Skilsmisse: Kom godt videre
Kærlighed og sex

Sådan kommer du videre efter en skilsmisse

6. juli 2017
Torsdag, 6. juli 2017 - 13:15 (udgivet første gang september 2012) - af Annette Aggerbeck. Foto Panthermedia
En skilsmisse kan være en hård omgang at komme igennem. Ikke kun mens det står på, men også bagefter. Følelserne er ofte i kog – man er vred, ked af det, føler sig afmægtig og er måske fuld af skyldfølelser over for børnene. Så hvordan kommer man bedst igennem en skilsmisse?

En skilsmisse sammenlignes med en sorgproces efter et dødsfald. Det mener parterapeut Karen Sveistrup, der er tilknyttet www.skilsmisseraad.dk Og det kan tage mellem et halvt til et helt år at komme igennem sådan en proces. Hvordan man kommer videre efter en skilsmisse afhænger af flere ting, blandt andet om man er den, der har taget beslutningen om skilsmisse, eller om det kommer som et chok, at manden vil skilles.

- Hvis kvinden tager initiativ til skilsmisse, som kvinder jo oftere gør end mænd, har hun haft tid til at arbejde mere med sig selv i tiden op til skilsmissen, og sorgprocessen vil derfor ikke tage så lang tid, som hvis hun er i granatchok efter at være blevet forladt. Alligevel kan man have svært ved at overskue en fremtid som single, siger Karen Sveistrup.

Fra vrede til sorg

Som nyskilt reagerer man typisk med vrede, som dækker over, at man er ked af det. Vreden går efterhånden over i sorg. Man er ked af det, føler afmagt og utilstrækkelighed. Man kan ikke på det tidspunkt forholde sig konstruktivt, men er selvdestruktiv.

Læs også: Opskriften på et varigt forhold

- Er der børn i forholdet, er det en endnu sværere proces, der tager længere tid, for så er man nødt til at sørge for, at de vrede følelser ikke går ud over børnene. Hvis man f.eks. fortæller sit barn, at deres far er en idiot, så siger man dermed også, at halvdelen af ens barn er en idiot. Så skån børnene, og gør dem ikke til dine kombattanter, lyder Karen Sveistrups råd.

Se på din del af ansvaret

På et tidspunkt vil du kunne begynde at se fremad, og så kan du reflektere over det kuldsejlede parforhold. Vær dog indstillet på, at det kan tage lang tid at nå dertil.

- Tillad dig at være i din proces, og lad tiden arbejde for dig. Det hjælper dig ikke at distrahere dig selv ved at drukne dig i arbejde. Accepter, at du har det, som du har det. På et tidspunkt lander du på begge ben og kan reflektere. Og så er du videre i dit liv, siger Karen Sveistrup.

Læs også