https://dk-femina-backend.imgix.net/media/da741cfb293643828d583fcaef227110.jpg
Gravid

Træn dig til en bedre fødsel

19. januar 2015
af Rim El Sammaa-Aru.
Foto fra bogen ‘Træn dig til en bedre fødsel’.
Motion under graviditeten er godt for både dig og din baby. Her får du nogle lette øvelser, der måske også kan give dig en lettere fødsel...

Motion er bestemt ikke noget, du skal gå i en stor bue udenom, selv om du for tiden har en baby i maven. Tværtimod er det godt for jer begge to, at du får røde kinder, og hjertet pumper lidt ekstra.

Læs også: Forbered din krop på fødslen

Du har mindsket risiko for væskeansamling og komplikationer som svangerskabsforgiftning og akut kejsersnit under fødslen. Desuden er en fødsel en stor fysisk anstrengelse, og det er derfor godt at være i god fysisk form. Og så sender endorfinerne fra fysisk krævende træning dit humør i vejret.

Forskning de sidste 10 år viser desuden, at dit nyfødte barn ved fødslen har en højere Apgar Score, en lavere puls, mindre stress og mindsket risiko for komplikationer, hvis mor har trænet.

Tip til træningen

Så længe du lytter til din krop og naturligvis beskytter din bækkenbund, er der altså gevinst ved træning, mens du er gravid. Husk ikke at overanstreng dig, og lav ikke for tunge løft. En god tommelfingerregel er, at du skal være i stand til at tale under din træning.

Læs også: Slip af med ondt i kroppen - 10 øvelser til gravide

Husk også at drikke masser af vand, når du dyrker motion. Du sveder nemlig mere, når du er gravid, og har derfor brug for meget væske for at undgå utilpashed.

Disse øvelser kan laves under hele graviditeten

Om øvelserne

Øvelserne er fra bogen 'Træn dig til en bedre fødsel'.

Guiden er skrevet af fysioterapeut Rim El Sammaa-Aru, som guider dig til at komme i form enten i fitnesscentret eller derhjemme.

Udgivet ved FADL's Forlag.

1. Armbøjning op ad væg
Udgangsstillingen er stående foran en væg eller lignende. Placer hænderne på væggen lidt over brysthøjde med en skulderbredde og strakte arme. Fald ind mod væggen ved at bøje armene, og pres/skub dig tilbage til udgangsstillingen.

2. Bryst Push Up
Udgangsstillingen er, at du står på alle fire med skulderbredde mellem hænderne og vægten lagt frem på armene. Hold ryggen helt lige ved at suge navlen ind, og spænd i maven. Bøj armene, og kom så langt ned, at næsen rører underlaget. Hold hoved og nakke i ro.

3. Cykeløvelse
Udgangsstillingen er rygliggende. Stræk benene op i luften, og udfør cyklende bevægelser.

4. Navlesug
Udgangsstillingen er, at du står på alle fire. Spænd maven ved at suge navlen op. Hold spændingen et øjeblik, og lad så maven falde ned igen.

Læs også:
Slip af med ondt i kroppen - 10 øvelser til gravide
Forbered din krop på fødslen
10 råd til at klare veerne

Læs også