https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/skilsmissefamilieprim.jpg
Familieliv

Skilsmisse - der var engang en familie

14. januar 2014
af Frida Paustian
foto: Pantherstock
Kan man vokse fra hinanden, fordi den ene begynder på en uddannelse? Kan en opvaskemaskine være en del af løsningen på en skilsmisse? Og kan man drikke te med sin eksmands nye kæreste og opdage, at man synes, hun er et skønt menneske? Få svaret her.

Den årlige fest for gamle elever på Bagsværd Kostskole nærmede sig. Christina havde egentlig ikke tænkt sig at tage med. Hun havde lidt kærestesorg og ville derfor blive hjemme. Men så ringer Peter. Han og hans kæreste gennem mange år er pudsigt nok også lige stoppet. Gammel elevfest? Selvfølgelig skulle de da det. Sammen. Og som forventet endte de kyssende ude bagved cykelskurene. Herfra gik det stærkt. Kysset blev meget hurtigt til fælles adresse i Peters lejlighed på Nørrebro, og inden der var gået et år, var Christina gravid, og de fik lille Villads. Alt var lykke, kærlighed og føltes helt rigtigt!

Men sammen med forældreskabet kom ansvaret, manglen på frihed og et liv, som var markant anderledes end før.

"Vi var begge vant til en meget festlig hverdag, hvor vi gik meget ud med vores venner, og vi elskede den frihed, vi havde. Efter vi blev forældre, blev livet vendt på hovedet. Jeg var lige blevet færdig på teaterskolen og var klar til at komme i gang. Selv om jeg nød min barsel, følte jeg, at jeg gik glip af en masse og var i bund og grund bange for at blive glemt," siger Christina.

Christina følte, at Peter i højere grad fortsatte sit liv, mens hun var begrænset af at skulle amme og være mor. Det fungerede ikke optimalt, men de kom igennem det og fortsatte med at være kærester i de næste tre år.

En skilsmisse rammer også bedsteforældrene

Et studenterliv
"Da Villads blev et år, begyndte jeg at læse retorik på Københavns Universitet. Jeg elskede det. Jeg var høj af viden, udvikling og studiemiljøet. Men jeg havde ikke på noget tidspunkt vendt min beslutning med Peter, som ved siden af min begejstring sad tilbage og følte sig helt uden for mit projekt," siger Christina.

Peter syntes, det var en beslutning, de burde have truffet sammen, fordi det påvirkede hele deres familie både økonomisk og praktisk. Modsat syntes Christina, at beslutningen om at studere var noget, hun ville, og derfor var i sin fulde ret til, så det måtte de bare løse og få til at passe ind i deres familie.

"Det er en udfordring, når den ene part i forholdet begynder at udvikle sig, og den anden ikke gør. Peter arbejdede jo - og oplevede ikke den samme pludselige udviklingsrejse, som jeg gjorde. Og skænderierne startede," siger Christina

I stedet for at være sammen om beslutningerne, begynder Christina og Peter at blive hinandens modsætninger. Hvis den ene ville have en aleneaften sammen, ville den anden invitere gæster. Hvis den ene foreslog at købe en opvaskemaskine for at løse deres diskussioner om opvasken, syntes den anden, at det var verdens dårligste idé og så videre.

"Det sled vanvittig meget på os. I lang tid. Når man ikke længere kan lytte til sin kæreste uden at høre noget, der irriterer en, er det meget, meget svært at holde kærligheden i live. Jeg var klar over, at vi havde et problem og forslog parterapi, kærestetirsdage, hvor farmor passede Villads, og en række praktiske tiltag for at gøre den daglige trummerum nemmere. Men Peter var på det tidspunkt ikke løsningsorienteret. Han var bare træt af mig og sagde nej til alt, hvad jeg foreslog," siger Christina.

Skilsmisse: Spark liv i parforholdet

Nye forelskelser
Skænderier og uenigheder på hjemmefronten blev til fascination og forelskelse i andre uden for hjemmet. Christina syntes pludselig, at en fyr fra studiet var "åh, så fantastisk", og det samme oplevede Peter.

"Det var mere eskapisme, end det var reel forelskelse. Både for Peter og jeg. Det var et udtryk for, at vi ikke havde det godt sammen. Og forelskelserne gik hurtigt over. Men vi var kommet længere fra hinanden," siger Christina.

En eftermiddag på universitetet talte Christina med en veninde, som selv havde været igennem en skilsmisse, og nu boede i en stor lejlighed sammen med sin søn, som var et par år ældre end Villads. Veninden havde to værelser til leje og spurgte Christina, om hun havde lyst til at flytte ind.

"Vi havde tumlet med tanken om at flytte hver for sig, og da muligheden pludselig bød sig, takkede jeg ja. Et par uger efter var jeg flyttet. Det var voldsomt med en skilsmisse - især for Villads, der var blevet tre år gammel. Men jeg vidste, at jeg ikke kunne gøre andet. Det var det rigtige at gøre. Selv om det gjorde helt forfærdeligt ondt," siger Christina.

Peters blev voldsomt ked af det. For først der går det rigtigt op for ham, hvor langt de er ude.

"Det handlede meget om timing. Da jeg var i den løsningsorienterede fase, sad Peter med "nej-hatten" på. Nu var det omvendt. Jeg havde besluttet mig for en skilsmisse, mens han pludselig blev løsningsorienteret og forslog alverdens ting, som jeg bare et år tidligere ville have elsket, at han havde sagt. Nu var det bare for sent for mig," siger Christina.

Christina flyttede, og Peter blev boende i lejligheden efter deres skilsmisse. Villads boede halvdelen af tiden hos Peter og halvdelen af tiden hos Christina.

