https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/gettogetherprim.jpg
Familieliv

Vi skal snart ses, ikke? Sådan får du tid til både venner og familie

16. juli 2015
af Frida Paustian
foto: Pantherstock
Hører du også dig selv gentagne gange sige til familie og venner, at NU skal I også snart ses, velvidende, at du ikke kan finde tiden til det? Her får du gode råd til at føre planerne ud i livet.

Fætre, onkler og kusiner
Det er så hyggeligt, når I er sammen, og du har lyst - men ikke tid - til at invitere dem hjem til dig. Den ene weekend tager den anden, og det bliver aldrig til mere end tanken.

Det kan du gøre:
Inviter hele banden til formiddagskaffe en søndag, og bed dem tage picknickurve, tæpper og cykler med. Tag ud til den nærmeste skov eller strand, og hyg jer resten af eftermiddagen. Udflugter giver ro og nærvær til gode snakke, nye oplevelser og fællesskab. Maden er i fælles om, og på den måde bliver det et mere overskueligt projekt. Er det en succes, så gentag det som en fast sommertradition.

Dine bedste veninder
Indrømmet, det var noget andet, inden du reproducerede dig selv. Familielivet sætter en kæp i hjulet for det daglige samvær med veninderne. Du er ikke længere opdateret på, hvilke sko din veninde lige har købt, eller om hun havde en god eller dårlig dag i går.

Det kan du gøre:
Telefon-te! Aftal et tidspunkt, hvor I begge er klar ved telefonen med stængerne oppe, en stor kop te og 30 minutters ro til at tale. Sig til resten af familien, at du ikke vil forstyrres, og vær nærværende i den halve time.

Dine bedsteforældre
Hvis du er så heldig, at du har dine bedsteforældre, så tænker du sikkert tit på dem, men vasketøj og fritidsinteresser tager din tid i weekenderne, og du får alt for sjældent talt med dem.

Det kan du gøre:
Lad børnene tegne en tegning, print nogle billeder fra jeres liv, og skriv et kort eller måske endda et brev, og send det hele med god gammeldags post. Det betyder meget og er hyggeligt at gøre både for børnene og dig. Planlæg nogle faste søndage i løbet af året, hvor du inviterer til eftermiddagskaffe hos dig eller kommer ud til dem med en kurv, så I kan tale sammen i ro og mag. Husk, at det betyder meget for dine børn at have en relation til deres oldeforældre.

Få det bedste ud af bedste - læs mere her

Dine forældre
De er uundværlige, når det kommer til pasningen af ungerne, og måske er det også dem, du vender livets spørgsmål med, men hvor tit får du skabt tid til, at I reelt kan tale sammen, uden at det handler om børn eller praktiske aktiviteter?

Det kan du gøre:
Inviter dine forældre til eftermiddagskaffe og leg med børnene. Smid børnene tidlig i seng, og hyg jer med god mad, kaffe og snak. Bestil maden udefra, eller spørg dine forældre, om de vil tage en ret med. Gør det til en fast aftale hver fjerde måned, så er det i kalenderen.

Vennerne
Hvem trænger ikke til voksensnak i hverdagen? Der er bare sjældent tid til det, når du både skal nå forbi træningscentret, hente børn, købe ind, lave mad og indhente det sidste arbejde, du ikke nåede på kontoret, inden dagen atter er omme.

Det kan du gøre:
Det handler om planlægning, eller bliver det kun ved snakken. Lav én månedlig aftale i hverdagen, hvor I på skift laver aftensmad til hinanden ud fra princippet "spis og skrid". Dem, der er gæster, komme og spiser i to timer og tager så hjem. I skal jo alligevel bruge tid på at spise. Selv om I sikkert har lyst til at blive flere timer, så hold fast i aftalen, og gå hjem efter to timer. På den måde får I alle en fornemmelsen af, at det er et overskueligt projekt, som ikke betyder overtrætte børn dagen efter.

Læs også: Plej parforholdet

De nye bekendtskaber
Gudskelov møder vi nye skønne mennesker livet igennem. Sidder du med følelsen af gerne at ville tage et spadestik dybere i jeres bekendtskab, men mangler tiden og anledningen til at flytte jer fra høflighedssnakken til de dybere snakke? Så skal I måske bare være ærlige og kaste jer ud i det.

Det kan du gøre:
Inviter til en årlig middag, som du officielt tilegner de nye mennesker i dit liv, som du bejler til at lære bedre at kende. Dem, der kommer, må tydeligvis også have lyst til at lære dig bedre at kende. Så kan I tage den derfra, og skulle det udvikle sig til et venskab, kan du benytte dig af "Spis og skrid"-aftalerne, som jo både kan benyttes til aftensmad i hverdagen eller tidlig morgenmad i weekenderne for at holde en jævnlig kontakt. I kan også hente takeaway eller lade gæsterne medbringe en ret, hvis I ikke kan overskue madlavningen.

Læs også