https://imgix.femina.dk/media/64b7ccb475b74fc686d5c29f936b197c.jpg
Familieliv

Skal dit barn selv vælge?

9. december 2008
af Betina Skjønnemand
Illustration: Annette Carlsen
Du vil sikkert gerne give dit barn indflydelse og inddrager ham måske ofte i beslutningerne. Men sommetider giver vi de små for mange og for svære valg. Eller valg, de reelt ikke har.

Nogle gange kommer vi til at spørge barnet om noget, hvor vi allerede har taget beslutningen, og det er disse tilfælde, der ofte ender i en konflikt.

Nødvendigt at høre børnene
Konflikter ses oftere og oftere i småbørnsfamilier, hvor forældrene forsøger at give børnene indflydelse på hverdagens beslutninger. Meningen er god nok, men måske er vi blevet lidt for hurtige til at give vores børn valg, også valg, som de reelt ikke har. Cand. psyk. og lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Grethe Kragh-Müller, mener dog, at indflydelse til børn er både en positiv og nødvendig udvikling.

Undgå direkte valg
Grethe Krag-Müller mener, at det er de voksne, der har det overordnede ansvar og skal beskytte børnene. Og ifølge Grethe Krag-Müller er direkte valg ikke nødvendigvis den bedste måde at give børn indflydelse på. - Det er forældrenes opgave at hjælpe børnene med at få udtrykt deres ønsker. Men forældre må forsøge at lade være med at give børn valg, når der reelt ikke er tale om et valg, siger hun.

Skal bestemme nogle gange
Børn, som oplever at have indflydelse, bliver bedre til at acceptere situationer, hvor det ikke kan blive, som de gerne vil. Hvis det ikke kan blive, som barnet gerne vil, er det stadig vigtigt, at barnet er blevet hørt, fastslår Grethe Kragh-Müller. Undersøgelser har vist, at børn accepterer, at det ofte er de voksne, der har det afgørende ord. Det vigtigste er blot, at de får lov til at udtrykke sig, og nogle gange får lov til at bestemme.

Læs også:
Babys mentale udvikling
Sådan tackler I baby-kaos
Når baby har overtaget

Læs også