https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2015/juli/soeskende612.jpg
Familieliv

Dette job får dit barn

9. december 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Vores placering i søskenderækken er i høj grad med til at bestemme, hvilket job vi får. Se her, hvilket job dit ældste, mellemste og yngste barn har direkte kurs imod!

Den svenske adfærdsforsker Elisabeth Schönbeck peger i sin bog 'Ældst, yngst og midtimellem' på, at vores placering i søskendeflokken har særdeles stor indflydelse på, hvilket job vi egner os bedst til - og derfor også med stor sandsynlighed ender med at få.

- Søskenderollen er nemlig med til at forme os - også når det gælder arbejdsmetoder og jobvalg. Vi tager rollerne fra børneværelset med os, forklarer hun ifølge Søndagsavisen.dk.

Disse job passer bedst til den ældste i søskendeflokken

Førstefødte er ifølge Elisabeth Schönbeck typisk autoritetstro, ansvarlige og gode til at træffe beslutninger. De bliver derfor ofte ledere og passer især godt ind i konservativt opbyggede virksomheder. Politikere og læger/kirurger er også ofte den ældste i en søskendeflok. Også blandt socialrådgivere, lærere, politibetjente og andre job, hvor man tager hånd om folk på en ansvarsfuld måde, ses mange store søskende. De ældste er desuden tit højere uddannede end deres mindre søskende.

Disse job passer bedst til den yngste i søskendeflokken

Det mellemste barn egner sig derimod godt som mellemleder pga. den mæglerrolle, han eller hun har haft i søskendeflokken. Mellembørn er også ofte jurister, mæglere og forhandlere, da de er fleksible, holdspillere og kan indgå kompromiser. Men de er også sværest at sætte i bås, for de samtidig kan have flere træk fra enten den ældste eller yngste i søskendeflokken afhængigt af, hvor mange års afstand der er til de andre søskende.

Disse job passer bedst til den yngste i søskendeflokken

Det yngste barn får typisk lidt friere rammer i opdragelsen og er derfor rebelsk og risikovilligt. Derfor er mange ejendomsmæglere, sælgere, brandmænd og piloter de yngste i søskendeflokken. Det yngste barn elsker typisk også til at folde sig ud i det kreative, og mange musikere, skuespillere og kunstnere er også yngst blandt deres søskende. Yngstebarnets legesyge side gør også, at jobbet som pædagog tiltaler, og bliver små søskende læger, vil det ofte være med speciale i børn.

Disse job passer bedst til enebarnet

Enebørn er vant til at præstere, da de som det eneste barn skal leve op til alle forældrenes forventninger. De er derfor ofte ambitiøse, selvstændige og dygtige - og vil hellere give ordrer end at tage imod dem. Jobbet som selvstændig/konsulent passer således godt til enebarnet. Forfattere, journalister og præster er også ofte enebørn, da de har haft ro til at skrive og tænke på børneværelset uden forstyrrelser. Enebørn går desuden oftere i forældrenes fodspor.

I denne bog finder du gode råd til, hvordan du skaber gode søskenderelationer mellem dine børn >>

7 myter om søskende - sandt eller falsk?:

Læs også