https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/babylegerprim.jpg
Gravid

God indkøring i vuggestuen eller dagplejen

8. januar 2015
af Anne Romanelli
Det kan være noget af en omvæltning for både mor og barn, første gang junior skal afleveres i vuggestue eller hos en dagplejemor. Men der er gode råd at hente her!

Der findes desværre ingen manual for, hvordan det er bedst at 'køre sit barn ind' i vuggestuen eller dagplejen.

Familievejleder Heidi Agerkvist råder dog under alle omstændigheder til så korte dage så muligt i starten. Det er nemlig under alle omstændigheder en stor mundfuld for det lille barn at få så mange nye indtryk, uanset om det er stille og følsomt af temperament eller gerne kaster sig ud i nye ting:

14 dage med langsom tilvænning

- Alle børn er forskellige, så de vil tage overgangen til institutionslivet forskelligt. Sørg så vidt muligt for at have så korte dage som muligt i starten, så du kan se, hvordan barnet reagerer. I den ideelle verden ville det være optimalt med 14 dages indkøring, inden du starter på job, og helt ideelt hvis du derefter kan aftale med din chef, at du i den første uges tid kan flekse lidt og måske tage hjem lidt før, hvis barnet har brug for det, siger hun.

Tag junior med hen for at hente storebror- eller søster

Har barnet større søskende kan det også være godt at tage den lille med hen for at hente storebror- eller søster, så junior kan stifte bekendtskab med institutionslivet, inden det selv skal ud i det.

Og så skal man passe på, at ens egne bekymringer omkring, hvordan det hele skal gå, ikke smitter af på barnet, siger Heidi Agerkvist.

Vær stærk og konsekvent over for dit barn

Familieeksperten Charlotte Højlund er enig. Lad ikke din tøven og utryghed smitte af på barnet.

- Vær stærk. Selv om det kan være svært og skærer en i hjertet at aflevere et grædende barn, skal du sige farvel hurtigt. Hvis du trækker tiden ud, viser du barnet, at du er utryg, og det smitter barnet. Har det været særligt slemt, kan du ringe og høre, hvordan det går. Ofte er barnet holdt op med at græde et par minutter, efter at du er gået, siger hun.

Lyt til din egen fornuft

Hun råder i den forbindelse forældrene til selv at vurdere, hvor hurtigt de kan 'forlade' deres barn.

- Du kender dit barn bedst. Selv om personalet eller dagplejeren mener, at det er rigtigst at blive sammen med barnet i flere timer de første dage, skal du sige fra, hvis du mener, at det er forkert. Jeg har haft børn, ingen andre kunne komme i nærheden af, hvis jeg var der. Derfor blev jeg kun i institutionen i kort tid, så de andre voksne kunne få lov, fortæller hun.

Læs også:
Dagpleje eller vuggestue?
Hvilket pasningssted er det rette for DIT barn?
Barnets faser i forhold til pasning

Læs også