https://imgix.femina.dk/media/2972e54a1125491693c0fa192237e64c.jpg
Familieliv

Når baby har overtaget

16. september 2010
af Christina Alfthan
Foto: Louise Kontala
Man kan ikke opdrage på et etårigt barn, der er begyndt at styre hvert eneste familiemåltid ved at skælde ud. I stedet handler det om at vise, hvad der er rigtigt og forkert.

Karla på et år rækker ud efter et stort glas med mælk og drikker med én hånd, mens hun holder en bolle i den anden. Hendes mor, Katrine Due, lader hende gøre det og ser roligt til. Det har hun også god grund til, for Karla multitasker i fin stil. Men det er en ret ny situation.

Barnet fyldte for meget
- Da hun blev et år, begyndte hun at lege med maden til hvert eneste måltid. Hun tværede den ud og smed den på gulvet, måske for at få opmærksomhed. Det cirkus blev simpelthen for meget for resten af familie. Så der satte vi grænsen og begyndte at opdrage på hende, så der kunne komme noget ro over måltiderne, fortæller Katrine Due. Katrine er en strengere mor i forhold til Karla, end hun var med sine to første børn, Men hun er også en klogere mor, for hun ved, at nogle ting holder op af sig selv, mens andre skal læres.

Orker ikke svineriet
Cathrine Dovey, der er på besøg med sin datter Smita, konstaterer, at hun ikke er lige så god til at lade den lille pige tage fat i mad, og drikke på egen hånd.- Jeg orker ikke for meget svineri, siger hun. Småbørn, der sviner med maden, er ikke uopdragne, for de gør aldrig noget for at styre, provokere eller for at få opmærksomhed. Tværtimod er i de i gang med at udvikle sig og eksperimentere. Det er naturligt, og det er synd at skælde ud, siger Grete Krag-Müller, der er lektor i børnepsykologi på Danmarks Pædagogiske Universitet.

Show don't tell
Må man slet ikke opdrage på barnet? - Jo, siger Grete Krag-Müller til det spørgsmål. Men det interessante i denne sammenhæng er, hvordan man definerer opdragelse. Småbørn gør ikke noget med en bagtanke, som mange voksne fejlagtigt kan tro, og det er omsonst at tale om opdragelse af helt små børn. Vi skal i stedet hjælpe dem med at lære, når de er små, mener hun. Så en treårig kan sagtens høre dig sige, at det ikke må tage strømperne af og alligevel fortsætte med sit forehavende. Det er helt naturligt, for hjernehalvdelene kommunikerer ikke så godt sammen endnu, siger Grete Krag-Müller.

Læs også:
Sådan tackler I baby-kaos
Skal dit barn selv vælge?
Baby bestemmer alt

Læs også