Emma og William er populære børnenavne
Gravid

Derfor er Emma og William de mest populære børnenavne

af Anne Romanelli 20. juli 2015
Foto: Pantherstock
Emma og William topper de nyeste lister over de mest populære børnenavne til nyfødte. Og dét er der en helt særlig forklaring på, siger navneforsker.

Emma og William er populære børnenavne

Danmarks Statistik offentliggjorde forleden Top 50-listerne over de mest populære pigenavne og drengenavne til nyfødte i 2014, og her indtager Emma førstepladsen blandt pigenavne, mens William topper listen over drengenavne.

Det overrasker ikke navneforsker Birgit Eggert, som i BT giver sit bud på, hvorfor netop disse børnenavne er så populære:- Det kommer ikke bag på mig, at William og Emma har lagt sig i førertrøjen. Begge navne er internationale navne, og det er noget, vi er begyndt at vægte mere. Derudover skal vi kunne lide lyden i navnet. Emma har to stavelser og ender på 'a', og det er en lyd, vi kan lide, når det kommer til pigenavne. To vokaler ved siden af hinanden kan vi også rigtig godt lide for tiden. I William er 'ia' ved siden af hinanden. Og der er flere andre populære navne med samme princip, f.eks. Elias, Marius og Theodor, siger hun.Der skal være forskel på pigenavne og drengenavneNavneforskeren påpeger også, at der på listen over de 50 mest populære pigenavne kun er syv navne, der ikke slutter på 'a' eller 'e', mens drengenavne oftest slutter på en konsonant.- Det er også et godt eksempel på, at vi godt kan lide, at der er forskel på vores pige- og drengenavne, forklarer hun.Populærkulturen påvirker vores valg af børnenavneBirgit Eggert fortæller desuden, at vi typisk bliver påvirkede af populærkulturen herhjemme samt i de nordiske lande og USA, når vi vælger børnenavne - hvis altså det passer ind i den lyd, der trender for tiden.- De seneste år er navnet Liam blevet meget populært. Han stormede pludselig ind på listen. Det må være rapperen L.O.C. (med fornavnet Liam), der har påvirket det, og så har det oven i købet også to vokaler ved siden af hinanden, som passer ind i den lydmæssige trend. (...) Omvendt blev navnet Elvis aldrig et hit. Han var ellers enormt populær, men navnet er simpelthen for mærkeligt for os, siger hun.Disse børnenavne vil hitte i fremtidenBirgit Eggert giver samtidig sit bud på, hvad de mest populære børnenavne bliver i den nærmeste fremtid.Pigenavne:- Det kan godt blive et navn som Ella, der indtager førstepladsen i fremtiden. Anna og Olivia er også gode bud. Der går ofte tre generationer eller omkring 100 år, fra navne er gået af mode, til de bliver populære, og derfor kan disse 'oldemødre-navne' gå en lys fremtid i møde. Navne som Molly og Emeli kunne jeg også godt forestille mig, vi vil møde oftere fremover. Generelt er pigenavne, der slutter på 'ly' eller 'li', begyndt at brede sig, siger hun.Drengenavne:- Det er sandsynligt, at William får lov at blive et godt stykke tid endnu. Drengenavne, der starter med 'Wi'/'Vi', begynder at hitte mere og mere. Både på og udenfor listen, men jeg tror, vi kan forvente os flere på listen fremover, siger hun og henviser bl.a. til navne som Viggo, Willy og Vincent.Her kan du købe seje wallstickers og tavler med børnenavne - køb en med dit barns navn her >>Læs også:5 gode råd når du vælger børnenavneDét siger dit barns navn - om dig!Top 50: De mest populære pigenavne i 2014Top 50: De mest populære drengenavne i 201427 stjerners MEGET kreative børnenavne

Dét hedder kendte kvinders børn:

Dét hedder kendte kvinders børn

Sara Maria Franch-Mærkedahl, vejrvært og vinder af Vild med dans: Har døtrene Kastanje og Vega.
Ibi Makienok, tv-vært: Har sønnen Anakin.
Saseline Sørensen, sanger og model: Har sønnerne Sean og Dexter.
Sofie Gråbøl, skuespiller: Har sønnen Bror og datteren Gudrun.
Anne Sofie Espersen, skuespiller: Har sønnerne Sylvester og Buster samt datteren Sulajma.
Szhirley, sanger: Har sønnerne Elton og Bille.
Helena Christensen, model og fotograf: Har sønnen Mingus Lucien.
Signe Molde, tv-vært: Har døtrene Penny og Evelyn.

Andrea Elisabeth Rudolph, cremeproducent og tidligere tv-vært:Har datteren Isolde og sønnen Alfred Hamilton.

Lene Nystrøm, sanger: Har datteren India og sønnen Billy.
Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller: Har sønnerne Gilbert og Osvald samt datteren Yrsa.
Anette Heick, skuespiller og sanger: Har sønnerne Eliot og Storm.
Anne Kejser, radio- og tv-vært: Har datteren Noria.
Dicte, sanger: Har sønnen Sixten.
Lina Rafn, sanger: Har datteren Karmen.
Lise Rønne, tv-vært- og tilrettelægger: Har sønnen Nelson og datteren Eva. 

Julie Bertelsen, sanger:Har sønnen Casper Nanoq og datteren Sia.

Maria Montell, sanger: Har døtrene Smilla og Lilly samt sønnen Villum.
Mette Frederiksen, politiker: Har sønnen Magne og datteren Ida Feline.
Puk Elgård, tv-vært: Har sønnen Robin.
Mie Moltke, danser: Har sønnen Mio.
Pernille Rosendahl, sanger: Har sønnen Tristan.
Anna David, sanger: Har datteren Alba.
Sofie Fjellvang-Sølling, skisportsstjerne og vinder af Vild med dans: Har sønnen Maximilian og datteren Leonora.
Therese Glahn, skuespiller: Har datteren Elvira. Læs også: Dét siger dit barns navn - om dig!