Barn i autostol
Familieliv

Tag baby med på farten

20. juni 2013
af Christina Pryning
Foto: INA agency og iStock Photo
Hvad byder din sommerferie på? Måske skal du en tur til udlandet og nyde sydens sol, eller måske har du fornøjelsen af den danske sommer, og alt hvad den indebærer. Uanset hvad du har lagt af planer, så er der visse ting, du bør overveje, inden du tager baby ud af de trygge hjemlige rammer og med på bilferie, flyrejse eller på oplevelse i byen. Hvor kan du tage hen? Hvad skal du have med? Helen Lyng Hansen har hjulpet utallige forældre på rette vej gennem netsundhedsplejerske.dk og er forfatter til en række bøger om børn.

Bilferien

Du kan sagtens tage på længere rejser, selvom du har et spædbarn med, og en køretur til Frankrig kan snildt lade sige gøre, hvis bare du forbereder dig godt til turen. Det første du bør overveje, inden du tager baby med på en længere bilferie, er hvor langt du har lyst til at køre. "Du vil opleve, at der skal holdes mange pauser undervejs, og de pauser skal planlægges efter barnets behov", siger Helen. Derfor anbefaler hun, at du ikke planlægger for meget, men i stedet tager pauserne undervejs, når det passer ind i barnets rytme. Skal du køre meget langt, er det en god ide at tage en overnatning på vejen. Det giver mere ro på rejsen, og du behøver ikke stresse nær så meget over køretiden.

"Når du er på farten, er det bare med at få lagt nogle kilometer bag dig, mens barnet sover og holde pauserne, mens barnet er vågent,", siger Helen. Under køreturen skal du være opmærksom på, at baby sandsynligvis vil være lidt utilfreds til tider. At sidde i en autostol i så mange timer ad gangen er meget svært for et lille barn. For at gøre det lidt nemmere kan du hjælpe baby lidt.
"Det er en god idé at lette lidt på barnets numse under turen. Ligesom voksne har baby brug for at skifte stilling, men der har den lille bare brug for lidt hjælp," siger Helen. Hvis du sidder lidt med hånden under numsen en gang imellem, sørger du for, at baby ikke sidder på samme måde i autostolen under hele turen.

De mange timer i autostolen er også en af grundende til, at du bør holde gode lange pauser og sørge for at udnytte tiden bedst muligt.
"Under pauserne skal baby aktiveres. Det er rigtig godt, at barnet får lov til at bruge kroppen og blive motorisk stimuleret. Så kan barnet lettere slappe af, når I er tilbage i bilen og kan måske endda tage en lille lur," siger Helen.

Gode tips til bilferien

 • Tag en overnatning undervejs
 • Hjælp baby med at skifte stilling i autostolen
 • Hold pause, når baby har behov - kør langt, når baby sover
 • Aktiver baby under pauserne
 • Sørg for at give baby noget ordentlig mad under turen, og giv endelig ikke noget sukker

Læs også: Lær børnene at slappe af i ferien

Flyrejsen

Når du skal flyve, er der altid mange regler og forbehold, du skal tage stilling til, og med en baby bliver det ikke ligefrem nemmere. Men hvis du blot gør dit hjemmearbejde, burde det ikke være slemt.
"Det er altid godt at kende mulighederne i forvejen. Så kan du bedre planlægge, hvad du skal have med," siger Helen. Det kan nemlig variere meget alt efter, hvilket selskab du flyver med, og du kan ikke forvente noget på forhånd. Du kan med fordel undersøge reglerne for at medbringe mælk om bord, og hvorvidt du har mulighed for at låne en klapvogn eller medbringe din egen i lufthavnen. Hvis du er ude i god tid, er der hos nogle flyselskaber mulighed for at bestille en lift til de helt små børn, som de kan ligge og sove i under flyveturen.

Under selve flyrejsen skal du være opmærksom på, at den lille nok vil protestere lidt over at være spændt fast. I så tidlig en alder får barnet som regel ikke deres eget sæde, men skal være fastspændt hos dig, og det er ikke altid, at de synes, det er sjovt. Når der ikke er påkrævet sikkerhedssele, er det derfor en god ide at give barnet lidt plads til at bevæge sig på.
"Det er rigtig godt, hvis den lille har mulighed for at kravle rundt mellem far og mor," siger Helen. Det er også en god ide at have noget underholdende legetøj med, og det må meget gerne være nyt, så det er lidt mere spændende..

Gode tips til flyrejsen

 • Undersøg dine muligheder hos flyselskabet
 • Overvej nøje din destination
 • Giv baby noget at drikke eller spise for at udligne trykket i ørene
 • Medbring nyt og underholdende legetøj
 • Lad være med at stresse for meget, hvis baby græder - der er ikke noget at gøre ved det!

Dagsudflugten

Hvor baby tager hen, skal pusletasken følge med. Uanset om du skal på en længere rejse eller en dagsudflugt, bør du altid have alt det nødvendige lige ved hånden.
"Indholdet af pusletasken kan godt variere alt efter hvad du skal, men helt grundlæggende bør den altid indeholde de mest basale ting så som bleer, vaskeklude, ekstra tøj, mad, mælk, salve og lidt legetøj," siger Helen. Ud over det er der forskellige ting, du bør tage hensyn til og tænke over, inden du tager af sted. Må du amme der? Kan du have barnevognen med? Er der mulighed for at skifte barnet? Er det i det hele taget velset at komme med børn? Er der elevatorer? Er der mulighed for at få varmet noget mad? Er der en børnemenu? Alle sådan nogle ting er gode at vide på forhånd, så du ved, hvad du kan forvente.

Gode tips til dagudflugten

 • Undersøg stedet og dine muligheder på forhånd
 • Besøg så vidt muligt børnevenlige steder
 • Hold fast i barnets naturlige rytme i forhold til sove- og spisetider
 • Husk, at udflugten ikke er for barnets skyld
 • Tag hensyn til de folk, der er omkring dig

Læs også: Sommerferie med små børn

Læs også