https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/2014/oktober/sutteflaske612.jpg
Gravid

Rundt om sutteflasken

20. november 2014
af Magasinet Mor. Redigeret af Anne Romanelli
Her er alt, du bør vide, hvis dit barn bruger sutteflaske...

Vidste du, at...

...omkring 10 procent af danske kvinder holder op med at amme i løbet af de første 5 til 6 uger?

Omkring 40 procent er helt holdt op med at amme, når barnet er 4 måneder.

Fri for kemi

Bispenol-A (BPA) bruges til at fremstille den type plastik, mange sutteflasker er lavet af. BPA er med til at sikre, at plasten er gennemsigtig og stærk, så den eksempelvis kan tåle at blive tabt på gulvet. Udover de positive egenskaber er BPA dog også på Miljøstyrelsens liste over hormonforstyrrende stoffer. Det diskuteres, om BPA er skadende ved lave doser, men hvis du vil være på den sikre side, så køb sutteflasker, der er BPA-fri.

Det nødvendige udstyr

Du har brug for 6-8 sutteflasker med sutter og et par låg. En regel er, at sutterne skal kasseres efter 6 uger. Hvis der ikke er målestreger på flaskerne, så er en kande med målestreger rigtig god, så du kan opmåle de rette mængder vand, modermælk og modermælkserstatning.

Den rette temperatur

Dryp et par dråber fra sutteflasken på dit håndled, inden du tilbyder barnet flasken. Så kan du sikre, at indholdet ikke er for varmt. Du kan evt. også anskaffe Maniquicks infrarøde termometer til 395 kr. på almotrade.dk. Termometeret kan måle temperaturen på både dit barn, sutteflasken og badevandet i 4-6 centimeters afstand. Det har en præcisionsmåling på 0,2 grader og gemmer de sidste 30 målinger.

Sådan drikker barnet af flasken

Tip!

Der findes sutteflasker i både glas og plastik. Dem af plastik er mest praktiske, da de næsten ikke kan gå i stykker. Du finder bl.a. et stort udvalg på babysam.dk

Sid med dit barn, som hvis du ville amme, og sørg for, at der er mælk i hele flaskesutten, så baby ikke kommer til at sluge for meget luft. Der er forskel på, hvor hurtigt børn spiser af flasken, men normalt tager et flaskemåltid 15-20 minutter. Tager det længere tid, kan det være, at hullet i sutten er for lille. Spørg din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl.

Rengøring

Hver gang, du har givet flaske, skal du smide resten af mælken ud, da der hurtigt udvikles bakterier. Sutteflasken renses med salt for at fjerne mælkerester. Gnid salt på sutten og skruegangene, og skyl efter med rent vand. Sutterne koges herefter i en gryde i ca. 5 minutter. Når du skal rengøre selve sutteflaskerne, så er de 5 minutters kogning helt fint, men opvaskemaskinens vaskeprogram på 65 grader med tørreprogram desinficerer også godt. Alternativt kan de desinficeres i mikrobølgeovnen. Husk at vende flaskerne med bunden i vejret, så vandet kan sprøjte op i hulrummet og løbe fra igen.

Læs også