https://imgix.femina.dk/media/689f7e3a13ca400db645fd46f858b28e.jpg
Familieliv

Er du på barsel og drømmer du om at rejse?

21. december 2010
af Maj Carboni
Det skal I afklare, før I beslutter jer for at rejse ud under barslen. For det er både skønt og hårdt at rejse med små børn.

"Moarh, jeg skal lave lort." Sætningen kommer nøjagtig fem minutter efter, at jeg har sat mig til rette med blikket rettet mod palmestranden, en kop frisklavet kaffe og en fyldt tallerken fra morgenmadsbuffetten, mens min kæreste er gået en tur med den lille. Det er ikke meget afslapning, man skal regne med, hvis man tager ud at rejse i en længere periode med to små børn, som vi har gjort. Faktisk slet ikke. Hvis I vælger at udnytte barslen på den måde, skal I passe på ikke at glorifisere turen, advarer psykolog og parterapeut Camilla Holmgaard.

Læs også: Nybagt mor

"Hvis mor drømmer om at ligge på stranden hele dagen, og far regner med at tage på fisketur, bliver man slemt skuffet. Mange tror, at hele ens liv forandres og alt bliver lettere, når man kommer væk fra hverdagen. Det gør det ikke. Der skal stadig koges grød, laves flasker, soves middagslur og man kan ikke sidde og drikke rødvin til langt ud på natten, for man skal stadig op klokken seks, når den lille vågner," siger hun.

Skal - skal ikke holde barslen i udlandet

Fordele

Når man bruger sin barsel på at rejse, går det ikke ud over ens ferie, og man har mulighed for at være væk i en længere periode.

Hele familien kommer tættere på hinanden og får fælles oplevelser.

Man kan bruge tid med børnene på stranden og i poolen i stedet for at være derhjemme i regnvejr.

Man skal ikke bekymre sig om indkøb, madlavning, rengøring og tøjvask.

Ulemper

Hvis børnene bliver syge, kan man ikke lige gå til sin egen læge.

Der er ingen bedsteforældre i nærheden, der kan aflaste engang i mellem.

Der er ikke den samme sikkerhed, som derhjemme. Det kan virke stressende.

Større børn kan komme til at savne deres legekammerater.

Hvem sagde afstresning?
Godt nok slipper man for at lave mad, gøre rent og vaske tøj, men der er masser af andre ting at blive stresset over. Der er alle de spændende ting, som man ikke får set, fordi den lille bliver umulig efter ti minutter i en bil eller ikke får sin middagslur, fordi det er for varmt til at sove i klapvognen. Og så er der sikkerheden.

Først efter en lille uge i Thailand, som vi rejste til, var vi næsten blevet kurerede for at ønske os børnesikrede stikkontakter og væltefri højstole, som vi kender det fra det trygge liv i Danmark. Og der gik lidt tid, før vi for alvor kunne give slip og nyde turen. Men så var der også masser at nyde.

Tættere på hinanden
Hvis I drømmer om at rejse ud, som vi gjorde det, så er der flere ting, som I skal vide, understreger Camilla Holmgaard. Spædbørn får for eksempel ikke noget ud af rejsen, så hvis man rejser ud, er det for at dække ens egne behov. Til gengæld kan det have stor betydning for hele familien at være tæt sammen så lang tid i træk, fortæller hun.

Læs også: Dagbog fra en barsel i Thailand

"Børnene får masser af nærvær og mors og fars opmærksomhed på en anden måde, som kan være rigtig rigtig godt. Man har mulighed for at være mere nysgerrig på sine børns måder at være på og begge forældre kan følge barnet på daglig basis. Al forskning viser, at det har en stor betydning. Man mener, at tryghed og tillidsfølelse bliver vækket i barnet, når det har opmærksomhed over længere tid," siger psykologen.

Hun mener dog, at man skal mærke efter, om det er turen, der er vigtig, eller om man bare skal være mere sammen i det hele taget.

Man kan ikke være fraværende i 11 måneder og så råde bod på det ved at tage til Thailand en måned. Måske kan de ekstra arbejdsfri dage bruges bedre udover hele året?

Læs også