https://imgix.femina.dk/media/2caba2ad02f14cb4851fc050f38393f5.jpg
Familieliv

Hvornår gør dit barn dig frustreret?

21. september 2009
af Signe Eriksen Tonsberg
Foto: Vanna Envall
Der er nogle perioder af dit lille barns liv, hvor der er flere konflikter og skabes flere frustrationer, end andre. Se en oversigt

Det helt lille spædbarn (0-6 måneder)
Barnet har ikke andet sprog end gråd. Forældre kan blive frustrerede og irriterede, fordi det er svært at tolke barnets signaler. Når man bliver frustreret, så bliver man urolig. Jo mere urolige forældrene er - jo mere uroligt bliver barnet.

Tumlingen (6-18 måneder)
Barnet bliver efterhånden mere barn og mindre baby og skal for eksempel til at spise skemad. Mange forældre har svært ved at rumme, at barnet kun spiser en halv skefuld af den lækre økomos, de har tilberedt. Et godt råd er at prøve med samme slags måltid igen næste dag. Det er en helt ny verden for barnet, og det skal nok spise, når det er sultent. Barnet begynder også at kravle rundt og pille ved ting. De gør, hvad de har lyst til, og man skal sige "nej, stop og av" mange gange.

Selvstændighedsalderen (fra cirka 18 måneder)
Mange børn begynder fra 18-månedersalderen at få et sprog. Det giver selvsagt konflikter. Kunsten for forældrene er at afgrænse sig selv som voksne. Find ud af, hvad du vil gå med til, og hvad du ikke vil have. Det er tydeligere, hvis du siger: - Jeg vil ikke have, du hopper i sofaen. Du kan tage legoklodserne derovre i stedet, end hvis du siger: Stop det hopperi!

Børnehavebarnet (fra 3-4 år)
De fleste børn i børnehavealderen har et meget veludviklet sprog og en stor vilje, men kan stadig ikke overskue konsekvenserne af særligt mange handlinger. Mange forældre kommer op i det røde felt, når deres barn begynder at svare igen, eller når de har deres helt egen mening om, hvad de vil spise eller have på. Et godt råd er at vælge kampene med omhu. Hvad sker der for eksempel ved, at jeres barn har gummistøvler på i børnehaven midt om sommeren - andet end at det får varme tæer og bliver en erfaring rigere?

Kilde: Henriette Weberg og Benedikte Hertel

Husk prævention - også når du ammer
Slip bekymringerne og baby sover bedre
Opfyld babys behov

Læs også