Svangerskabsforgiftning - Her er alt, du skal vide.
Gravid

Svangerskabsforgiftning: Det skal du vide

18. marts 2021
af Anne Romanelli, Redaktionen
Udgivet første gang 29. september 2018. Foto: Shutterstock
Svangerskabsforgiftning rammer omkring to-tre procent af alle gravide i Danmark. Men det er meget forskelligt, hvor alvorligt det er. Her forklarer jordemoderen alt, du skal vide, om svangerskabsforgiftning, og hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

Har du mistanke om svangerskabsforgiftning? Eller vil du bare gerne vide mere om, hvilke symptomer du skal være opmærksom på som gravid?

Så læs med her, hvor jordemoder Anette Lunøe Jæger fra Rigshospitalet forklarer, hvad svangerskabsforgiftning er, hvilke sygdomstegn du kan kigge efter, og hvad du kan gøre, hvis du rammes af svangerskabsforgiftning.

Hvad er svangerskabsforgiftning?

Svangerskabsforgiftning kaldes også for præeklampsi og er en kombination af for højt blodtryk og udskillelse af æggehvidestof i urinen efter 20. graviditetsuge.

Svangerskabsforgiftning rammer to-tre procent af gravide

Svangerskabsforgiftning kan opstå efter 20. uge i graviditeten.

Tilstanden rammer to-tre procent af alle gravide i forskellige grad. De fleste har ingen symptomer og får således stillet diagnosen ved rutinetjek hos lægen eller jordemoderen.

Nogle oplever dog symptomer som hovedpine, brystsmerter, åndenød eller synsforstyrrelser.

Svangerskabsforgiftning kan i de fleste tilfælde behandles med medicin, men i svære tilfælde sætter man fødslen tidligere i gang.

Svangerskabsforgiftning kan opstå i mild eller svær grad. I sidstnævnte tilfælde vokser barnet ikke så meget, som det skal, fordi moderkagen og dermed fostret får nedsat blodtilførsel.

Hvad er symptomerne på svangerskabsforgiftning?

Man ved ikke, hvad der er årsagen til, at nogle udvikler svangerskabsforgiftning, men moderkagen spiller helt sikkert en vigtig rolle.

Andre faktorer, der øger risikoen for udvikling af svangerskabsforgiftning, er bl.a. hvis kvinden er førstegangsgravid, er overvægtig, har sukkersyge eller højt blodtryk, har nyre-, hjerte- eller bindevævssygdomme, eller hvis fostret har misdannelser.

Svangerskabsforgiftning kan også være arveligt.

svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning symptomer:

De fleste har som nævnt ingen symptomer på svangerskabsforgiftning og får stillet diagnosen ved en rutineundersøgelse hos lægen eller jordemoderen.

Gennem hele graviditeten får den gravide jævnligt kontrolleret sit blodtryk og sin urin, bl.a. for at holde øje med, om hun skulle være ved at udvikle svangerskabsforgiftning.

Tegnene på svangerskabsforgiftning er nemlig typisk forhøjet blodtryk og æggehvidestof (protein) i urinen.

Hvordan føles det at have svangerskabsforgiftning?

Derudover er symptomer på svangerskabsforgiftning, som du selv kan holde øje med, væskeophobning i kroppen, synsforstyrrelser, kvalme, kraftig vægtstigning på kort tid, hovedpine, flimren for øjnene, åndenød, brystsmerter og almen utilpashed.

Kontakt din læge eller jordemoder, hvis du er bekymret for, om du er ved at udvikle svangerskabsforgiftning.

Er svangerskabsforgiftning farligt for barnet? 

Det er meget forskelligt, hvor alvorligt svangerskabsforgiftning er.

Under graviditetskontrollerne holdes der øje med, om barnet vokser som forventet. Svangerskabsforgiftning kan nemlig påvirke moderkagens funktion, så barnet vokser mindre, end det skal.

Ved let svangerskabsforgiftning kan det være nødvendigt, at den gravide kommer til kontrol et par gange om ugen på hospitalet og eventuelt bliver sygemeldt fra sit arbejde, så hun kan slappe af.

Ved svær svangerskabsforgiftning bliver den gravide indlagt på hospitalet. Svangerskabsforgiftning kan nemlig være alvorligt for både moderen og barnet, og i de svære tilfælde kan det blive nødvendigt at sætte fødslen i gang eller lave kejsersnit.

Det vil altid være en fødselslæge, der tager en sådan beslutning. Det er heldigvis meget sjældent, at svangerskabsforgiftning er årsag til, at et foster dør.

Hvordan behandles svangerskabsforgiftning?

Behandlingen er i lette tilfælde hvile og aflastning, så blodgennemstrømningen af moderkagen øges, og barnet derved får ilt og næring.

I sværere tilfælde behandles svangerskabsforgiftning med medicinsk blodtrykssænkende behandling eller igangsættelse af fødslen. Når man først har svangerskabsforgiftning, går det ikke væk igen før efter fødslen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvordan forebygges svangerskabsforgiftning?

Det, du selv kan gøre for at undgå svangerskabsforgiftning, er at undgå at tage for meget på og holde dig i god form.

Hvis du får symptomer, som bekymrer dig, skal du altid kontakte din jordemoder eller læge.