https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/skipperlyprim.jpg
Familieliv

Tag på øhop i Danmark med familien - Samsø

26. juni 2014
af Frida Paustian
foto: Privat
Danmarks øer er et oplagt sted at få tid til nærvær sammen med familien. Især mens børnene er små, er det skønt at tage på ferie i Danmark. Mama.dk har taget hul på et dansk øhop, og guider dig til, hvad du kan opleve på Als og Samsø.

Stik af fra hverdagens trummerum, vær sammen med familien og få nye oplevelser og tid til at slappe af. Danmark vrimler med små hyggelige øer, som har hver deres særpræg. Så pak bilen, og tag på ferie i Danmark med barnevogn og den karakteristiske store familieoppakning.

Samsø
Der er nu noget hyggeligt over at tage færgen på ferie i Danmark. Der sker et eller andet, der gør, at den praktiske hverdag forlades. Køreturen bliver kortere, ligesom færgen er et kærkomment stop for mindre børn, som kan komme ud og bevæge sig.

Her kan du se, hvad du skal se på Als

Her kan du bo


Brundbys Rock Hotel som er et legendarisk og meget personligt hotel. Alle værelser er indrettet forskelligt i personlig og hjemlig stil af kvinden bag hotellet, Turid 'Guf' Hanevold Nielsen. Guf, som hun kaldes i daglig tale, startede Brundby hotel i 1995 i samarbejde med blandt andre Poul Krebs og driver nu hotellet sammen med sin søn Rasmus.

Henover sommeren bydes der på masser af intimkoncerter på hotellets egen scene, så her er det nemt både at slappe af, nyde musik og gå dejlige ture i det smukke omkringliggende landskab, uden at du behøver at pakke op og ned.

Rundt om hotellet ligger der en stor græsplæne, hvor børn kan lege, og forældre kan ligge og læse en bog i skyggen. Skulle I alligevel få lyst til at kigge jer lidt omkring, så er der masser af muligheder:

Lej cykler
Samsø er et formidabelt sted at cykle. Også selvom du har helt små børn med, for du kan leje børnesæde, der hvor du lejer cykler. Du kan sagtens nå godt omkring på to timer, så du kan nå tilbage til en lur på hotellet. Markerne ligger og lokker alle steder, og uanset i hvilken retning du cykler, vil du møde det fredelige landskab, som synker ind og vækker roen i de fleste.
Du kan leje cykler hos Samsøcykler.dk eller Samsøcykeludlejning.dk

Læs, hvordan du kommer ud og rejse i din barsel

Verdens største labyrint - Samsø Labyrinten

Ja, det lyder vildt at VERDENS største labyrint kan findes på en ferie i Danmark. Men verdens største labyrint ligger faktisk på Samsø. Har du lidt større børn, så er Samsø Labyrinten absolut et besøg værd. Du bliver guidet gennem labyrinten via spørgsmål, der både er til børn og voksen. Svarer du rigtigt, bliver du guidet i den rigtige retning, men svarer du forkert … ja, så bliver du guidet i den forkerte retning!

Du kan dog være helt rolig; du kommer ikke til at gå særlig meget forkert, inden du opdager det og hurtigt finder den rigtige vej igen. Der findes ture, der tager alt fra 25 minutter til en time.

Stedet var oprindelig en gammel juletræsplantage, men da den blev nedlagt, havde ægteparret Karen og Erik lyst til at lave noget, der kombinerede ophold i naturen med underholdning for alle, der holder ferie i Danmark. I 2000 indviede de Samsø Labyrinten, som dækker et areal, der svarer til 12 fodboldbaner. Samsø Labyrinten er siden blevet kåret til at være verdens største labyrint af selveste Guinness World Records.
Læs mere om Samsø Labyrinten her

Mød rovfugle på tæt hold

Louise og Flemming, der har Falkecenteret på Samsø, kan noget med fugle. Ved hjælp af lokkemad og mange timers træning formår Louise og Flemming at få blandt andet ugler, falke og ørne til at lystre i en grad, der gør, at vi kommer til at se fuglene på helt tæt hold. Det er tydeligt, at rovfuglene har et tilknytningsforhold til både Louise og Flemming, men ikke mere end at hvert show er forskelligt og afhænger af rovfuglenes dagsform.

Efter showet er der mulighed for at stå med en af fuglene på armen - mens man har handske på, vel at mærke! Det er en oplevelse for både børn og voksne, hvis I ellers tør.

Læs mere om Falkecenter Samsø her

Du kan sagtens tage baby med ud at rejse. Læs her hvordan

Besøg en gård fra fortiden

Hvordan så en bondegård egentlig ud i gamle dage? Det spørgsmål får du svar på, hvis I besøger husmandsstedet Fredensdal, der står, som det så ud i 1930´erne. Indenfor kan man blandt andet se de gamle stuer og legetøj fra 30'erne, og på loftet kan du se, hvordan et gæsteværelse til sommergæsterne så ud. Bemærk især potten under sengen - det er sikkert noget, børnene vil synes er pudsigt.

Udenfor kan de mindste få en træktur på den godmodige hest Jokum, I kan klappe de sortbrogede landracesvin og møde hønsene, gederne og gæssene.