"Selv om jeg vidste, at en skilsmisse var den rigtige beslutning, var jeg fuld af sorg. Sorg over, at vores familie er revet i stykker og især sorg over, at jeg havde revet Villads midt over. Jeg var fyldt af dårlig samvittighed, fordi det var Villads, der betalte den højeste pris. Samtidig var jeg høj over den frihed, jeg havde fået efter vores skilsmisse, og over at slippe for alle skænderierne. Jeg følte, at jeg var kommet tilbage til mig selv," siger Christina.

Det er vigtigt at holde en ordentlig tone efter en skilsmisse - især overfor børnen. Læs her hvordan

En anden mor
Christina og Peter fandt hurtigt begge en ny kæreste, hvilket var underligt, men ok. Det var først, da Peter fandt sin nuværende kone, Annette, et par år efter, at Christina og Peters skilsmisse, at Christina for alvor blev jaloux.

"Jeg drak kaffe med nogle mødre fra Villads børnehave, hvor en af dem pludselig spurgte, om jeg var klar over, at Peters nye kæreste, Annette, henter Villads fra børnehave. "HVAD?" tænkte jeg. "Er der en anden kvinde, der henter MIN søn i børnehaven? Jeg har ikke engang mødt hende." Jeg var rasende og ringer til Peter og skælder ham om ud over, at han lader en fremmed kvinde hente mit barn!" siger Christina.

Christina forestillede sig, hvordan Peter, Annette og Villads spiste hyggelig middag sammen om aftenen, spillede spil, grinede, tog i sommerhus og drak varm kakao og var den helt perfekte kernefamilie.

"Jeg følte mig overflødig. Følte, at jeg bare kunne dø i morgen, for Villads havde fået en anden mor. Jeg var ved at revne af jalousi. Og for at det ikke skal være løgn, var Annette også model. Hvilket kun forstørrede mit glansbillede af den nye kernefamilie," siger Christina.

Kort efter, at Christina har skældt ud på Peter over at lade fremmede kvinder hente HENDES barn i børnehaven, ringede telefonen.

"Det var Annette, som sagde, at hun syntes, det var ved at være på tide, at vi mødte hinanden og inviterede mig på te i hendes lejlighed. Jeg takkede ja og følte nok lidt, at det vel egentlig burde have været mig, der var i overskud og rakte hånden ud," smiler Christina.

Skilsmisse: Har du styr på det juridiske?

Billedet på væggen
Christina ankom til Annettes lejlighed, bankede på og var ret nervøs. Annette bød Christina indenfor, og det første, Christina så, var et indrammet billede af Villads hænge på Annettes væg!

"Jeg gispede indvendigt og følte, hvis jeg skal være ærlig, at hun var ved at stjæle min søn. Jeg kunne slet ikke ha' det og havde mest lyst til at tude," siger Christina.

Christina tog sig sammen, men var en blanding af ked af det og forvirret, mens hun stod og kiggede på Annette, der stod og lavede te til dem. I det samme vendte Annette sig om og kiggede på Christina. Annette fortalte, at hun faktisk syntes, det var ret hårdt at komme ind i et forhold, hvor der var et lille barn.

"Nå, tænkte jeg. Og blev nok en liiille smule glad for, at noget af det glansbillede, jeg havde bygget op omkring dem, krakelerede. Samtidig fik det mig også til at spidse ører og lytte på, hvad Annette sagde," siger Christina.

Annette fortalte, at Villads kunne være rigtig streng over for hende. Eksempelvis hvis de sad og spiste aftensmad, så kunne Villads finde på at sige, at Annette ikke måtte se på ham, for hun kendte ikke hans mor. Og den slags eksempler var der flere af.

"Vi begyndte at snakke det hele igennem, og pludselig gik det op for mig, at Annette ikke var en trussel, og fra den dag af blev vi venner og allierede - og det er vi stadigvæk. Nu holder vi fødselsdage sammen og spiser middag sammen af og til. Hvilket jeg er utroligt glad for," siger Christina.

Sådan styrer du uden om en skilsmisse

Sammen hver for sig
I dag er Villads 10 år, og det hele er faldet godt på plads. Villads, Peter og Christina trives. Sammen og hver for sig. Men det handler fortsat om, at jo bedre Christina og Peter har det sammen efter deres skilsmisse, jo mere de ses og taler sammen, desto bedre har Villads det.

"Hvis mor og far trives og har styr på deres liv, selv efter en skilsmisse, så har børn det godt. Det er jeg slet ikke i tvivl om," siger Christina.

Christina har haft et par kærester, men har ikke fundet den rette endnu. Hun betvivler aldrig, at beslutningen om en skilsmisse, var den rette. For hun og Peter kunne ikke løse de konflikter, de stod i. De var for unge og umodne til selv at forstå det.

"Vi var ikke modne nok til at se tingene fra den andens synsvinkel. Vi var for egoistiske til at kunne lytte oprigtigt til hinandens behov, og så lod vi os drukne i hverdagens trummerum. I stedet skulle vi have fundet løsninger, der kunne hjælpe til at gøre hverdagen nemmere. Jeg ville ønske, at vi havde lavet en simpel kalenderøvelse hver søndag med et par stearinlys og et glas vin. Så vi kunne give hinanden plads og skabe rammer, som vi kunne være sammen i. Men vi var for egoistiske og umodne til at forstå, at parforholdet er et kompromis, hvor det handler om fællesskabet, og hvor man nogle gange giver og andre gange får," afslutter Christina med et modent glimt i øjet.

Plej parforholdet efter fødslen og undgå skilsmisse. Læs mere her

Læs også