Barn der spiser
Familieliv

’Rystende’: Så ofte spiser børn alene derhjemme

1. marts 2016
af Anne Romanelli
En ny undersøgelse viser, at danske børn spiser store dele af deres morgenmad og aftensmad alene. Det er både overraskende og rystende, mener eksperter.

Danske forældre spiser ganske vist deres aftensmad sammen med børnene, men når de voksne er færdige, kniber det gevaldigt med bordskikken.

Kun i 60 procent af tiden har børnene nemlig selskab af en voksen ved bordet, og blot en femtedel af tiden er begge forældre på deres pladser, mens barnet spiser. Samtidig spiser børnene deres morgenmad alene i to tredjedele af tiden.

Det viser en ny analyse fra Rockwookfonden blandt 7.000 voksne og 1.300 børn mellem 7 og 17 år.

Spisevaner indlæres i barndommen

Trine Grønlund, der er ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen, er overrasket over tallene, fordi danskerne ellers har et ideal om, at man holder bordskik og spiser aftensmaden sammen, så hele familien er samlet og kan vende dagens begivenheder.

- Og det er ikke ligegyldigt, hvilke vaner du får i barndommen, for den måltidsrytme du lærer som barn, er ofte den, du vender tilbage til som voksen, når du selv får børn, understreger hun over for Politiken.

Læs også: Dit barn tager skade, når du tjekker mobilen

Samfundsforsker Johannes Andersen er enig. Han kalder tallene for ’rystende’ og opfordrer på det kraftigste til, at man ikke tager så let på måltiderne, men i stedet prioriterer samspisningen højt:

- Det begynder med morgenmaden, som børnene selv let kan organisere, fordi det bare er lidt müsli, frugt, en ostemad eller ingenting, og det lette tager man så med til de andre måltider. Vi snyder med frokosten, og i en travl hverdag laver vi også lige noget let til aftensmaden. Men der skal bruges energi på god mad, for at det aftvinger respekt. God mad sætter man sig også og spiser sammen, så det er vigtigt, at børnene får grundlagt en måltidskultur, siger han.

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også