Gode råd til toilettræningen
Foto: Pantherstock
- Nogle børn er bange for at gå på toilettet. Måske synes de, toiletsædet er ubehageligt at sidde på, eller de forstår ikke fordøjelsesprocessen, og hvor afføringen forsvinder hen, når den skylles ud, siger psykolog Birgitte Meldgaard Larsen til dr.dk.
Hun har derfor skrevet bogen 'Hr. Pølle - hvordan Oscar lærte at gå på toilettet', som hun selv har haft stor succes med at bruge som højtlæsning for de børn, som hun har hjulpet af med toiletskræk.
Bogen handler om drengen Oscar, der ikke kan lide at gå på toilettet, men så kommer den sjove Hr. Pølle til hjælp, hvorefter det i stedet bliver forbundet med noget skægt at bruge et toilet. Og netop humor er ifølge psykologen vigtigt, når man skal motivere børn til at blive renlige.
Tal med dit barn om at gå på toilettet
Det er sundhedsplejerske Else Guldager enig i:
- Historien om Hr. Pølle er sjov og en god måde at lære de mindste at gå på toilettet, så de bliver motiveret for det. De mindste er parate, når de er mellem 2½ og 3 år, men pigerne er som regel lidt tidligere modne end drengene. I den alder er barnet neurologisk og psykologisk modent, så det kan lære at give slip - og holde igen. Det er vigtigt, at forældrene motiverer deres børn i netop den alder, fordi ellers risikerer man at forpasse tiden, og så vænner man barnet til at bruge bleen som et omvandrende toilet, forklarer hun.
Man kan også selv lave en sjov bog sammen med sit barn, hvor man skriver, tegner og taler om dét at gå på toilet og lave stort, så det bliver afmystificeret, og barnet er mere med på, hvad der sker, foreslår Else Guldager.
Gode råd til renlighedstræningen
Udover humor opstiller Birgitte Meldgaard Larsen bl.a. følgende råd til renlighedstræningen:
* Brug 10-15 minutter om dagen i minimum 14 dage i træk på toiletbesøg med barnet - og gerne i længere tid.
* Ro, nærvær, omsorg og opmuntring er afgørende i forhold til renlighedstræning.
* Mange børn er bange for at gå på toilettet. Tænk over, hvordan du kan gøre det mere behageligt for barnet at gå på toilettet, f.eks. ved at anskaffe et indsatsbræt og eventuel en skammel til barnets fødder, så det har støtte.
* Hold barnet i hånden i den tid, det tager for barnet at give slip på afføringen. Man kan også i fællesskab tælle imens - I kan tælle til fx 10, mens barnet presser afføringen ud.
* Anerkend barnet, når det laver stort på toilettet
Her kan du købe 'Hr. Pølle - hvordan Oscar lærte at gå på toilettet' >>
Læs også:
Pottetræning: 9 bøger der hjælper dit barn
Pottetræning - 10 problemer (og løsninger!)
10 trin til at blive ble-fri