Når dit barn vågner og græder 10 gange hver nat, når du træner til et maraton, når du er ramt af sygdom, eller når du lider af søvnløshed, kan det være svært at overskue sex. Se her, hvordan du løser dine sex-forhindringer
Gravid

Så mange gange skal man have sex for at blive gravid

1. oktober 2015
Af Cecilie Wenstrup
Hvor mange gange skal man have sex, før man bliver gravid? Det spørgsmål, og mange andre, er der flere kvinder, der stiller sig selv, når de forsøger at blive gravide. Bliv klog på, hvad der er rigtigt og forkert, når det gælder graviditet og sex.

Myte: Uregelmæssig menstruation påvirker chancen for at blive gravid. Svar: Sandt

Alle kvinder har fra tid til anden oplevet, at de må vente på en udebleven menstruation i løbet af livet, eller at menstruationen pludselig kommer, når de mest venter det. Uregelmæssig menstruation indebærer et interval, der er kortere end 25 dage eller længere end 35 dage (regnet fra den første menstruationsdag). Uregelmæssige menstruationer tyder på uregelmæssigheder i ægløsningen eller eventuelt et fravær af ægløsning.

I tvivl om, hvornår du har ægløsning? Så prøv vores ægløsningsberegner her

– Ægløsningen er betingelsen for, at man overhovedet kan blive gravid. Forsøger du at blive gravid, når du har uregelmæssige menstruationer, vil det derfor også blive sværere for dig at blive gravid, forklarer overlæge Mette Haase Moen til KK.no.

Her kan du købe graviditetstest over nettet >>

Myte: Ved at have sex flere gange om dagen øger jeg også chancerne for at blive gravid. Svar: Forkert.

– Det er ikke nødvendigt at have sex hele tiden for at blive gravid. Det handler så at sige om kvalitet og ikke kvantitet. Vil man gerne have et barn, kan man ’nøjes’ med sex to-tre gange om ugen, siger Moen.

Myte: Enkelte sexstillinger kan øge chancerne for graviditet. Svar: Forkert

– Det er nok bare en myte. Tyngdekraften har ikke meget at sige for dine muligheder for at blive gravid, og det gælder uanset hvilken stilling, man står eller ligger i, forklarer overlægen.

Når du forsøger at blive gravid, bør du vente med at have sex, til du har ægløsning. Svar: Forkert.

Man regner med, at en graviditet kan ske indenfor seks dage i en kvindes cyklus. Den sidste dag er ægløsningsdagen, som igen er ca. 14 dage inden den næste menstruation. Derfor er det også bedst at have samleje i dagene før ægløsningen.

– Sæd kan overleve i kvinden og befrugte et æg i tre-fem dage, efter du har haft sex. Venter du med at have sex, til du har ægløsning, så kan du have gået glip af chancen for at blive gravid i den måned, siger Mette Haase Moen.

Her kan du købe ægløsningstest over nettet >>

Myte: Selvfølgelig kan jeg få et barn, selvom jeg er fyldt 40 år. Svar: Forkert

Alderen betyder meget, når man skal have et barn. Fra 20-30 års alderen halveres den månedlige chance for at blive gravid, og ved ca. 37-årsalderen bliver den atter halveret. Det betyder, at det vil tage meget længere tid at blive gravid, og med alderen øges risikoen for aborter og kromosomfejl hos fosteret.

– Man antager, at en kvindes frugtbarhed er ophørt de sidste 5-10 år før den sidste menstruation. Kvinder, der kommer i overgangsalderen senere end andre, bevarer dog deres frugtbarhed længere end andre, siger Moen.

Myte: Den kønssygdom jeg fik som yngre betyder ingenting i dag. Svar: Forkert

– En infektion som klamydia eller gonoré, kan ødelægge en kvindes æggeledere. Enkelte kønssygdomme kan i værste fald gøre en kvinde steril, men det ses som regel kun i tilfælde, hvor vedkommende har haft sygdommen i længere tid uden at have været i behandling. Mange kan også have en kønssygdom uden at vide det, slutter Mette Haase Moen.

Læs også