Hvordan fungerer en graviditetstest?
Gravid

Er jeg gravid?

af Lilla Loft og Dorte Bruun Rasmussen 13. januar 2011
Foto: Vanna Envall
Brysterne er ømme, du skal tisse hele tiden, og du lider måske af kvalme. Det er ofte nogle af de første tegn på, at du er gravid!

Kvalme, ømme bryster og afbrudt søvn er tegn på, du er med barn! Viser graviditetstesten at du er gravid, så kan du allerede nu få en ide om, hvor langt du er i din graviditet. Brug terminsberegneren, der ligger på mama.dks forside.

I tvivl om, hvornår du har ægløsning? Så prøv vores ægløsningsberegner her

 

Træn bækkenbunden Invester i en god og støttende bh, og indstil dig på afbrudt søvn, når du må op og på toilettet flere gange om natten. Hvis du ikke allerede laver bækkenbundsøvelser hver dag, er det en rigtig god idé at begynde nu. En veltrænet bækkenbund heler bedre og hurtigere efter fødslen, og du undgår at komme til at lide af inkontinens - også senere i livet. Men det er også vigtigt, at du øver dig i at afspænde bækkenbunden, for det får du brug for under fødslen, hvor det netop gælder om at kunne give slip.

Få bugt med kvalmen Nogle gravide er så heldige slet ikke at få kvalme, men en hel del døjer med den. Nogle har let morgenkvalme i de første måneder. Andre kaster op gennem hele graviditeten. Man ved ikke hvorfor, men kvalmen er formentlig hormonelt betinget. Du kan prøve at dæmpe eller undgå kvalmen ved at spise mange små måltider og undgå fede og røgede madvarer. Det kan være godt at spise et stykke knækbrød eller lignende, inden du står op om morgenen, for så har maven lidt at arbejde med. Kontakt eventuelt en akupunktør eller zoneterapeut og hør, om de måske kan hjælpe dig.

Kilde: Jordemoder Lene Skou Jensen.

Læs også: Gener i graviditeten Hold en sund vægt Bækkenbunden