https://imgix.femina.dk/media/article/panthermedia_b131742992_3680x2456.jpg
Familieliv

Sådan kommer vi bedst igennem juleaften med små (og halvstore) børn

23. december 2019
af Redaktionen
Foto: Panthermedia
Er ventetiden bare en del af juleaften, eller skal vi danse om træet om eftermiddagen? Skal der snydes med mandlen eller ej? Redaktionen fortæller, hvordan vi nyder juleaften med vores unger.

Middagen er serveret, julefreden har sænket sig sammen med skuldrene. Både and og flæskesteg byder på knas og gaverne venter under juletræet….

Eller er det lige omvendt hos jer?

Når man får børn i familien er julefred ikke helt så fredeligt og stille som før – men det betyder ingenlunde at, julehyggen mindskes! Her på redaktionen er har vi hver fundet vores måde at nyde juledag- og aften med vores børn. Måske det kan inspirere?

Juleaften: Sådan holder vi jul med vores børn

- Siden børnene var helt små, har vi faktisk holdt fast i køreplanen for juleaften. Vi spiser klokken 18 og danser om juletræet og pakker gaver op bagefter - og de har faktisk været overraskende gode til at forstå, at det er sådan, det kører. De plejer at få pakkekalender, og der sørger jeg for, at det er en god ”aktiverings”-gave, de pakker op den 24. om morgenen – f.eks. et spil eller noget LEGO, så dagen ikke føles alt for lang. Det lykkes os de fleste år at få ungerne til at sove en middagslur, så de kan holde sig vågne så længe som muligt – til ca. midnat. Om vi skal snyde med mandlen eller ej, er der delte meninger om! Jeg synes det egentlig ikke, og når vi selv står for julen, bliver der ikke snydt - for jeg tror på, at hvis man lærer dem, at det er frygteligt at tabe, så bliver det også frygteligt at tabe. Men andre år kommer der næsten altid en bedstemor i forkøbet, og så har der sjovt nok været en mandel i ungernes portion.

Emilie, mor til en på pige på 6 og en på en dreng på 9

LÆS OGSÅ: 5 råd til at få dit barn ned i gear

Juleaften starter klokken 15

- Hjemme hos os starter vi juleaften kl. 15 med julehygge og guf. Derefter er det tid til dansen om juletræet og så går vi ellers i gang med gaverne. Traditionen opstod, da børnene var små, for på den måde slap vi for overgearede unger, der kravlede på væggene af bar spænding. Det betød, at julemiddagen kunne nydes i fred, og børnene kunne nå at lege med alt det nye, de lige havde fået, inden de dejsede omkuld. I dag er mine piger 18 og 14 år, men julen starter stadig i omvendt rækkefølge.

Helle, mor til 2 piger på 14 og 18

Risengrød om eftermiddagen

- Vi har overtaget min svigermors tradition om at starte juleaften med risengrød om eftermiddagen, så der kommer lidt i de spændte maver, og festivitassen skydes tidligere i gang. Og selv om jeg nu også synes, det at vente er en del af juleaften, så får ungerne altid en gave allerede først på dagen – typisk noget, vi forestiller os, de kan få noget leg ud af. Mine børn har rigtig mange onkler, mostre og bedsteforældre (skilsmisselykke i flere generationer), så de er forkælet med et hav af gaver. Da de var helt små, delte vi derfor gaveuddelingen ud, så der også var gaver første juledag – hvis man nu var faldet i søvn midt i udpakningen juleaften. Så er det heller ikke helt kold tyrker at gå fra en december måned med gaver hver eneste dag til absolut gavetomhed 25. december.

Julie, mor til en pige på 6 og en dreng på 5

LÆS OGSÅ: Du bliver klogere af at få børn

Gave-snak

- Først og fremmest undgår vi at tale ALT for meget om gaver i december, fordi børnene sagtens selv kan gejle sig op til uanede højder. Vi sørger for, at der er en rigtig god legegave i kalenderpakken den 24.12, som der kan gå noget tid med – f.eks. noget Lego eller et spil. For første gang skal vi i år være hjemme, og vi har planer om at forberede mest mulig mad dagen før, så der kan blive tid til at gå en tur eller brænde lidt krudt af udenfor, uden at vi alle får stress. Vi dropper nok frokosten og spiser måske allerede klokken 17, for det er så hyggeligt for børnene, at de rent faktisk når at pakke alt ud, inden det reelt er deres sengetid, og måske lege lidt med gaverne, så natten ikke bliver helt ubærlig.

Dorte, mor til to drenge på 7 og 5 år

LÆS OGSÅ: 5 julegaver til din yndlingsnørd

Første gang

- Min søn er snart 3 år gammel, og i år er ligesom første gang, han sådan rigtig forstår det med nisser og jul(egodter), så vi skal til at finde ud af, hvordan vi får det til at fungere. Vi holder jul med mine forældre, og planen er, at vi danser om juletræet, når min søn vågner fra sin eftermiddagslur og så får han lov at pakke gaver op der. Jeg har ingen anelse om, hvor mange, han har i vente – men jeg forestiller mig, at han får én fra morgenstunden af, så det hele ikke ender i et gaveorgie, hvor han til sidst slet ikke kan følge med. Middagen starter klokken 18, og så pakker vi voksne op, når den lille sover – han kan nemlig på ingen måde holdes vågen til efter 19.30. Jeg er ret spændt på, hvordan det kommer til at fungere!

Lindi, mor til en dreng på snart 3

LÆS OGSÅ: Så tidligt kan børn hjælpe til derhjemme

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også