Det er en hyggelig udflugt, som kan klares på en til to timer. Børnene vil helt sikkert elske det.
Læs mere om åbningstider på Ecomuseum-samso.dk

Restaurant SAK

Oprindelig var huset ved havnen i Ballen en del af SAK - Samsø Andels Korn, men i hænderne på ægteparret Lars Bager og Helle Hesseldahl, blev det på kort tid forvandlet til den lækreste restaurant med super lækker indretning, dejlig terrasse, skønne lokaler, pragtfuld mad og personlig betjening af høj karakter.

Lars og Helle er fra Holte på Sjælland, men boede i mange år i sommersæsonen på Samsø, hvor de drev 'Det lille Sommerhotel'. I 2013 pakkede de deres liv sammen og flyttede permanet til Samsø, hvor de kastede sig ud i forvandlingen af restaurant SAK.

På SAK er der plads til at lade baby sove i barnevognen udenfor, og til vågne børn er der er et lille legehjørne til rolig leg, ligesom der gives tegnesager til maden.
Læs mere, eller bestil bord her

Ballen - Samsøs højeste puls
Intet visit på Samsø uden en spadseretur i Ballen, som er øens turistby. Her er små hyggelige butikker, restauranter, iskiosker og masser af feriestemning.

I Ballen finder du eksempelvis Den Gamle Købmandsgård, hvor du kan shoppe Samsø-specialiteter med hjem til spisebordet. Det er et sandt mekka af lækkerier, og du vil sikkert også blive glad for, at du er i bil og derfor ikke behøver tænke på overvægt, som når du skal ud og flyve.

Drik kaffe i Den Gamle Købmandsgård, spis Samsø-is eller smag de friske daddelkugler, som smager fantastisk. Spørger du, om du kan tage din kaffe med, så får du sikkert svaret nej. For i Den Gamle Købmandsgård suser man ikke rundt og drikker 'to go' kaffe. Her drikkes der 'slow kaffe' siddende og af porcelænskopper!

Det er også muligt at leje ferieboliger i Den Gamle Købmandsgård.

Lær børnene at holde fri i ferien

Frokost på havnen på Restaurant Skipperly

Lige op ad den hyggelige havn i Ballen ligger restaurant Skipperly, der med sine rødternede duge og et smukt skyggende træ midt på den store havvendte terrasse, lokker ind til både herlig frokost, skøn kaffe eller middag. Det er muligt at stille en barnevogn ved siden af restauranten, hvor du hele tiden kan se den, eller baby kan sidde i skyggen af det store træ.

Maden er absolut i topklasse. Enkel, frisk og interessant. Du kan smage deres hjemmelavede snaps til silden eller vælge en af deres mange fiskeretter med friske fisk, der er hentet blot 100 meter nede af gaden.
Se mere eller book bord her

Samsø Perlen - færgekro i nye gevandter
Glem alt om kedelige færgekroer. I Sælvig - som huser færgeruten til Hou - ligger restaurant Samsø Perlen. Steen, der står for køkkenet, er tidligere køkkenchef på Hotel D'Angleterre i København. Nu har han og hans kone Birgit kastet de sig over deres egen restaurant med dansk-fransk gourmetmad, som kan nydes med udsigt til vandet og færgen. Der er masser af hjerterum til børn og er et oplagt sted at spise en hyggelig frokost, inden I skal videre med færgen.

Samsø Perlen huser også Samsøs mindste hotel. Læs mere her

Samsøkartoflen

De fleste kender Samsøkartoflen, som en spise, der varsler sommer. Og det er der en god grund til. For mange, mange år siden lavede nogle af Samsøs spidsborgere et forsøg i deres kælder. Forsøget gik ud på at finde en kartoffel, der spirede tidlig forår, så man allerede her kunne få sommer på middagsbordet. Praktisk betød det en kælder fyldt med flere bunker jord, hvori der blev plantet forskellige sorter kartofler, som blev fulgt for at se, om der var en der spirede tidligt. Uheldet ville dog, at en kat havde leget med jorden og fået blandet alle kartoflerne sammen. Forsøget måtte stoppe, og alle kartofler røg i kompostbunken. Først på foråret næste år kom der overraskende en heldig kartoffelspire op af kompostbunken og viste på den måde vejen til en ny forårskartoffel. De opkaldte kartoflen Sydens dronning, hvilket senere blev til Samsøkartoflen.

Overalt på Samsø ses der smukke kartoffelmarker. I perioder har du mulighed for at besøge markerne sammen med landmanden, der ejer dem. Det er en alletiders oplevelse, som i den grad er interessant for børnene, fordi de får jord under neglene, ligesom de får et forhold til den kartoffel, som så ofte ligger på deres tallerken derhjemme.

Tip: Download app'en 'Open2day', hvor du kan se åbningstiderne på restauranter, butikker og aktiviteter. Eller app´en VisitSamsoe, hvor du ud over åbningstider, besøgssteder, restauranter, overnatning også kan se cykelture, læse om historie og meget andet.

Læs også: Sådan overlever du flyveturen med baby

Læs også