https://dk-femina-backend.imgix.net/media/9c80a7f5931a4294acabd2a6172af52f.jpg
Gravid

Svangerskabsforgifting - hvad er det?

19. oktober 2009
af Ulla Johanne Johansson
To-tre procent af alle graviditeter i Danmark rammes af svangerskabsforgiftning. Man ved ikke helt, hvad årsagen er

Jeg hørte om en kvinde, der fik svangerskabsforgiftning i ottende måned. Hun mistede barnet. Er det en normal risiko? Hvad er svangerskabsforgiftning, og hvad gør det egentlig ved min krop og mit barn? Hvad kan jeg gøre for at undgå det? Vil for alt i verden ikke risikere at tabe mit barn. Hvor tit dør fostret egentlig?

Sisse

Kære Sisse

Svangerskabsforgiftning kaldes også for præeklampsi, og det rammer cirka to-tre procent af alle graviditeter i Danmark. Men det er meget forskelligt, hvor alvorligt det er. Man ved ikke, hvad der er årsagen til, at nogle udvikler denne komplikation, men moderkagen har helt sikkert en vigtig rolle. Tegnene på svangerskabsforgiftning er blandt andet forhøjet blodtryk, æggehvidestof (protein) i urinen og væske, der hober sig op i blandt andet hænder, fødder og ansigt. Der kan også forekomme synsforstyrrelser, opkastninger og almen utilpashed.

Gennem hele graviditeten får den gravide jævnligt kontrolleret sit blodtryk og sin urin, blandt andet for at holde øje med om hun skulle være ved at udvikle svangerskabsforgiftning. Der holdes også øje med, om barnet vokser som forventet. Svangerskabsforgiftning kan nemlig påvirke moderkagens funktion, så barnet vokser mindre, end det skal. Ved let svangerskabsforgiftning kan det være nødvendigt, at den gravide kommer til kontrol et par gange om ugen på hospitalet og eventuelt bliver sygemeldt fra sit arbejde, så hun kan slappe af. Ved svær svangerskabsforgiftning bliver den gravide indlagt på hospitalet.

Svangerskabsforgiftning kan være alvorligt for både moderen og barnet, og i de svære tilfælde kan det blive nødvendigt at sætte fødslen i gang eller lave kejsersnit. Det vil altid være en fødselslæge, der tager en sådan beslutning. Det, du selv kan gøre for at undgå svangerskabsforgiftning, er at undgå at tage for meget på og holde dig i god form. Hvis du får symptomer, som bekymrer dig, skal du altid kontakte din jordemoder eller læge, men det er heldigvis meget sjældent, at svangerskabsforgiftning er årsag til, at et foster dør.

Anette Lunøe Jæger, jordemoder

Se også:
Svær overvægt kan skade fostret
Planlagt kejsersnit

Læs også