https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/skolebarn/2014/oktober/612x325drengcykler.jpg
Familieliv

Sådan lærer du dit barn at cykle

12. maj 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
De fleste børn i Danmark har lært at cykle, når de starter i skole, men det tager tid at blive en sikker cyklist. Her er nogle gode råd til, hvordan du lærer dit barn at cykle - og herefter at blive en sikker trafikant!

Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste mor

Jordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumser

Når dit barn tager et tigerspring

Det er en stor milepæl, når dit barn lærer at cykle. Din lille 'baby' er nu blevet en selvstændig trafikant og skal færdes på cykelstier og veje rundt omkring i byen.

Det kan samtidig også være en skræmmende tanke, og derfor er det vigtigt, at du gør dit barn til en så sikker cyklist som muligt.

Her er der gode råd at hente hos Cyklistforbundet, som giver følgende tips til dig, der skal lære dit barn at cykle - og ikke mindst at være en sikker cyklist:

Sådan lærer du dit barn at cykle

For de 2-4 årige kan en cykel uden pedaler være et godt sted at starte. Her lærer børnene at balancere på en cykel - og fornemme, hvordan man cykler. Sørg for, at løbecyklens sæde er indstillet i en højde, så barnet kan nå jorden med sine fødder.

De fleste børn elsker at køre på løbecykel, og børn, der har cyklet på løbecykel, kan typisk gå hurtigt og direkte til en rigtig cykel uden støttehjul. Du kan sikkert fornemme, når dit barn er klar til at tage springet til en rigtig cykel - ellers prøv jer frem!

Når barnet skifter løbecyklen ud med en rigtig cykel, er det en god idé at anskaffe sig en støttestang, som du kan holde i - og langsomt slippe grebet om, efterhånden som du fornemmer, at barnet finder sin balance.

Gå/løb herefter bagved barnet, mens det cykler, indtil han eller hun har helt styr på det.

Derudover er disse råd fra Cyklistforbundet gode at skrive sig bag øret:

• Start cykeltræningen på en legeplads eller på stier eller lukkede veje.
• Tegn f.eks. en bane op med kridt, og få barnet til at cykle lige ud, dreje, stoppe m.m.
• Kig godt på dit barn undervejs, da der er stor forskel på, hvad børn kan.
• Vær tålmodig og giv jer god tid - brug evt. en ferie på at lære dit barn at cykle sikkert.
• Øvelse gør mester. Så snup cyklen sammen med dit barn så ofte som muligt.
• Giv dine børn gode cykelvaner fra en tidlig alder. Sørg for at cykle med dit barn, før de begynder i 1. klasse. Det giver både selvtillid og motion, da det er en måde at finde sin balance og overvinde små forhindringer.

Sådan bliver dit barn sikker i trafikken

Når dit barn har tilstrækkeligt styr på balance, opbremsning osv., kan I forsigtigt bevæge jer ud I trafikken et sted, hvor den ikke er alt for kaotisk.

I kan evt. starte med, at du stadig holder hønderne på eller i nærheden af støttestangen, så du kan gribe ind, hvis cyklen 'løber løbsk'.

Følg desuden disse gode råd fra Cyklistforbundet:

• Lad barnet være 'fører', når I cykler sammen, så barnet kører foran dig og bestemmer farten, og du kan holde øje med dit barn.
• Tal med barnet om færdselsregler og trafiksituationer. Se her, hvordan du kan gribe dét an
• Tag stilling til, hvor dit barn må færdes på cykel.
• Sørg for at dit barns cykel bliver ordentligt vedligeholdt, og at bremser og ringklokke virker. Sørg også for, at cyklen passer til barnets højde, så barnet kan nå jorden med begge fødder og styret med begge hænder. Og husk cykelhjelmen!
• Husk at den korteste rute ikke nødvendigvis er den sikreste.
• Det kan være skræmmende at lade sine små poder færdes i trafikken - men gør det alligevel. Det skærper færdselssansen at være herre over eget styr.

Før barnet kommer med ud i trafikken, skal det under alle omstændigheder have lært:

• at holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer
• at bremse sikkert
• at se til siden og tilbage uden for meget slinger
• at give tegn

Hvornår kan børn cykle alene?

Ifølge Færdselsloven må børn først cykle alene, når de er 6 år. Men man kan ikke regne med, at de kan cykle sikkert i trafikken, før de er 10-12 år. Først da er de nemlig i stand til at bedømme andre trafikanters hastighed og hensigt - og beslutte, hvad de selv skal gøre i situationerne.

Mange børn kan dog begynde at cykle alene tidligere på udvalgte steder, f.eks. ad stier til skolen, hvis der ikke er for langt. Det er forældrenes ansvar at vurdere barnets modenhed, erfaring med trafikken og vejens sværhedsgrad.

Hvis man er i tvivl om, barnet er klar til at cykle på egen hånd, er det en god ide at lade barnet være fører, når man cykler sammen. Så får barnet øvelse i at vurdere trafikkens mange situationer - og barnet viser selv, hvornår det er parat til at færdes alene i trafikken.

Når dit barn skal til at cykle på egen hånd, bør du desuden:

• finde den sikreste skolevej, som barnet altid skal følge.
• køre den valgte rute igennem med børnene - før skolestart. Flere gange.
• lave klare aftaler med barnet om, hvor det må cykle. Også efter skoletid, ved besøg hos kammerater osv.
• lære barnet at stå af cyklen og trække gennem fodgængerfeltet, når det skal over en vej. Det er nogle steder mere overskueligt.

Du er rollemodel som cyklist

Husk også, at du som forælder har afgørende betydning for dit barns cykelvaner. Hvis du selv cykler til arbejde, og hvis du selv engagerer dig i dit barns cykling, vil det have stor betydning. Gode cykelvaner, der holder livet igennem, grundlægges tidligt.

OG IGEN: HUSK CYKELHJELM - TIL ALLE!

Her finder du cykler, støttestang og seje cykelhjelme til dit barn:


Løbecykel til pige

Køb den her >>


Løbecykel til dreng


Køb den her >>


Pigecykel (3-6 år)


Køb den her >>


Drengecykel (3-6 år)


Køb den her >>


Støttestang til cykel


Køb den her >>


Støttehjul

Køb dem her >>


Cykelhjelme til børn


Skab en sej og helt personlig cykelhjelm til dit barn med disse 'Egg Helmets', hvor du kan få en masse sjovt tilbehør til.
Se sortimentet her >>


Artiklen indeholder affiliatelinks.

Læs også