https://imgix.femina.dk/media/article/gravid.png
Gravid

Hvor meget må man løfte som gravid?

26. juli 2017
af Anne Romanelli
Se her, hvad eksperterne siger om løft under graviditeten – herunder hvor mange kilo du må løfte som gravid. Det er en del mindre end denne kvinde, som for alvor deler vandene på Instagram!

Emily Breeze fra North Carolina i USA deler i øjeblikket vandende på sin Instagram-profil. Her får hun stor opmærksomhed for sine billeder, hvor hun vægtløfter 155 pund (godt 70 kilo) – vel at mærke 34 uger inde i sin graviditet.

De positive følgere roser bl.a. Emily for sit gå-på-mod, sin styrke og sin veltrænede krop, mens mange kritikere udtrykker deres forargelse og peger på, at de tunge løft er farligt for barnet.- Folk, der ikke kender mig, skriver de mest vanvittige ting. Jeg er lamslået over, at folk kan tro, at jeg vil gøre noget som helst for at skade mit barn. Men jeg vil ikke lade andres uvidenhed ødelægge mit læge-godkendte fitness-regime under min graviditet, siger Emily Breeze ifølge US Magazine.

Det skal du vide om tunge løft i graviditeten

Men hvad anbefaler eksperterne egentlig om løft og graviditet?

Sundhedsplejerske Helen Lyng-Hansen skriver på sit website netsundhedsplejerske.dk:

- Det anbefales, at du ikke løfter noget, der vejer mere end 12 kilo, og den samlede løftemængde må ikke overstige 1000 kilo per dag. Når man er 7 måneder henne, anbefales det, at man kun løfter det halve, altså samlet set kun 500 kilo per dag.Hvis man løfter for meget som gravid, kan man – udover at få ondt i ryggen og bækkenet – også få blødning, og der er risiko for abort eller for tidlig fødsel, advarer hun.

Hvis du alligevel skal løfte under graviditeten…

Har du et mindre barn i forvejen, som gerne vil løftes, opfordrer Helen Lyng-Hansen til, at man om muligt indarbejder nye vaner – f.eks. sætter sig ned i højde med barnet i stedet, når det gerne vil i kontakt med dig. Man kan også købe f.eks. en lille trappestol, så barnet selv kan klatre op, hvor der er brug for det, råder sundhedsplejersken.

Har man alligevel brug for at løfte, så er det vigtigt, at man bruger den rigtige løfteteknik, hvor man bruger styrken i sine ben, har ret ryg og holder dét, man løfter, så tæt ind til kroppen som muligt.

Husk også at knibe sammen i din bækkenbund, og får du på nogen måde ondt, skal du stoppe med at løfte, understreger Helen Lyng-Hansen.

Læs også:

Motion under graviditeten

7 øvelser der styrker dig og din baby:

7 øvelser der styrker babys motorik

Læs også