i stedet for at amme. Du kan købe en speciel erstatning, der virker ved at være tynd i flasken og blive tyk i maven. På den måde bliver den lettere liggende mavesækken, så du undgår, at baby gylper. Du kan også vælge at malke ud og give modermælk i flaske.

 

Læs også