https://imgix.femina.dk/media/e0b0d9952437441ca763cf063510aed5.jpg
Familieliv

Tvillingers udvikling 1-6 år

15. september 2010
af Joan Tønder Grønning
Foto: Colourbox
Følg dine tvillingers udvikling år for år

1 år
1-årige tvillinger er i en rivende udvikling - og de elsker det. De øver sig i at komme rundt på egen hånd - enten siddende, hvor de 'møver rundt' på bagdelen, ved at rulle rundt, eller ved at kravle eller noget, der ligner. 1-årige tvillinger kan være en fysisk hård udfordring for jer tvillingeforældre. Fx kan det være hårdt for ryggen at flytte og bære rundt på to børn, så I - måske især mor - nok længes efter, at de kan gå. Værst er det selvfølgelig, hvis I bor i etageejendom med mange trapper.
Heldigvis begynder tvillingerne i starten af deres 2. leveår at tage de første skridt - og en helt ny verden åbner sig for børnene, men også for jer voksne. Meget bliver nemmere, og I slipper for mange tunge løft, men pludselig ved I ikke altid, hvor børnene er. Tvillinger begynder ikke nødvendigvis at gå på samme dag eller i samme uge, selvom mange gør.

Læs også: Fakta om tvillinger

2 år
2-årige tvillinger er normalt mobile, og det letter det fysiske pres på jer forældre, fordi børnene nu selv går sikkert. Tvillingerne er glade og nysgerrige og stadig relativt nemme at aflede opmærksomheden hos, hvis det er nødvendig. Fx kan en is gøre underværker, hvis en 2-årig er ked af det.

2-års-alderen er samtidig trodsalderen, hvor selvstændighedsfølelsen er stærk. Børnene tror, at de kan klare hele verden, og mange bruger dagene på at imponere bror, søster eller andre interesserede med vilde stunts. Alle omkring tvillinger skal løbe stærkt for at følge med, og det kan i sagens natur være svært, hvis børnene løber i hver sin retning.

2-års-alderen kan også være præget af konflikter, fordi børn i den alder undersøger alt og ikke kan forstå, hvis den sjove leg med at tømme skraldespanden bliver afbrudt. Reaktionen vil derfor ofte være skrig og skrål - i stereo. Indbyrdes konflikter mellem aktive tvillinger kan heller ikke undgås, fx hvis de gerne vil lege med det samme legetøj. Og her hjælper det ikke, at børnene får det samme legetøj, fordi de ofte bare vil lege med det dét stykke legetøj, søster eller bror leger med - også selvom de har et stykke magen til lige ved siden af.

Konflikter mellem 2-årige tvillinger kan også skyldes deres endnu uudviklede sprog og kan især tilspidse sig, hvis det får børnene til at ryge i totterne på hinanden for at få deres vilje eller de voksnes opmærksomhed. Er det tilfældet, så overvej at få deres ører undersøgt af en ørelæge. Børn, der ikke hører så godt, har også svært ved at lære at tale, og så kan et fysisk svar ligge lige for.

Hvis begge børn ellers er sunde og raske, men alligevel indimellem tager en tur med hyl og skrig, så prøv at forlade rummet og tæl til 144. Uden publikum stopper larmen ofte, og man kan gå tilbage med 'friskt mod' og udstråle den nødvendige ro.
Ofte er tvillinger lige gode om en konflikt. Kun hvis den ene tvilling konstant dominerer og underkuer den anden, skal der andre midler til. Så er det vigtigt at vise den dominerende, at man som voksen ikke ønsker den adfærd - fx ved i den konkrete situation at tage en 'time out' med den dominerende tvilling og trække vedkommende til side i forhold til fællesskabet, hvis hun eller han driller en i gruppen - fx medtvillingen.

Læs også: At føde tvillinger er noget andet

3 år
3-årige tvillingers verden bliver udvidet dramatisk, når de starter i børnehave og kommer i daglig kontakt med mange andre børn. Det giver typisk et positivt skub i tvillingers udvikling. Tvillinger forbliver tæt sammen og hinandens bedste venner, men selvstændige tvillinger vil både søge hinanden og andre - sammen og hver for sig.

Støt tvillingerne i at få hver deres nye legekammerater og hver deres områder, der interesserer den enkelte. Det er en del af deres selvstændighedsprocesproces, og tvillingerne har fortsat masser af tid sammen hjemme hos jer. Er det ene barn sygt en dag, så send alligevel det andet af sted.
Fra nu af skal jeres tvillinger vokse i deres selvstændighed i forhold til den anden og i en proces mere og mere afgrænse sig i forhold til at forstå, at "du er dig", og "jeg er mig".


4-5 år
4-5-årige tvillinger har ofte en rolig dagligdag. Børnehaven er blevet hverdag, og tvillingers almindelige udvikling foregår for de fleste i et roligt tempo med mange glade, positive oplevelser og forholdsvis få konflikter. Verden bliver større og større, og det er en alder, hvor børn i den grad arbejder med deres kompetencer både fysisk, intellektuelt og følelsesmæssigt. De lærer at cykle på to hjul med støtteben og kan efterhånden mestre børnehavens moon-car.

6 år
6-årige tvillinger er udviklingsmæssigt i en periode, hvor de 'små' børn bliver til 'store' børn.

Man taler nogle steder om 6-års-alderen som den første pubertet, netop fordi krop og hoved også her er i rivende udvikling. Og lige netop her skal tvillingerne begynde i skole og samtidig i SFO. To nye kæmpeverdener, der nok kan slå benene væk under de fleste, men ikke nødvendigvis hos tvillinger, der jo altid har hinanden til at give tryghed og ro, hvis de ellers er ligeværdige og ikke dominerer og begrænser hinanden.

Læs også: Hvad har du ret til som forælder til tvillinger?

Kilde: 2010-udgaven af "Bogen om Tvillinger 0-10 år"


Læs mere om tvillinger:
Alene med tvillinger?
Få hjælp til hverdagen med tvillinger

Læs også