Babyfødder
Gravid

Her er verdens mindste baby – en lille fighter

9. september 2016
af Anne Romanelli
Emilia vejede kun 226 gram og målte 22 centimeter, da hun blev født.

Tyske Emilia Grabarczyk kan kalde sig verdens mindste overlevende nyfødte nogensinde, idet hun vejede blot 226 gram og målte 22 centimeter, da hun kom til verden.

Hun blev født efter blot 26 ugers graviditet, og ved fødslen var hendes fødder mindre end en voksens tommelfingernegl.

19-årig føder verdens tungeste pige

Emilia blev født ved et planlagt kejsersnit, da der var et problem med moderkagen, som gjorde, at hun ikke fik næring nok til at overleve i sin mors mave.

Normalt vil et foster veje omkring 600 gram i 26. graviditetsuge, men problemet med moderkagen gjorde, at Emilia var livstruende undervægtig.

Fødselsvægten forudsiger vores personlighed

En lille fighter

Lægerne på St. Mary-hospitalet i Witten, Tyskland, kalder det et mirakel, at Emilia overlevede.

- Selv børn med en fødselsvægt på 400 gram overlever sjældent. Hun er en lille fighter. I over seks måneder var det usikkert, om hun ville overleve. Kun i løbet af de seneste uger er hun blevet mere robust, siger børneafdelingens overlæge, Dr Bahman Gharavi ifølge Daily Mail.

Terminsdato og vægt: Der er forskel på køn allerede fra fødslen

Her kan du se, hvad nyfødte måler og vejer i gennemsnit

Ingen alvorlige mén

Det er ni måneder siden, at Emilia blev født, og nu trives hun fint og vejer godt 3,2 kilo – en sund vægt for en nyfødt.

Der bliver selvfølgelig stadig holdt godt øje med Emilias udvikling, men hun viser umiddelbart ingen tegn på alvorlige mén fra sin meget tidlige fødsel, oplyser lægerne.

Lav fødselsvægt giver øget sult resten af livet

Hendes mor, Sabine Grabarczyk, siger: - Der har været mange svære dage og mange tårer, men det stod klart for os, at hun ville kæmpe for at overleve.

Den hidtidige rekord for verdens mindste overlevede nyfødte tilhørte amerikanske Rumaisa Rahman, som vejede 243 gram og målte 20 cm, da hun blev født i 25. graviditetsuge.

Her kan du se et billede af Emilia Grabarczyk efter fødslen >>

Gravid uge for uge: Så stor er din baby - målt i mad!

Læs også