https://imgix.femina.dk/media/article/babynavn_0.jpg
Gravid

Dit barns navn har større betydning, end du tror

6. maj 2019
Af Trine Solberg. Redigeret af Redaktionen
Foto: Pantherstock
Studier viser, at et navn har sammenhæng med både erhverv og udseende. Forskerne er dog skeptiske.

Hvad skal vi kalde den lille? Vil du videreføre din bedstemors navn? Vælge et internationalt navn i tilfælde af, at du venter en globetrotter? Noget traditionsrigt? Et helt nyt navn? Eller venter du, til du kan se, hvad barnet ligner?

Hvad vi hedder kan have betydning for, hvem vi bliver, viser et studie.

- Der findes ingen automatisk, definitiv sammenhæng mellem navn og barnets personlighed eller fremtid. Derimod kan navnet være en af mange faktorer, som påvirker os, fortæller den svenske sprogforsker Emilia Aldrin.

Hun forklarer, at vi forholder os til vores navn på forskellige måder, men at navnet kan være nært koblet op på vores identitet og på den måde være med til at forme os. Nogle føler, at de vil leve op til et pænt, hårdt eller sjovt navn.

- Alternativt er man irriteret over, at man har en personlighed, som ikke stemmer overens med sit navn.

Vores navn kan også skabe visse forventninger hos andre, forklarer Aldrin, og det kan have betydning for, hvordan vi bliver mødt, og muligvis også for vores valg i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Dét betyder dit barns navn

Navnet kan påvirke udseendet

Der er lavet studier, som knytter vores navn til både erhverv og udseende. I 2016 stillede israelske forskere spørgsmålet: Påvirker stereotyper og associationer til et navn vores udseende? Forskerne mente nemlig, at når vi får et barn, vil vi – baseret på navnet – allerede have formodninger om, hvem barnet er, hvilket vil påvirke vedkommende.

Testpersonerne skulle se på billeder af mennesker, og de blev bedt om at vælge mellem fire navne, de mente passede til de afbildede personer. I 29,9 procent af tilfældene gættede de rigtigt. Hvis de hele var tilfældigt, skulle de kun have gættet rigtigt i 25 procent af tilfældene.

- Det er svært at sige, hvad der ligger bag resultaterne. Der er meget, du kan gøre med dit udseende, og måske du også gerne vil leve op til navnet, siger Ivar Utne, som er navneforsker ved Universitetet i Bergen.

Det kan også have noget at gøre med opvæksten – at forældre i visse sociale lag og med visse interesser vælger visse navne.

Andre studier har set på valg af erhverv og efternavn. Ernest Abel, en amerikansk professor, har fundet ud af, at de, som hedder ’Lawyer’ til efternavn har større sandsynlighed for at blive ’lawyer’ – altså advokat. Det samme gælder for folk, som hedder Dockery til efternavn. De har større sandsynlighed for at blive læger, skriver Forskning.no.

Ivar Utne er imidlertid skeptisk, og han påpeger, at det trods alt må være begrænset, hvor mange advokater med efternavnet Lawyer, der findes.

- Det ser ud, som om der er visse tendenser, men jeg ved ikke, om de er udslagsgivende, siger han.

LÆS OGSÅ: Derfor sover mænd fra babygråd

”En tjenestepige ved Navn Emilie”

”En Tjenestepige ved Navn Emilie vil snarere være udsat for at faae Jomfrunykker og skeje ud end om hun bar det solidere Navn Gro eller Astrid eller Sigrid.”
Sådan skrev den norske historiker P.A. Munch i en artikel i 1849.

- P.A. Munch var først og fremmest historiker, men han skrev også om navne. Under nationalromantikken midt i 1800-tallet gik han stærkt ind for, at forældre skulle bruge navne med nordlig oprindelse til deres børn. I den sammenhæng skrev han, at en pige med navnet Emilie ville skeje ud, fortæller Guldbrand Alhaug.

At Emilier ”skejer mere ud end andre”, er der naturligvis ikke hold i, men måske gav navnet i 1800-tallet associationer, som gjorde det mere forventeligt af hende, end hvis hun hed Gro? Selv er Alhaug skeptisk over, at navnet kan have noget særligt at sige i forhold til éns adfærd.

Fængselsfuglen Ronny

- Vi får associationer til navne. De kommer af livserfaring, og fordi du knytter navne til nogle, du kender. Måske har du dårlige associationer til navnet Heidi, fordi dine Heidier har opført sig dårligt, mens mine Heidier måske har opført sig pænt, siger Ivar Utne.

- Mange tænker på Ronny som en forbryder. Der er ingen holdepunkter for, at han er det, men der findes en stereotyp for, at det er sådan, han er, fortæller Utne.

Det er altså en association, mange deler, og det kan påvirke vores opfattelse eller forventning til, hvordan et andet menneske er. Utne har selv prøvet at afvise, at der er hold i ”myten” om fængselsfuglen Ronny, og efter en gennemgang af undersøgelser viste det sig også, at der ikke er flere Ronnyer blandt straffedømte end andre.

- Nogle vil nok være lidt skeptiske over for en, der hedder Ronny, og det kan da også ske, at man ikke vil kalde sit barn netop det navn, siger han.

LÆS OGSÅ: Mamas store navneguide: Find det helt rigtige navn til dit barn

Vi vælger efter klangen

Det, vi lægger mest vægt på, når vi vælger navn til vores børn, er, at det lyder pænt. Her kan barnets navn sige lidt om forældrene.

- Vi vælger navn ud fra, hvem vi er. De, som ser meget TV og læser meget Se & Hør, vil vælge andre navne end de, der ikke gør, siger Utne.

- Nogle er optagede af betydningen, men jeg tror ikke, at folk, som vælger bibelske navne, gør det, fordi det har noget med Gud at gøre. Det går på klang, om navnet er brugt – eller brugt for meget. Med andre ord lægges der vægt på ydre faktorer.

LÆS OGSÅ: 8 udbredte babyråd, der bare er myter

Læs også