https://imgix.femina.dk/media/35cac626248b4e17b263444efabb04cf.jpg
Gravid

Er dit barns bleer giftige?

2. oktober 2009
af Gitte Roe Eriksen
Foto Vanna Envall
Få styr på, hvad de forskellige bleer er lavet af. Se også, hvilke stoffer du skal undgå, og hvilke mærkninger du skal gå efter!

Engangsbleer: Består hovedsageligt af papirmasse, kaldet fluff-masse, der er udvundet af træ. Resten af bleen er lavet af plastmaterialer.

Stofbleer: Bomuld er den dominerende råvare. Der benyttes både økologisk bomuld og traditionelt dyrket bomuld. Andre materialer er: bambus, hamp, PUL (lamineret polyester).

Med eller uden parfume
Nogle engangsbleer indeholder lotion og parfume. Lotion skal være deklareret på pakken, derimod behøver der ikke at stå, hvis der er parfume i bleerne. Parfume kan give allergi. Toksikolog ved Astma-Allergi Forbundet Ewa Daniél råder til, at man som forældre duft er sig frem. - Duft er bleerne mistænkeligt af parfume, når man åbner posen, så lad være at bruge dem, siger hun.

Derfor er bleerne hvide
Tidligere blegede producenterne bleer med klordioxid (klor) - en proces, der var en stor belastning for miljøet. I dag bleger de fleste producenter bleerne med hydrogenperoxid (brintoverilte) eller enzymer, som ikke er særlig problematiske for miljøet. Desuden er rensningsanlæggene blevet langt mere sofistikerede, så processen stort set ikke belaster miljøet. Selv om det er almindeligt ikke at bruge klor, reklamerer producenterne som regel med, at de er klorfrie på pakken.

Forbudte farver
Hvis der er trykt med trykfarve på bleerne, må der ikke anvendes farvestoffer med tungmetaller eller visse azo-farvestoffer. Det er forbudt. Azo-farvestoffer kan danne kræftfremkaldende stoffer og er giftige for vandmiljøet. Miljøstyrelsens kemikalieinspektion fører tilsyn med, om producenter overholder reglerne.

Blomsten og svanen
Der findes to officielt anerkendte miljømærker i Danmark: Svanen og Blomsten. Vælger du miljømærkede produkter, behøver du ikke kende alle de kemiske navne for at undgå miljø- og sundhedsskadelige produkter. Produkterne med miljømærkerne lever op til en række skrappe miljø- og sundhedskriterier. Miljømærkede produkter koster det samme som andre produkter - der er både produkter til discountpriser og i den dyre ende. For at få svanemærket er der en lang række skrappe miljøkrav, der skal opfyldes. Der må for eksempel hverken anvendes sundhedsskadelige, allergifremkaldende, kræft - fremkaldende eller miljøfarlige stoffer ved fremstilling af bleerne. Parfume og lotion er også forbudt at putte i. Bomulden skal være dyrket uden sprøjtegift e, bleerne må ikke være bleget med klor, og der må ikke være phthalater i limen. Der skal bruges så lidt energi som muligt, og en vis procentdel træ skal stamme fra bæredygtigt skovbrug. Bare for at nævne nogle af kravene.

Den blå krans
Astma-Allergi Forbundet har også et mærke, som flere bleer har. Forbundets deklarationsordning er det eneste allergimærke på det danske marked, og det handler ikke om miljø, men fokuserer alene på sundhed og allergi. En deklarationskemiker bedømmer hver enkelt ingrediens i produktet alene, men også hvordan det reagerer sammen med de øvrige ingredienser i produktet. Produktet må ikke indeholde allergifremkaldende stoffer eller stoffer, der kan være hudirriterende, provokere eksem eller kontaktallergi.

Kilde: Informationscenter for Miljø og Sundhed, Astma-Allergi Forbundet, Baggrundsdokument for Miljøvejledning for bleer, 2005, af Hans Henrik Knudsen og Allan Herrstedt Jensen, IPU

Læs også