https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/gravidfarprim.jpg
Gravid

Fedt, jeg skal være far!

22. januar 2014
af Nanna Balslev
foto: Nellie Møberg
To streger på graviditetstesten, og en helt ny verden af scanninger, en voksende mave, der sparker og bekymringer for fødslen åbner sig for dig. Men hvad tænker mændene, der er med på sidelinjen? Vi spurgte to kommende fædre og en, der har prøvet det før.

"Hvis mine venner kan, kan jeg også!"

Danni Travn, 31 år, kæreste med Janne. Skal være far for første gang i slutningen af denne måned.

Hvad var det første, du tænkte, da din kæreste fortalte, at hun var gravid?
"Jeg lå og halvsov, da hun sagde det. Jeg tror, jeg først mumlede 'Det er jo for vildt' ned i puden, inden det rigtig gik op for mig, hvad hun rent faktisk sagde. Jeg var glad og overrasket, selv om det var planlagt."

Hvordan har du det med, at du skal være far om kort tid?
"Det har jeg en kæmpestor ærefrygt overfor. Men jeg har en del venner, som er blevet fædre på det seneste, og det gør mig fortrøstningsfuld. Når de kan, kan jeg også! Og så giver min kæreste mig selvtillid mig ved at sige, jeg bliver en glimrende far. Jeg aner ikke, hvad hun bygger det på."

Har jeres forhold ændret sig på grund af graviditeten?
"Nej. Vi har været kærester i over 11 år og har prøvet en del. Vi er ret dygtige til at tale med hinanden."

Hvad er din største bekymring i forbindelse med at blive far?
"Alt muligt, som jeg ikke kan sortere i. Min kæreste kalder mig en 'bekymringsmaskine', og på den måde minder jeg om min far. Min storesøster havde en barnevognskæde med en masse små dingenoter, og min far pillede næsten dem alle sammen af, fordi han var bekymret for, om hun på en eller anden måde kunne få dem i munden."

Hvilken slags mor tror du, din kæreste bliver?
"Min kæreste er god til at finde en naturlighed i de ting, hun gør, så jeg tror, hun glider ubesværet ind i mor-rollen. Hun bliver nok en mor, som taler meget med sit barn og viser det, de muligheder verden byder."

Læs også: Når far er den bedste

"Det er stadig ret abstrakt"

Christian Rosenbech, 28 år. Kæreste med Line. Skal være far for første gang til marts.

Hvad var det første, du tænkte, da din kæreste fortalte, at hun var gravid?
"Jeg blev glad og lidt overrasket. Vi havde snakket om, at vi gerne ville have børn snart. Men jeg var alligevel lidt overrasket over, at det gik så hurtigt."

Hvordan har hun håndteret graviditeten?
"Jeg synes, hun har klaret det ret flot. Hun har haft nogle dage, hvor hun har været vildt træt og lidt ked af det. Ind i mellem er hun også blevet vred på mig og har råbt af mig. Men jeg ved jo godt, at hormonerne kan løbe af med hende. Og jeg synes faktisk, at det er synd for hende, at hun får sådan nogle humørsvingninger."

Hvordan har du det med, at du skal være far om et par måneder?
"Det er stadig ret abstrakt. Jeg ved jo, at der er en lille pige inde i Lines mave, men jeg kan stadig ikke helt forholde mig til det. Man ved jo reelt ikke, hvad man går ind til, når man skal have sit første barn. Det bliver nok mere håndgribeligt, når hun er kommet ud. Jeg glæder jeg mig til at se, hvad hun er for en."

Hvad er din største bekymring i forbindelse med at blive far?
"Måske om jeg kommer til at elske mit barn. Men det tror jeg, kommer helt af sig selv. Jeg er faktisk ikke så bekymret - jeg er også sikker på, at Line vil klare fødslen vildt godt. Hun er den sejeste i verden."

Hvilken slags mor tror du, din kæreste bliver?
"Hun bliver den sejeste mor. Sådan en, der danser rundt og får sit barn til at grine. Hun bliver en helt vildt god mor. Det ved jeg bare!"

Huske at lade far sludre med baby - se mere her

"Jeg kan kun forestille mig, det er Eliott, der kommer ud!"

Jannik Tai Mosholt, 35 år, gift med Elle. Far til Eliott og en lille pige, der kommer til marts.

Hvordan reagerede du, da din kone sagde, at hun var gravid?
"Jeg blev vildt glad. Første gang var jeg enormt optaget af graviditeten. Og selv om jeg har prøvet det før, så er det først nu, det er begyndt at blive konkret. Jeg kan på en måde kun forestille mig, at det er Eliott, der kommer ud, ha ha!"

Har I fortalt jeres søn, at han skal være storebror?
"Vi har ikke kunnet finde ud af, hvornår vi skulle sige det til ham. Men forleden sagde han til min kone: 'Jeg ved godt, hvorfor du er tyk - det er fordi, du har en baby inde i maven.' Og så snakkede vi om det."

Har jeres forhold ændret sig på grund af graviditeten?
"Ikke endnu. Men det kommer det jo til, når vi har to børn i stedet for et. Vi har snakket om, at det vigtigste er at kommunikere og hjælpe hinanden i hverdagen. Og så har vi snakket om, hvordan vi undgår at skubbe Eliott ud på et sidespor."

Hvad er din største bekymring i forbindelse med barn nummer to?
"Første gang fødte min kone fire uger for tidligt, så det kan jeg godt bekymre mig lidt om. Men jeg er mere afslappet, end jeg var første gang. Til gengæld tænker jeg så over, om min søn vil få nok opmærksomhed. Så tænker jeg: 'Gud nej, hvad der det dog vi gør mod ham?'. Men jeg er selv enebarn, så jeg synes jo, at vi giver ham en gave."

Hvilken slags mor er din kone?
"En fantastisk mor. Hun er sjov og nærværende. Og jeg tror, at mit forhold til Eliott bliver tættere - at vi kommer til at bruge mere tid sammen alene."

Far har også fået barn

Læs også