Familieliv

Lillesøster og lillebror gør deres storesøskende sundere

af Anne Romanelli 15. marts 2016
Amerikanske forskere har påvist, at man har lavere risiko for at blive overvægtig, hvis man får en lillebror- eller søster inden 6-årsalderen.

Forskere fra University of Michigan konkluderer, at børn, som kun har ældre søskende eller ingen søskende, når de når skolealderen, har tre gange så stor tendens til at være overvægtige, end børn med mindre søskende.

Ekspert: Her er den ideelle aldersforskel mellem søskende

Børn, som havde fået deres mindre søskende, da de selv var mellem 2 og 4 år havde særligt høj tendens til at have en sund BMI, når de først startede i skole.

Mindre søskende gør børn mere aktive

Konklusionen bygger på en undersøgelse af omkring 700 børns BMI og familiekonstellationer, og forskerne har følgende bud på, hvad sammenhængen mellem børnenes sundhed og fra- eller tilstedeværelse af en mindre søskende kan skyldes:

Børn leger endnu mere aktivt og sidder mindre stille, når mindre søskende kommer til verden, og så justerer forældre også gerne familiens kostvaner til det bedre, når endnu et barn kommer til.

Storesøstre vejer mere end lillesøstre

- Overvægt blandt børn er stadig et stort problem og anledning til bekymring. Hvis fødslen a fen søskende ændrer familiemønstrene på en made, som beskytter mod overvægt, kan disse mønstre også være nogle, som andre familier kan prøve at skabe i deres egne hjem, siger forskningsleder Julie Lumeng ifølge Huffington Post.

Læs også:

Den ældste i søskenderækken er klogest

Den yngste i søskenderækken er sjovest

Få det bedste frem i dit yngste, mellemste og ældste barn

Derfor er det godt at få to børn

Ekspert: Vigtigt at behandle sine børn ULIGE

Søstre giver større lykke end brødre

Drengefamilier får oftest endnu et barn

Din placering i søskenderækken påvirker, hvilket job du får

Sådan undgår du søskendejalousi

7 myter om søskende - sandt eller falsk?:

7 myter om søskende - sandt eller falsk?

Ældre søskende er mere ansvarsfulde end yngre! - Delvist sandt. Som den førstefødte har det ældste barn typisk solet sig i meget opmærksomhed og er blevet rost meget af de stolte forældre, og med dette følger ofte også et højt forventningspres (som forældrene bevidst eller ubevidst lægger). Når der herefter kommer mindre søskende til, har den ældste allerede fået 'hvor er du dygtig'-rollen og kan føle, at det forventes, at han/hun hjælper til med den lille. Rollen som den dygtige og ansvarsfulde følger med ind i voksenalderen, men mange gange kun i familiens rammer. I andre situationer kan det se helt anderledes ud, f.eks. i erhvervslivet. Kilde: Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, Magasinet Måbra Læs også: Den ældste i søskendeflokken er klogest
Konkurrencen er større blandt søskende af samme køn! - Falsk. Uanset om søskende er af samme køn eller ej, så kommer der altid til at være en vis form for konkurrence. I en bror- og søsterrelation, hvor søsteren er ældst, opstår der dog typisk færre konflikter. Er bror ældst, kan søster måske pludselig en dag overstråle ham, da piger gerne udvikler sig hurtigere, og det kan være hårdt for drengen. Kilde: Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, Magasinet Måbra. Læs også: Sådan undgår du søskendejalousi
Det yngste barn er vildest! - Delvist sandt. Når lillebror/søster kommer til verden, har han eller hun allerede en ældre søskende, som har rollen som den ansvarsfulde og pligtopfyldende. Den yngste må derfor finde en anden rolle for at få mors og fars opmærksomhed. Det resulterer ofte i, at den yngste bliver lidt mere uregerlig og vild. Det gælder dog mest i familiens rammer og kan se helt anderledes ud ude i 'samfundet'. Kilde: Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, Magasinet Måbra. Læs også: Den yngste i søskendeflokken er sjovest
Enebørn er egoistiske! - Falsk. Dette er en myte, der opstod i 'gamle dage', hvor børn måske ikke gik i institution og mødte så mange andre børn uden for familiens rammer. Det siger sig selv, at et barn, der kun har haft kontakt med voksne frem til 6-årsalderen bliver påvirket af det. Men i dag kommer de fleste enebørn ind i større grupper af børn tidligt, hvilket betyder, at de får 'normale' relationer til andre børn. Kilde: Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, Magasinet Måbra. Læs også: Størst, yngst, mellemst eller ene? Få det bedste frem i dit barn!
Stor aldersforskel gør det svært for søskende at få et tæt forhold! - Ikke nødvendigvis. En søskenderelation er livslang og faktisk den længste relation, vi har. Visse søskende med stor aldersforskel har måske ikke så stort udbytte af hinanden under de tidlige barndomsår, men kan få stor glæde af relationen senere. Man kan sagtens finde hinanden senere i livet, selvom man måske ikke har været så tætte som små. Kilde: Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, Magasinet Måbra. Læs også: Søskende - hvilken aldersforskel er bedst?
Det mellemste barn er usynligt og 'behagesygt'! - Delvist sandt. Det specielle ved det mellemste barn er, at han/hun først prøver at være den mindste for så at måtte overgive pladsen til en yngre søskende - og så pludselig havner i midten. Forskning viser, at de mellemste børn typisk er fleksible og gode lyttere. I søskendeflokken er de diplomatiske og agerer mellemled mellem de ældre og de yngre søskende. De trækker sig også tit tilbage, da de ikke gider høre på mere brok. Det fører ofte til, at de har svært ved at tage stilling og ændrer holdning tit. Kilde: Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, Magasinet Måbra. Læs også: Ældst, yngst, mellemst eller ene? Få det bedste frem i dit barn! 
Børn skal behandles ens! - Falsk. Det er meget misforstået, at man skal behandle alle i en søskendeflok ens. Forældre gør det naturligvis i bedste mening og vil ikke gøre forskel på deres børn, men det er lige dét, de bør gøre! Ingen børn er ens, og alle har forskellige behov. Det bedste er at tage det enkelte barns personlighed, behov og interesser i betragtning. Kilde: Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, Magasinet Måbra. Læs også: Ældst, yngst, mellemst eller ene? Få det bedste frem i dit barn!