Lær dit barn at svømme. Her får du 10 gode tips.
Familieliv

Lær dit barn at svømme – 10 tips

23. maj 2016
af Anne Romanelli
Nogle børn elsker vand og lærer hurtigt at svømme. Andre er mere skeptiske og kaster sig ikke i vandet med samme iver! Her er nogle gode råd til, hvordan du kan gøre dit barn trygt - og lære dit barn at svømme.

Jo tidligere børn begynder deres svømmeundervisning, jo bedre er det. For så lærer de hurtigere at blive fortrolige med vandet.

Men et sted skal man jo starte, og det er ofte en utryg oplevelse for barnet, når det bogstaveligt talt skal ud på dybt vand for første gang.

Sådan lærer du dit barn at svømme

Svømmekursusudbyderen SwinOnline.com giver følgende gode råd til, hvordan du lærer dit barn at blive tryg i vandet – og at svømme:

• Forbered dit barn på, hvad I skal.

Forklar f.eks., hvorfor det er godt (og sjovt) at kunne svømme, og tal forinden om de øvelser, I skal lave i dag. I kan evt. se nogle videoer på YouTube, så barnet ved, hvad det går ind til.

Her kan du købe en prisvindende svømmefinne, der giver dit barn fuld bevægelighed og opdrift efter behov >>

https://imgix.femina.dk/haj.jpg

• Lav få øvelser og mange gentagelser.

3-5 øvelser ad gangen er nok. Barnet kan f.eks. puste i vandet, tage brysttag med armene i stående position, få hovedet under kort vand, ligge vandret i vandet på mors eller fars arm, sparke med benene osv. Det tager tid at blive fortrolig med de enkelte øvelser, så gå stille frem - og prøv at fornemme, hvad det er bedst at starte med. Øvelserne bør gentages 5-7 gange hver. I kan evt. tælle sammen.

• Aftal et præcist tidsrum, hvor I træner målrettet.

Gerne kun 15 minutter de første gange - og slå derefter over i leg på barnets præmisser. Aftal med dit barn, at I træner koncentreret i dette kvarter, og at det er den voksne, der bestemmer øvelserne i træningstiden. Lad barnet se på uret, når I starter, så han/hun kan holde øje med, at I overholder tiden.

Her kan du købe sejt badetøj til dit barn >>

https://imgix.femina.dk/bad_1.jpg

• Gør svømmetræningen til en sjov oplevelse.

Lad f.eks. barnet konkurrere med sig selv. De fleste børn elsker at konkurrere med sig selv, så I kan måske tælle, hvor mange sekunder barnet kan puste i vandet. Bagefter kan du opfordre barnet til at se, om han/hun kan gøre det lige så længe eller ét sekund længere. Hvis I træner glideøvelser fra kanten, så læg en legeting, dér hvor barnet er nået til, og lad det prøve at komme længere og længere hver gang. Det er meget simpelt og meget motiverende!

• Respekter når barnet er bange for noget.

Lad være med at tvinge barnet til at udføre en øvelse, det ikke bryder sig om. Barnet skal forbinde vandet med noget rart og føle, at det er noget, man kan kontrollere. Hvis barnet er bange, er øvelsen for svær. Tænk over hvilke færdigheder, barnet mangler for at kunne udføre øvelsen. Hvis det er muligt. Så start svømmetræningen et sted, hvor barnet kan bunde. Det betyder noget at vide, at man kan rejse sig op fra vandret.

Her kan du købe skridsikre badesokker - der også beskytter mod UV-stråler, varmt sand og skarpe sten ved stranden! >>

https://imgix.femina.dk/sko_2.jpg

• Fokuser på det, der virker.

Arbejd først med de øvelser, der virker, så barnet har succesoplevelser, og prøv derefter langsomt de ting af, som måske kræver lidt mere øvelse. Se alle de små skridt frem, og ros dit barn for hvert eneste lille fremskridt.

• Hav tålmodighed.

Børn lærer at svømme i forskellige tempi, og jo mere tålmodighed du har, jo hurtigere går det. Så gå frem med ét skridt ad gangen. Vandet skal erobres i det tempo, man kan overskue. At erobre vandet handler om at tilegne sig eller generhverve troen på ens færdigheder i vandet.

Her finder du billige svømmebriller til børn >>

https://imgix.femina.dk/files/pics/femina-dot-dk/297/6698/original-76620-1252-vibe-favorit-1.jpg

• Sørg for at dit barn stoler på dig.

Giv aldrig slip på dit barn, uden han eller hun er forberedt på det. Det kan få barnet til at klamre sig unødigt til dig. Fortæl dit barn, at du kun giver slip, hvis du har fået lov. Og hold så, hvad du lover! Har barnet næsten lært at flyde, kan det være fristende at flytte sine hænder for at bevise det over for barnet. Men bliver barnet overrasket, vil det lave en hurtig bevægelse og skabe bølger og turbulens og miste flydeevnen. Dermed mister det både tiltroen til dig og sine egne evner i vandet.

• Pres ikke barnet.

Gør man noget, man egentlig syntes var ubehageligt, så gemmer det sig i hukommelsen. De psykologiske barrierer skal brydes, når der ligger et solidt fundament af færdigheder og en grundlæggende tryghed ved projektet.

Lær dit barn at svømme med dette smarte kickboard >>

https://imgix.femina.dk/kick.jpg

• Følg op på svømmetræningen bagefter.

Snak om, hvordan det gik, når I er færdige. Hvad var sjovt, og hvad gjorde måske barnet utrygt – og hvorfor? Er man utryg, har man brug for en indfølende voksen, der kan læse ens signaler, kender det næste trin og forstår at afpasse udfordringerne til ens niveau. Ved at snakke med dit barn om oplevelsen, viser du, at du forstår barnet og lytter til det. Det skaber tryghed.

Læs også