Aktiviteter du kan lave i din påskeferie
Familieliv

Påskeferie: 15 hyggelige familieaktiviteter I kan lave derhjemme

14. marts 2023
af Charlotte Hallbæck, Anne Romanelli og Katja Ottoson
Foto: Pernille Enoch
Påskeferien 2023 står for døren, og det betyder også, at det er tid til at finde på aktiviteter for hele familien. Mangler du inspiration til, hvad du kan lave i påsken, har vi samlet en række hyggelige aktiviteter lige her.

Påsken banker på, og det er blevet tid til bunkevis af hygge med familien – men hvad skal I egentlig lave? Der er mange aktiviteter at give sig til, når hele familien pludselig har fri på samme tid, men nogle gange kan det være svært at se skoven for bare træer.

15 hyggelige familieaktiviteter til din påskeferie

Derfor har vi nedenfor samlet 15 gode ideer til, hvad I kan lave i påskeferien – både dem, der egner sig i forårssolen og dem, der er gode til indendørshygge, hvis regnen melder sin ankomst.

1. Lav påskepynt med børnene, og hæng det på nyklippede forårsgrene

Haven er et godt sted at starte, hvis du vil bringe påskehyggen indenfor. Klip friske grene med nyudsprungne blade, f.eks. fra en forsythia, der er smuk og gul. Klip påskepynt med børnene, hæng det på grenene, og anret i en fin vase. Kan du mærke påskeroen sænke sig?

Påskepynt på friske forårsgrene i vase

2. Spil nogle af de klassiske havespil

Påske er lig med familiehygge. Saml hele familien til et klassisk havespil såsom kroket eller kongespil i den lune forårssol. I kan også give jer i kast med en god omgang tagfat eller gemmeleg – det er sjovt både for både store og små. Hvis I trænger til en ekstra udfordring, kan I også give jer i kast med en omgang minigolf.

3. Varm kakao og brætspil i påsken

Er vejret ikke lige til havespil, kan I rykke indendørs og spille sjove brætspil i stedet. Der findes masser, som hele familien kan være med til. Hvad med f.eks. at tage et spil Vildkatten, Ludo, Matador, Tegn & Gæt eller Hint Junior?

4. Lav fine gækkebreve i påskeferien

Gæk, gæk, gæk… Er du I tvivl om, hvad du kan sætte børnene i gang med i påsken, er gækkebreve altid et godt bud. Det er både sjovt og hyggeligt, og noget mindre børn sagtens kan være med til – især hvis du har en børnesaks i huset. Slut af med en tur i skoven efter friske vintergækker. Der er vist ikke så meget mere at sige end: 3–2–1–sæt gang i hyggen!

Aktiviteter du kan lave i din påskeferie

5. Pres påskens blomster til pynt

Med gækkebrevene klippet er det også oplagt at presse blomster, I kan pynte dem med. Gå på blomsterrov i haven eller skoven, og pres efterfølgende blomsterne mellem tunge bøger. I kan også bruge de tørrede blomster i billedrammer eller lade dem pynte de fineste påskeæg.

6. Lav jeres egne chokoladepåskeæg

Til påsken hører selvfølgelig også påskeæg af chokolade, og hvorfor ikke gå i køkkenet og lave dem selv? Alt det kræver er chokolade, nougat og marcipan, og så kan I ellers i bedste Bagedysten-stil udfolde jeres kreative evner i køkkenet. Uhm!

7. Cykeltur og påskemiddag i det fri

I påsken er der bedre tid til at tage hul på de lidt større projekter, som måske bliver nedprioriteret i hverdagen. Hvis familiens mindste endnu ikke har lært at cykle, er nu et godt tidspunkt. Fejr det med en pakket picnickurv, og cykl afsted til en hyggelig familiemiddag i det fri.

8. Så karse i søde æsker

Karse er en af de nemmeste afgrøder at så, hvilket gør den ideel for børn at prøve kræfter med. Du behøver kun frø og vat. Klip og fold sjove og søde æsker til vattet af f.eks. gamle mælkekartoner, som karsen kan vokse i.

9. Find den indre læsehest frem i påskeferien

Påske er også tid til fordybelse, hygge og afslapning, og her er bøger ideelle. Hvorfor ikke starte på den bog, I har snakket om så lang tid? Og læsning kan heldigvis foregå både i sofaen og i havestolen alt efter vejr og humør.

10. Pust og mal påskeæg i fine farver

En påskeklassiker! Æggene prikkes med en nål, og blomme og hvide pustes ud, så kun skallen er tilbage. Dekorer med pensel og vandmaling i smukke pastelfarver. En timelang aktivitet, som sagtens kan vække begejstring hos det yngre publikum.

11. Brug påskeferien i det kreative hjørne

Fordybelse og hygge kan I også få ved at folde de kreative evner ud. Mal, lav smykker, byg figurer og så videre. Det kan I gøre både ude og inde. Alt det kræver er trylledej, modellervoks, hurtigttørrende ler eller lignende. I kan også sy jeres egne påskeæg af stofrester, der kan pynte på bordet til påskefrokosten.

12. Giv børneværelset en 'makeover'

Hvorfor ikke bruge påsken på at friske børneværelset op? Det behøver ikke involvere dyre møbler og besværlig maling – det kan også bare være, I flytter om, køber en ny lampe eller indrammer nogle fine plakater og hænger op.

13. Brug påskeferien i haven

Hvis solen skinner, er der ikke noget hyggeligere end at gå i haven hele familien for at luge ud og plante nye blomster. Stik alle mand–store som små–en rive, skovl eller et lugejern, og hyg jer et par timer med at gøre haven forårsklar.

Forårsblomster og vintergækker i potter

14. Invitér familie og venner på påskefrokost

Noget af det bedste ved påsken er de hyggelige påskefrokoster, hvor venner og familie samles om bordet til en lækker middag. Det lyder måske en smule stressende, men det kan faktisk blive en hyggelig familieaktivitet, hvis I klarer forberedelserne sammen. Tag børnene med ud at handle, og lav maden i fællesskab.

15. Påskeharens skattejagt

Hvis der er én ting, der hører påsken til, er det æggejagten, der bliver sat ind, når først påskeharen har været på besøg i haven. Hvorfor ikke nytænke legen, så den ikke er overstået på 5 minutter? Lav i stedet en skattejagt med ledetråde og udfordringer, som børnene skal klare, før de finder skatten fyldt med påskeslik. Aktiviteten bliver et sikkert hit hos ungerne!

Læs også