Mobil
Familieliv

Dit barn tager skade, når du tjekker mobilen

27. januar 2016
af Anne Romanelli
Børnepsykolog opfordrer på det kraftigste forældre til at undgå at tjekke mobilen, mens børnene leger. Det er nemlig ikke alene uforskammet, men kan også skade barnet, advarer hun.

Du gør dit barn ensomt, hvis du står og glor ind i din smartphone, mens I er på legeplads.

Så kontant er udmeldingen fra børnepsykologen Margrethe Brun Hansen, der bl.a. står bag bestselleren 'De kompetente forældre'.

Barnet kommer nemlig til at føle sig både uinteressant og uønsket, når forældrene ikke er mentalt til stede og ikke umiddelbart reagerer, når barnet eksempelvis siger: ’Se hvad jeg kan’.

- Konsekvensen kan være, at barnet kommer til at føle sig ensomt. For barnet vil opfatte det som en afvisning, at far eller mor ikke hører, hvad det har at fortælle og vil automatisk komme til at opfatte: ’Jeg er ikke betydningsfuld i deres øjne. Min far eller mor gider mig ikke’. Man mister det dybe bånd mellem barn og forælder, og barnet mister følelsen af, at min far og mor kan jeg altid regne med. Det er det, man kalder den usynlige omsorg. Og den er der ikke, hvis man ikke er nærværende og mentalt til stede, når man er sammen med sine børn, siger Margrethe Brun Hansen til dr.dk.

Børn tolker også forældrenes kropssprog

Nogle vil måske mene, at så længe man svarer barnet, så er det okay, hvis man bagefter retter øjnene mod mobilen igen. Men det er langt fra tilfældet, understreger børnepsykologen.

Så gamle er børn, når de får deres første mobiltelefon >>

Børn opfatter nemlig helheden i forældrenes kommunikation - altså både ord, kropssprog og øjne, forklarer hun. Så når mor eller far har fokus på telefonen, er der lukket af for ret meget kommunikation mellem barn og forælder.

- Tænk, hvis det var dig selv, der stod og talte med en person, som kun fokuserede på sin telefon. Du ville da sige: ’Det gider jeg ikke’, og så ville du gå væk. Men det kan børn ikke. I stedet så skriger de højere og højere: ’Se mig, se mig’. Og én ting er sikker: De børn, der skriger dét, er de børn, der aldrig bliver set, siger Margrethe Brun Hansen.

Læg telefonen væk!

Børnepsykologen opfordrer derfor forældre til at lægge telefonen væk. Faktisk er det uforskammet at lade være, mener hun.

- Jeg synes, det er uforskammet over for barnet, og jeg kan kun anbefale, at man pakker det ragelse væk. Mit allerbedste råd er at lade telefonen blive derhjemme. Der falder såmænd ikke en atombombe i det korte tidsrum, hvor du er på legepladsen. Når man er sammen med sit barn, så skal man være til stede. Ikke bare med sin krop, men også med sine øjne, siger Margrethe Brun Hansen.

Læs også