baby i ble
Familieliv

Sådan hjælper du dit barn med at smide bleen

21. juni 2019
af Tine Stevnhoved
Renlighed har forskellige faser. Lær dem at kende, så ved du, hvornår dit barn er klar til at smide bleen. 10 trin til at blive ble-fri.

Renlighed har forskellige faser. Lær dem at kende, så ved du, hvornår dit barn er klar til at smide bleen.

Når dit barn er ved at være klar til at smide bleen giver det dig nogle startsignaler. Disse signaler kan inddeles i tre trin: første trin er, at barnet registrerer, at noget i bleen ikke er behageligt. Andet trin er, at barnet fortæller, at nu er der "noget" i bleen. Og tredje trin er, at barnet siger til, inden det sker.

Det kan være svært at vide, hvornår det er det helt rette tidspunkt, men i stedet for hele tiden at spørge barnet om det skal tisse, så tag det med på toilettet. Bleafvænning kan ikke forceres, men ved at vise barnet, at det er en god vane at gå på toilettet inden en køretur eller inden sengetid lærer du dit barn at tage ansvaret og selv mærke efter, hvornår det skal på toilettet.

LÆS OGSÅ: Rød numse: Få 7 gode tips her

10 trin til at blive ble-fri
1) Hold øje med startsignalerne. Kan dit barn holde sig i 3 timer, og er der flere tørre bleer ved bleskift, er det første signal om, at barnet er ved at være fysisk klar.

2) Grib chancen. Hvis dit barn meddeler, at nu tisser det, så er det et signal om, at junior er klar. Grib chancen og tag bleen af med det samme!

3) Du har 3 sekunder. Når barnet siger "jeg skal tisse" har du ca. 3 sekunder til at reagere, så det er en fordel, hvis træningen foregår om sommeren, hvor barnet kan gå uden ble udendørs. Her kan barnet både se og mærke, når det tisser, og det fremme afvænningen.

4) Skæld aldrig ud. Det vil gå galt mange gange, men det er vigtigt at sige; Næste gang skynder du dig at sige til, og så prøver vi igen, i stedet for at skælde ud.

5) Skab succesoplevelser. Bleafvænning kan tage lang tid. Brug hellere buksebleer i lang tid, så barnet ikke bliver presset af fiaskoer med våde bukser.

6) Drop spørgsmålene. Børn kan slet ikke forholde sig til, at du hele tiden spørger om de skal tisse. Tag i stedet barnet i hånden og sig; Vi går lige ud og ser om vi skal tisse.

7) Det er ok med en om'er. Der er ikke noget galt i at prøve, erkende at det var for tidligt, stoppe og vente til senere.

8) Hav tålmodighed. Det er kun meget få børn, der er renlige på få uger, så hav tålmodighed.

9) Aflæs barnet. Forsøg at lære dit barns signaler at kende og følg med i udviklingen. Hvornår et barn begynder at kunne styre blære og endetarm er hormonelt bestemt, det kan ikke indlæres.

10) Søg læge, hvis… dit barn stadig har brug for natble efter fem-seks årsalderen, uden der er udsigt til forbedring. Det kan skyldes at blæren er for lille, eller at barnet ikke producerer nok af det hormon, der gør, at man kan holde sig.

Aldersguide
1½ år
Det tidligste tidspunkt, et barn kan kontrollere blære og endetarm. Nogle ganske få børn er renlige i denne alder.

2½-3 år
De fleste børn bliver renlige i denne alder. Det vil sige, at kan klare sig uden ble om dagen, men æangt de fleste har i måneder eller halve år brug for en ble om natten.

4-5 år
På dette alderstrin har mange børn stadig brug for natble.

Læs også:
Bleudslæt
Rød numse
Tisser i bukserne

Læs også