Gravid
Gravid

Sådan får du gang i fødslen

7. juli 2015
af Mia Qvist Scheelsbeck. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: All Over Press
Er det rigtigt, at du kan skubbe gang i din fødsel ved at gå på trapper eller støvsuge? Eller er sex virkelig den bedste metode? Se her, hvad en jordemoder siger om de mest udbredte antagelser...

Er man nået til et tidspunkt i sin graviditet, hvor man meget gerne vil have sat fødslen i gang, er der ikke mange ting, man selv kan gøre. Og dog...

En udbredt antagelse er, at man bare skal gå op og ned af en masse trapper eller støvsuge hele huset, da de fysiske anstrengelser så også vil skubbe gang i fødselsprocessen.

Hvad er en gennemsnitsfødsel?

Støvsugning og trappegang hjælper ikke

Det er IKKE sandt, fortæller jordemoder Rikke Farnum fra Jordemoderhuset i København.

- Det hjælper overhovedet ikke at gå på trapper eller støvsuge, selvom mange tror, at det forholder sig sådan. Det er faktisk en dårlig idé, da det bare tager energi fra din krop, som den skulle bruge på at klare fødslen, siger Rikke Farnum til MAMA.dk.

Din personlige pakkeliste til fødegangen

God form og sex KAN fremskynde fødslen

Hun understreger dog, at det ikke skal tolkes sådan, at gravide kvinder íkke skal røre sig ud af flækken.

Det er nemlig en god idé at være i god form som gravid, da det typisk giver en lettere graviditet og fødsel. Og samtidig føder man også gerne lidt før eller til terminen. Derfor er det også bare om at være aktive på lagnerne. Sex er nemlig også med til at holde dig i form - og så er der også andre fødselsfremskyndende elementer i sex.

- Der findes nemlig det samme hormon i sæd, som kroppen bruger til at sætte fødsler i gang, forklarer Rikke Farnum.

Epidural: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?

Stærk mad og amerikansk olie virker blot afførende

Tidligere er amerikansk olie også blevet nævnt som en at de ting, der ville kunne sætte en fødsel i gang. I dag ved man dog, at den mikstur højst virker afførende og altså ikke har nogen igangsættende fødselseffekt.

Stærkt krydret mad har også haft ry for at kunne igangsætte en fødsel. Den øgede aktivitet i tarmene, som den stærke mad giver, skulle nemlig ifølge opfattelsen også kunne sætte gang i veerne, men nu er holdningen blandt flere eksperter, at maden nok højst giver hyppige toiletbesøg, især hvis du er vant til mindre krydrede anretninger.

Video: Smertelindring under fødslen

Gør det du plejer

Rikke Farnum påpeger, at akupunktur også i visse tilfælde har vist sig at sætte fødsler i gang, men derudover opfordrer hun blot til, at man ikke anstrenger sig ud over det sædvanlige og stresser for meget over den måske laaaange ventetid.

- Det er bedst at gøre det, man har lyst til. Hvis du går til noget hver uge, så bliv ved med at gå til det. Få dine tanker over på noget andet, så det ikke udmatter dig for meget hverken fysisk eller mentalt, råder hun.

Læs også