Gravid

Metoder der sætter fødslen i gang

af Anja Bay 3. juni 2009
Hvis du gerne vil have baby ud snarest, kan du prøve følgende metoder. Der er dog ingen garanti for, de virker

Mange mener, at følgende metoder virker, hvis du gerne vil sætte gang i fødslen. Lægerne forholder sig dog tvivlsomme til metodernes effekt. Men det kan vel aldrig skade at prøve!

AkupunkturInden for akupunktur mener man, at visse punkter på kroppen står i forbindelse med livmoderen. På Odense Universitetshospital er man p.t. i gang med forsøg, som gerne skulle give et fingerpeg, om hvorvidt akupunktur kan modne livmoderhalsen og afkorte tiden til fødslen. Flere kvinder mener, at det har virket for dem.

ZoneterapiMange sværger til zoneterapi for at få gang i veerne, men der er ikke videnskabeligt belæg for effekten.

Amerikansk olieI gamle dage blev amerikansk olie blandet med nisseøl for at tage den grimme smag. I dag ved man, at den mikstur højst virker afførende og altså ikke har nogen igangsættende fødselseffekt.

BrystvortestimuleringKan virke, da det udløser hormonet oxytocin i kroppen. Kvinden skal dog være fødeklar.

Gåture og hårdt fysisk arbejdeVirker måske, da rask gang kan øge trykket i livmoderen.

MadStærkt krydret mad har haft ry for at virke afførende og sætte veerne i gang. Den øgende tarmfunktion kan eventuelt producere veer, men giver nok højst hyppige toiletbesøg, især hvis du er vant til mindre krydrede anretninger.

SexSamleje kan have en virkning, da der er tale om en kombination af prostaglandinen i mandens sæd og den mekaniske påvirkning af livmoderhalsen samt andre muskler, der trækker sig sammen ved orgasme. Man skal formentlig være meget tæt på termin, før der måske er en effekt.

Æteriske olierI andre kulturer har man erfaring for, at æteriske olier virker - muligvis fordi de har stoffer i sig, der ligner oxytocin. Oxytocin er det hormon, man får i en kunstig udgave, når der lægges et vestimulerende drop.

Læs også:Frygter du fødslen?