https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/boern/institution/todrengeleger613x300.jpg
Familieliv

Så hårdt presses forældre af institutionernes åbningstider

20. maj 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock & DR
Ud af landets 3.281 daginstitutioner holder blot 309 åbent efter kl. 17 – og kun 11 efter kl. 18. Det tvinger mange forældre til at gå ned i tid på jobbet - eller til helt at sige op!

Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste morJordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumserNår dit barn tager et tigerspring

Ud af landets 3.281 daginstitutioner holder blot 309 åbent efter kl. 17 - og kun 11 efter kl. 18. Det viser en ny undersøgelse, som DR Nyheder står bag.

Tallene møder stor kritik fra Dansk Erhverv, som mener, at daginstitutionernes åbningstider i langt højere grad bør hænge sammen med det moderne arbejdsmarked.

- Vi oplever, at åbningstiderne bliver indskrænket i disse år. De bliver både kortere og mindre fleksible. Det er en udfordring i forhold til et arbejdsmarked, som bliver mere fleksibelt, og hvor både lønmodtager og arbejdsgiver forventer, at de har mulighed for at arbejde på forskellige tidspunkter af døgnet, siger underdirektør i Dansk Erhverv, Stine Pilegaard Jespersen, til dr.dk.

Hver 5. forælder må gå ned i tid

I DR Nyheders undersøgelse har man desuden fået HK til at spørge sine medlemmer om, hvad de tidlige lukketider betyder for forældre til børn i institutionerne.

Og mere end hver femte svarer, at de har været nødt til at gå ned i tid for at få deres hverdag til at hænge sammen, mens 17 procent overvejer helt at sige op, fordi de har vanskeligt ved at nå at hente deres børn.

- Det er jo langt fra tilfredsstillende. Vi har faktisk en masse medlemmer, som gerne vil arbejde, men hvis de skal kunne det, så må politikerne ændre på institutionernes åbningstider, siger HK's formand Kim Simonsen.

Har 45 min. til at hente børn i to institutioner

DR Nyheder har talt med en af de forældre, der for alvor er pressede af institutionernes åbningstider - den 28-årige Karina Andersen fra Hadsten.

Hun er enlig mor og får fri sit job som butiksassistent i Kvickly kl. 16.15 - og herefter har hun præcis tre kvarter til at handle ind og hente sine børn i to forskellige institutioner. En stressende og nærmest umulig situation.

- Jeg tænker kun på, at jeg skal nå over og hente børnene. Det kører rundt i hovedet: 'Okay, om lidt har jeg en halv time til at hente dem to forskellige steder', fortæller hun til DR.

Karina Andersen ville egentlig gerne gå ned i tid, men det er der ikke råd til, forklarer hun:

- Jeg har overvejet det for at få det hele til at hænge sammen, men jeg har simpelthen ikke råd til det. Det samme med en barnepige. Det kan umuligt hænge sammen for mig økonomisk. Jeg synes, at politikerne skal kigge på, hvad der er vigtigst. Jeg er egentlig lidt chokeret over, at samfundet ikke følger med, siger hun.

Hele dagen i dag (onsdag den 20/5 2015) sætter DR og TV Avisen fokus på emnet og vil også gerne høre andre forældres erfaringer. Du kan dele dine erfaringer her.

Læs også