https://imgix.femina.dk/files/pics/mama-dot-dk/228/11627/original-129138-baby5a.jpg
Gravid

Apgar-hvaffor-noget?

28. april 2005
af Ulla Nielsen
Din nyfødte baby skal til eksamen!

Allerede et minut efter dit barn er blevet født, er det til eksamen. Vel ude af maven på mor får den lille point - ikke for skønhed eller ligheden med far, men for at tjekke barnets sundhedstilstand. Det er benhårdt at blive født, men når jordemoderen giver dit barn Apgar-point, så er det for at vurdere, hvordan den lille har det. Med vejrtrækning, hjerteslag, muskler og reflekser.

Med apgar-point, opkaldt efter den amerikanske narkoselæge Virginia Apgar, vurderer jordemoderen den nyfødtes generelle tilstand. Det sker konkret ved, at jordemoderen på fem områder giver babyen point fra 0 til 2, alt efter hvor godt den lille har klaret fødslens strabadser.

- Som regel når babyen op i nærheden af i alt 10 point i løbet af det første minut, men ellers skal barnet gerne have 10 point efter fem minutter. Ved meget hurtige fødsler kan babyen få en lav apgar-score på fire-fem point efter et minut, men så retter den sig ofte til 10 allerede ved tre minutter, fortæller jordemoder Birgitte Krøldrup fra Hillerød Sygehus.

Normalt udregner jordemoderen tallet efter et og fem minutter, men hvis babyen scorer lavt efter et minut, følger jordemoderen typisk scoren på hvert af de følgende minutter. Tallet beregner hun ved at holde øje med babyens hjerteslag, vejrtrækning, muskelspænding, reflekser og hudfarve.

Apgars-point

I alt 0-3 point:
Kræver at lægerne hurtigt hjælper babyen med at trække vejret.

I alt 4-7 point:
Den nyfødte er påvirket af fødslen.

I alt 8-10 point:
Babyen har det glimrende.

Læs også