https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2014/december/simba612.jpg
Familieliv

Mere død i børnefilm end voksenfilm

18. december 2014
af Anne Romanelli
Fto: The Lion King / Disney
Sandsynligheden for at se et dødsfald er langt højere i tegnefilm end i film til voksne. Men hvorfor? Og bør forældre være bekymrede?


Mest læste artikler på MAMA.dk

Vidste du...: Hvorfor har nogle bodyer denne hals? Blogindlæg: Kæft, trit og drengebørnBørnepsykolog: Forældre i dag svigter deres børn!

En undersøgelse fra British Medical Journal viser, at der er langt større risiko for at se et dødsfald i børnefilm end i voksenfilm. Det skriver dr.dk.

Forskerne bag undersøgelsen har set på 45 populære tegne- og animationsfilm til børn (fra Snehvide i 1937 til Disneys Frozen i 2013) og sammenlignet med 45 succesrige dramafilm for voksne (bl.a. Oscarvinderne 'Black Swan' og 'The Departed').

Målet var at finde ud af, hvor meget død på skærmen, børn bliver udsat for.

3 gange så stor chance for død i børnefilm

Resultaterne er markante: Vigtige karakterer i børnefilm har tre gange så stor chance for at blive dræbt som hovedpersonerne i voksenfilmene.

Og der er hele 5 gange større risiko for, at forældre dør i børnefilm end i voksenfilm.

F.eks. bliver fisken Nemos mor spist af en barracuda allerede 6 minutter inde i børnefilmen 'Find Nemo', mens Tarzans forældre bliver dræbt af en leopard allerede 4 minutter og 8 sekunder inde i børneklassikeren 'Tarzan'.

Børn skal lære at klare sig selv

Og netop dét, at forældre ofte dør i børnefilm, er helt naturligt, mener Anders Gregersen, der er filmforsker ved Københavns Universitet. Det er nemlig et tema, der fylder enormt meget i børns tanker - bevidst eller ubevidst.

- Forældre spiller en kæmpe rolle i børnepublikummets liv. Og det er grunden til, at der bliver lavet så mange børnefilm, hvor forældre eller andre vigtige personer dør. Mange børn frygter at blive separeret fra deres forældre, og samtidig har de et dybereliggende ønske om at være i stand til at klare sig selv, siger filmforskeren til dr.dk.

Dette er grunden til, at så mange film handler om, at forældrene af den ene eller anden årsag pludselig er væk. For det er noget, som fylder en del hos børn og interesserer dem meget, forklarer Anders Gregersen.

Fokuserer ikke på sorgen - men på at blive stærkere

Men skal forældre være bekymrede over den megen død i børnefilmene? Nej, mener filmforskeren.

- Formen på de film er, at barnet står over for en stor udfordring, som det så skal overkomme for at blive større. Børnefilmene svælger ikke så meget i selve døden og lidelsen. Det handler om at overkomme det og blive stærkere, siger han.

En god idé kan dog være, at forældre taler med barnet om det, der sker, og er opmærksomme på, hvordan barnet reagerer på de alvorlige temaer i filmene.

Læs også:
Krig og katastrofer? Sådan beroliger du dit barn
Den svære snak om døden

Læs også