9 ud af 10 kvinder angiver 'personlig udvikling' som primær årsag til at få børn.
Familieliv

Overraskende: 9 ud af 10 kvinder får børn fordi…

26. november 2015
af Anne Romanelli
Rigshospitalets Fertilitetsrådgivning har adspurgt en række kvinder, hvorfor de vælger at få børn – og svaret er højst overraskende.

En spørgeskemaundersøgelse blandt 340 kvinder fra Storkøbenhavn viser, at den primære årsag til, at de adspurgte har valgt at få børn, er…: Personlig udvikling.

Det er Rigshospitalets Fertilitetsrådgivning, som har foretaget undersøgelsen, og på spørgsmålet ’Hvilke fordele forventer du ved at blive mor?’ har de adspurgt svaret følgende:

• 1. Personlig udvikling (88,8 %)
• 2. At give og modtage kærlighed (86 %)
• 3. At få et nyt og vægtigt perspektiv på livet (81 %)
• 4. At få nye interesser (63,7 %)
• 5. At få børn er meningen med livet (52,5 %)

Vi lever i en egoistisk tid

Speciallæge Kathrine Birch Petersen, der er hovedansvarlig for undersøgelsen, er overrasket over, at næsten 9 ud af 10 kvinder angiver ’personlig udvikling’ som den primære grund, og at det kun er halvdelen, som mener, at børn er meningen med livet.

Dog har hun et bud på forklaringen:

- Vi lever i en egocentrisk tid, hvor man ikke spørger, hvad man kan bidrage med til verden, men hvad verden kan gøre for én. Og jeg har en klar fornemmelse af, at mange kvinder laver et skema med fordele og ulemper ved at få børn, inden de beslutter sig. Og fordelene skal helt klart opveje ulemperne, siger hun til Kristeligt Dagblad.

8 ud af 10 frygter at få mindre tid til sig selv

I undersøgelsen svarer kvinderne også på, hvilke konsekvenser de forventer, at et barn vil få – og 82 procent regner med at få mindre tid til sig selv og sin karriere.

Kathrine Birch Petersen mener dog, at svaret ikke kun er udtryk for egoisme, men også ’tidens massive fokus på selvrealisering og de mange historier om, at det er hårdt at få børn’:

- Glæden ved at have børn fylder ikke særlig meget i debatten om familieliv, og det kan være med til at forklare, hvorfor kun meget få forventer, at deres hverdag bliver bedre, og deres forhold til partneren bliver tættere, når de får børn, siger hun.

Hun bakkes op af sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen:

- Mange kvinder får i disse år skudt i skoene, at deres moderskab mest af alt handler om selvrealisering. Derfor giver de det svar, tidsånden har dikteret dem og forveksler det måske med noget, de altid har ønsket at gøre for sig selv. Men langt de fleste har en grundlæggende længsel efter at sætte børn i verden, som ikke blot kan reduceres til realisering af eget potentiale.

Læs også:

Du bliver klogere af at få børn

Derfor er det godt at få to børn

Så mange danske kvinder får aldrig børn

Denne aldersgruppe fødte mest i 2014

Forsker: Folk er lykkeligere uden børn

Læs også