Familieliv

Dit barn tager skade, når du tjekker mobilen

af Anne Romanelli 27. januar 2016
Børnepsykolog opfordrer på det kraftigste forældre til at undgå at tjekke mobilen, mens børnene leger. Det er nemlig ikke alene uforskammet, men kan også skade barnet, advarer hun.
Du gør dit barn ensomt, hvis du står og glor ind i din smartphone, mens I er på legeplads.   Så kontant er udmeldingen fra børnepsykologen Margrethe Brun Hansen, der bl.a. står bag bestselleren ’De kompetente forældre’.   Barnet kommer nemlig til at føle sig både uinteressant og uønsket, når forældrene ikke er mentalt til stede og ikke umiddelbart reagerer, når barnet eksempelvis siger: ’Se hvad jeg kan’.   - Konsekvensen kan være, at barnet kommer til at føle sig ensomt. For barnet vil opfatte det som en afvisning, at far eller mor ikke hører, hvad det har at fortælle og vil automatisk komme til at opfatte: ’Jeg er ikke betydningsfuld i deres øjne. Min far eller mor gider mig ikke’. Man mister det dybe bånd mellem barn og forælder, og barnet mister følelsen af, at min far og mor kan jeg altid regne med. Det er det, man kalder den usynlige omsorg. Og den er der ikke, hvis man ikke er nærværende og mentalt til stede, når man er sammen med sine børn, siger Margrethe Brun Hansen til dr.dk.      Børn tolker også forældrenes kropssprog   Nogle vil måske mene, at så længe man svarer barnet, så er det okay, hvis man bagefter retter øjnene mod mobilen igen. Men det er langt fra tilfældet, understreger børnepsykologen.    Så gamle er børn, når de får deres første mobiltelefon >>   Børn opfatter nemlig helheden i forældrenes kommunikation - altså både ord, kropssprog og øjne, forklarer hun. Så når mor eller far har fokus på telefonen, er der lukket af for ret meget kommunikation mellem barn og forælder.    - Tænk, hvis det var dig selv, der stod og talte med en person, som kun fokuserede på sin telefon. Du ville da sige: ’Det gider jeg ikke’, og så ville du gå væk. Men det kan børn ikke. I stedet så skriger de højere og højere: ’Se mig, se mig’. Og én ting er sikker: De børn, der skriger dét, er de børn, der aldrig bliver set, siger Margrethe Brun Hansen.   Læg telefonen væk!   Børnepsykologen opfordrer derfor forældre til at lægge telefonen væk. Faktisk er det uforskammet at lade være, mener hun.   - Jeg synes, det er uforskammet over for barnet, og jeg kan kun anbefale, at man pakker det ragelse væk. Mit allerbedste råd er at lade telefonen blive derhjemme. Der falder såmænd ikke en atombombe i det korte tidsrum, hvor du er på legepladsen. Når man er sammen med sit barn, så skal man være til stede. Ikke bare med sin krop, men også med sine øjne, siger Margrethe Brun Hansen.   Her kan du købe 'De kompetente forældre' >>

  Se også:

20 GENIALE fotos af livet med børn

- Det er skønt at have en lillesøster! Især når man er løbet tør for papir at tegne på!
- Helt ærligt, mor og far! Er dét her virkelig jeres opfattelse af 'familiesjov'?!? 
- Moaaaar, hvorfor vil toilettet ikke skylle ud?
- Var det mon dét, mor og far mente, da de sagde, at søskende er tæt knyttede?
- Far sagde, at jeg godt må få lidt chips, hvis jeg ikke krummer på mit tøj. Se, hvor dygtig jeg er!
- Hvem vil hjælpe med at åbne modellérvoksen? Jeg kan slet ikke få noget ud! 
- Min far har lokket mig med i et kedeligt byggemarked, men han kan altså ikke forlange, at jeg også skal vise interesse for tingene på hylderne. Må lige markere min grænse!
- Mor, er der mere smør? Jeg fik næsten ikke noget!
- Far spørger, om jeg har set hans sokker... Mon jeg skal lade være med at afsløre, hvor jeg har lagt dem?
- Det var IKKE dét, jeg bestilte!
- Mor nægter at skære kanterne af mit brød, men så finder jeg da bare selv en måde at slippe for dem. Så kan hun lære det!
- Så mor og far tror, det er nok at bruge de øverste hylder, hvis der er noget, jeg ikke må få? De kan godt tro om igen!
- Jeg elsker at deltage i de huslige pligter. Her fodrer jeg hundene. Mon ikke mor bliver glad for min hjælp?
- Hvorfor skal lillesøster også være med til ALT?!?
- Det er hårdt at være barn!
- Mor ser lidt træt ud. Det forstår jeg egentlig ikke. Hun sidder jo bare dér, mens vi andre farter rundt hele tiden! Se også: SJOVE mor-citater
- Hvis katten kan, så kan jeg også!
- Se mor, jeg har husket at bruge toiletpapiret - ligesom du sagde!
- Lykken er: Jordnøddesmør... og masser af det!
- Jeg fatter ikke, hvorfor mor elsker at gå til frisør! Det er jo det værste, jeg nogensinde har oplevet!