https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2014/oktober/612x325ferie.jpg
Familieliv

Top 9: Familien betyder mest for danskerne

9. februar 2015
af Anne Romanellil
Foto: Pantherstock
En undersøgelse viser, at familien er det, der betyder mest i danskernes liv. Se Top 9 her…


Mest læste artikler på MAMA.dk

Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravidDe syv største synder i børneopdragelsenFå baby til at sove på 15 minutter

Familien er det allervigtigste i livet for danskerne, mens venner eksempelvis henvises til andenpladsen - og arbejde til femtepladsen.

Det viser en meningsmåling foretaget for tænketanken CURA, hvor man har adspurgt 1144 repræsentativt udvalgte personer.

Se også: Få en lykkelig familie - 6 gode tips

Langt størstedelen - nemlig 68 procent - svarede således, at familien betyder mest, mens det til sammenligning kun var 4 procent, der angav arbejdet som det mest betydningsfulde.

Top 9 ser sådan ud:

1. Familie
2. Venner
3. At du behandles med respekt
4. Fritid
5. Arbejde
6. Bekendte
7. At du gør noget for andre
8. Danmarks udvikling og fremtid
9. Religion/tro

Vi bruger alligevel mere tid på vores arbejde

Peter Lüchau, der er professor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet har analyseret resultatet og understreger, at det er vigtigt at være opmærksom på, at undersøgelsen forholder sig til, hvad danskerne selv siger, er det vigtigste - og ikke nødvendigvis, hvad de tidsmæssigt prioriterer højest.

- Vi bruger som oftest mere tid på vores arbejde end vores familie, men når vi angiver, at familien er det vigtigste, handler det om, at det er den, der fylder mest i vores bevidsthed, siger han til Kristeligt Dagblad.

Ubalance mellem samfundets indretning og vores ønsker

Direktør for CURA, Karen Lumholt, mener, at resultatet er et udtryk for, at danskerne generelt ønsker at prioritere deres nærmeste højt, men at den måde, vi har indrettet vores samfund på, kan være en forhindring.

- Vi er blandt Top 3 i Europa, når det gælder familiens samlede arbejdstid. Samtidig er vi et af de lande i verden, der institutionaliserer vores børn og unge mest. Når familie og venner opleves som det mest betydningsfulde for de adspurgte, kan det forstås som et udtryk for en ubalance mellem den måde, vi har indrettet samfundet på, og den måde, danskerne ønsker at leve på, siger hun.

Se også:
Få en lykkelig familie - 6 gode tips

Læs også