https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/skolebarn/2014/oktober/612x325drengcykler.jpg
Familieliv

Lær dit barn at blive sikker i trafikken

28. oktober 2014
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Her får du gode råd til, hvordan du lærer dit skolebarn at færdes sikkert i trafikken på egen hånd.

Tip

I visse kommuner findes der trafiklegepladser, hvor man i ro og sikkerhed kan træne trafikreglerne uden rigtige biler, lastbiler osv. Tjek evt. kommunens hjemmeside.

Rådet for Større Færdselssikkerhed har en hjemmeside med forskellige trafikspil, hvor børn kan træne deres trafikkundskaber

Når dit barn starter i skole, vil du naturligvis i den første tid følge ham eller hende på vej, men på et tidspunkt skal dit store barn selv lære at begå sig i trafikken - og så er det vigtigt, at det har de rigtige redskaber med i bagagen.

Et godt stykke tid inden, det bliver aktuelt at sende dit barn ud på egen hånd, bør du sammen med dit barn opsøge forskellige steder - lyskryds, rundkørsler, mere eller mindre befærdede og optegnede veje - og giv dig god tid til at forklare dit barn, hvad der sker.

Det tager tid at lære, og der er mange distraherende elementer i trafikken.

Lær at GÅ i trafikken

Snak om trafikken, når du alligevel er ude at gå sammen med dit barn. Hvad ville det selv gøre i situationen, og hvad skal man rent faktisk gøre?

Forklar dit barn, hvem der må færdes på et fortov, lær ham at standse ved kantstenen og se sig til begge sider af vejen flere gange, inden det krydser vejen, og forklar hvad et fodgængerfelt samt rødt, gult og grønt lys betyder.

Forklar også, at man skal gå på fortovet eller helt inde ved kanten modsat færdselsretningen, hvis der ikke er noget fortov.

Husk også, at det er vigtigt at fortælle dit barn, at man skal have øjenkontakt med bilisterne, inden man krydser en vej, og at man ikke altid kan gå ud fra, at andre overholder trafikreglerne!

Lær at CYKLE i trafikken

Ifølge Færdselsloven må børn ikke cykle alene i trafikken, før de er fyldt 6 år. Men I må gerne cykle sammen inden da.

Det rigtige udstyr

Sørg for, at cyklen passer til barnets højde, så barnet kan nå jorden med begge fødder og styret med begge hænder.

Sørg også for, at bremser og ringeklokke virker. Og husk cykelhjelmen!

Forklar dit barn om cykelstier: Hvem må bruge dem? Hvilken retning skal man køre? Og hvilke tegn gør man, når man vil dreje eller stoppe? Hvilken side af cykelstien skal man holde sig til? Hvordan overhaler man? Og hvad gør man ved højre- og venstresving?

Også her er det vigtigt, at barnet har helt styr på lyskrydsfunktionerne og de generelle vejoptegninger, og at det har in mente, at ikke alle overholder dem!

Det tager lang tid at blive en sikker cyklist, og man siger gerne, at børn først kan færdes sikkert alene i trafikken omkring 10-12 års alderen. Indtil da bør de kun cykle sammen med en voksen på trafikerede veje.
Er der ikke trafik, kan barnet måske begå sig sikkert i 8 års alderen.

Kilde: Rådet for Større Færdselssikkerhed

Læs også:
Sådan undgår du ulykker i hjemmet

Læs også