https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/maiastorm05prim.jpg
Familieliv

”Jeg tror på, at glade forældre giver glade børn”

3. juni 2014
af Maria Præst
foto: Carsten Bundgaard
Maia Kahlke-Mikkelsen, der er mor til Storm, har et tidskrævende arbejde, der blandt andet betyder, at hun er ude at rejse mindst hver fjerde uge. Derfor betyder det også meget for hende, at hun ikke er en ’vigtigere’ forælder end Storms far.

En uge om måneden siger Maia Kahlke-Mikkelsen godnat til sin fireårige søn, Storm, via en Skype-forbindelse. Som en del af sit job som digital fundraising-chef i Greenpeace rejser hun nemlig syv til ti dage om måneden til London, Rom, Amsterdam eller Paris. Mens hun er væk, bringer og henter hendes mand deres søn og står for de huslige pligter. Derfor planlægger de hver måned de næste fire uger, så de ved, hvornår der bliver brug for aflastning fra bedsteforældrene.

"Jeg kunne aldrig have det job, jeg har, hvis ikke vi havde et godt netværk herhjemme. Min mor henter tit Storm, og vores venner med jævnaldrende børn tager ham også med hjem indimellem. Men når jeg er væk, så er det 100 procent Jakob, der er på," siger Maia.

I de uger hvor hun rejser, sniger hendes arbejdstid sig tit over 50-60 timer, hvor der kun er pause, når hun går ud for at spise med sine kolleger. Og fordi hun har ansvaret for et helt team og samarbejder med folk fra hele verden, er der indimellem Skype-møder på skæve tidspunkter.

"Da jeg fik jobbet, sagde min chef, at jeg skulle begrænse mine rejser. Han sagde: 'Du har ikke lyst til at se din søn så lidt, som jeg har set min det sidste halve år.' Det giver én lidt at tænke over. Derfor har jeg krævet, at der er et loft over, hvor meget jeg skal rejse hver måned," siger Maia, der så vidt muligt sørger for ikke at planlægge forretningsrejserne for tæt på hinanden, så hun kan nå at være sammen med familien nogle uger, inden hun skal af sted igen.

Sådan får I tid til venner og familie

God til at lede
I de uger Maia er hjemme, tager hun som regel Storms sygedage og lægeaftaler. Og så henter hun sin ofte sin søn tidligere og arbejder et par timer om aftenen. Men selv om hun er glad for sit job, er det indimellem hårdt at være væk fra sin søn en uge ad gangen.
Får du dårlig samvittighed, når du er væk?

"Ja. Helt vildt. Det, tror jeg, er noget, alle arbejdende kvinder kender. Men jeg er glad for, at jeg er meget fleksibel i de uger, jeg ikke rejser. Og jeg tror på, at glade forældre giver glade børn. Mit job giver mig stor tilfredsstillelse og glæde. Det, tror jeg, smitter af - ikke bare på mit forhold, men på hele familien," siger Maia og tilføjer, at hendes job går op i en højere enhed, når hendes motivation smitter af på de ansatte i hendes team.

"Det er fantastisk at se udviklingen, når jeg sparker nogle nye ideer i gang, og at se dem vokse, når folk arbejder videre med dem. Når folk bare gør tingene uden at have brug for mig. Jeg giver mit team meget ansvar - og stoler på, at de gør tingene ordentligt."

Oprindeligt var det ikke Maia Kahlke-Mikkelsens ambition at blive chef, men hun er ofte blevet opfordret til at søge stillinger inden for ledelse.

"Jeg har fundet ud af, at jeg er god til at være leder. Min ambition har altid været at bruge min uddannelse til at få indflydelse og skabe forandring. På det punkt har jeg meget til fælles med mange mænd, der er opdraget til at gå efter et job, hvor de får indflydelse og prestige. Det er jeg også - måske fordi min far er advokat, og min mor arkitekt."

Spar tid - og shop børnetøj fra sofaen

Begge forældre er vigtige
Sidste år slog hendes familie to fluer med et smæk, da de boede i London en måned, hvor Maia tog et kursus på London's School of Economics. Mens hun var i skole om dagen, legede hendes mand og søn turister i storbyen. Og Maias mand, Jakob, er vant til at være meget sammen med Storm - han tog også halvdelen af barselsorloven.

"Vi er jo begge to forældre, så selvfølgelig skulle vi også dele barslen. For mig er det vigtigt, at jeg ikke er 'vigtigere' end Jakob som forælder. På mange områder har han en større omsorgsrolle, end jeg har. Og det er helt klart sket, fordi han har haft den alenetid med Storm, da han var på barsel."

For nylig var Maia på workshop i Rom, og i næste måned tager hun til konference i Amsterdam. På længere sigt er det ikke umuligt, at hun får mere ansvar i sit arbejde. Men hun har ikke lyst til at fortsætte i samme stilling, hvis hun får flere børn.

"Der er en grund til, at jeg først fik dette job, da Storm var lidt større. Det kan man ikke med et lille barn. Så hvis vi skal have flere børn, kræver det, at jeg får en anden stilling i organisationen. Jeg kan ikke være så meget væk med et spædbarn - og jeg har heller ikke lyst til det. Det ville heller ikke være fedt for min mand. Og man har jo resten af livet til at arbejde. Det er meget godt at huske indimellem."

Der var engang en familie...

Læs også