https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/foer-april-2013/2011-24-maend-gravidsymptomer-p.jpg
Gravid

Fødselsråd til fædre: Sig aldrig 'Puh, jeg er smadret!'

6. maj 2015
af Anne Romanelli. Pantherstock og PR
I en ny (og virkelig sjov) fødselsbog for mænd fortæller en nybagt far om sin egen oplevelse af konens graviditet og fødsel – og kommer med gode råd om, hvad fædre bør og især IKKE bør gøre!

'Storken er landet' er ikke en tommetyk lærebog, men en personlig og vanvittigt sjov fortælling om graviditet og fødsel set med en mands øjne.

Den er skrevet løbende under graviditetens ni besynderlige måneder af førstegangsfaderen Tonny Gulløv, som med sin ærlige fortælling giver et bud på, hvordan han og sikkert også de fleste andre nybagte fædre har oplevet at få 'besøg af storken'.

Det er en forholdsvis kort beskrivelse af fødslen, og grunden til, at den ikke er længere, er med forfatterens ord 'at ingen mænd i så fald gad læse den'.

Sig aldrig 'Puh, jeg er smadret' til en fødende kvinde!

Men både (kommende) fædre OG mødre kan grine med, når Tonny Gulløv deler ud af sine reaktioner på og tanker omkring alt fra en positiv graviditetstest, hormonsvingninger og morgenkvalme til scanning, fødselsforberedelse og jordemorbesøg - og ikke mindst fødslen.

'Storken er landet' indeholder bl.a. guldkorn som 'Hvis mænd havde bryster i ammestørrelse, forlod de kun nødigt hjemmet!' og 'Hvis det var manden, der fødte børn, bestod den vestlige befolkning udelukkende af adopterede!', og der er også gode råd til andre fædre som f.eks. 'Sig aldrig: "Puh, hvor er jeg smadret" efter en fødsel - medmindre din kone er døv eller virkelig tunghør!'


- Jeg skrev 'Storken er landet' fordi, jeg godt vil dele min erfaring (eller mangel på samme) med alle andre vordende førstegangsfædre i det ganske land. Min viden om fødsler - og lige så vigtigt: hvorfor kvinden i mit liv pludselig lød som en delirisk rodfræser - var nogenlunde på niveau med perlestrikning!, forklarer Tonny Gulløv.

Men der er jo allerede bøger skrevet af og til mænd. Hvad gør din bedre?

- Sideantallet! 'Storken er landet' er på 34 sider, og det er den, fordi mænd ikke rigtig får læst de der murstenstykke fødselsbøger, som bliver lagt på natbordet med beskeden om: Her kan du så læse lidt om graviditet og fødsler! De fleste læser forordet og nøjes med bladre lidt forvirret rundt i de 350 sider og tænker: Phyyeeew, det gør jeg i morgen! Og når hun så stiller spørgsmålet, for det gør hun, om man har læst den-der-murstenstykke-bog-hun-lagde-på-dit-natbord, så svarer de fleste: Ja da! … Men de lyver!

Tror du ikke, at nogen mænd læser fødselsbøger?

- Jo, helt sikkert. Men det er ikke dem, 'Storken er landet' henvender sig til, selvom de nok også ville få sig en griner og blive en anelse klogere. Det handler om at indse, at de fleste mænd ikke drøner ned i bogladen og køber 10 bøger om graviditet og fødsler, 12 sekunder efter en positiv graviditetstest. Når så hormonerne vælter ind over den gravide kvinde, får manden sig en overraskelse, der ikke altid rimer på logisk. Og så kommer tanken: Hvad fan… skete der lige der?

Du mener derved, at hvis manden anskaffer sig 'Storken er landet', så kan han forudsige sin gravide partners hormonelle udsving!?

- Uha, nej. Det er der ingen, der kan! Dertil kommer, at manden sandsynligvis ikke køber 'Storken er landet', lige så lidt som han køber andre fødselsbøger. Men hans mor, svigermor, bedstemor, søster, moster, kæreste, hustru, tante eller bare en god veninde gør. Kvinder ved nemlig, at graviditet og fødsler er en kæmpe omvæltning, udfordring og belastning for en kvindekrop. De ved, at det kommer til at gøre ondt, og de kommer ud i en række situationer, de ikke har prøvet før, og som kan være farlige for dem og barnet. De er nervøse, bange eller i det mindste spændte. Uanset hvilke følelser, kvinderne har eller forventer, så tænker, læser og reflekterer de over dem.

Og det gør mænd ikke?

- Nogle mænd gør, og de har helt sikkert også søgt viden omkring emnet. Men der er rigtig mange, som bare kigger og reflekterer med reptilhjernen, hvor de voksende forlygter er i centrum! Det er lige nøjagtig det, som er pointen med 'Storken er landet'. Mange mænd skal lokkes til at læse om graviditet og fødsler for i det mindste at forstå, at kvinden er bange og rigtig gerne vil have så meget viden og derved opbakning fra deres mænd. Når storken ankommer, er det utrolig vigtigt, at manden i det mindste har en ide om, hvad der venter, og hvad der forventes af ham.

Ved at læse 'Storken er landet', er mænd derved klædt på til udfordringen?

- De er i hvert fald forberedte på langt flere scenarier, end hvis de ikke har. Og måske får en kort humoristisk bog om fødsler og graviditet mændene til at søge flere oplysninger eller i det mindste tage emner op, de ellers ikke ville ane noget som helst om. Gør de det, er de allerede nået langt … især i deres partners øjne! Og så kan de samtidig få en sjov oplevelse, mens de læser. Det gælder både mænd og kvinder!

'Storken er landet' koster kun 67,95 kr. og kan købes her >>

Læs også