barn i autostol
Familieliv

Dét skal dit barn have på af tøj i autostolen

11. oktober 2019
Fredag, 11. oktober 2019 - 7:20 Af Anne Romanelli. Udgivet første gang 2015. Foto: PR & Pantherstock
Du vil sikkert gerne undgå, at dine børn sidder og fryser i deres autostole om vinteren - men du skal alligevel ikke give dem for tykt tøj på. Læs hvorfor her.

Autostole

Det er ikke behageligt for hverken voksne eller børn at sætte sig ind i en iskold bil om vinteren, og de fleste forældre ifører derfor - i bedste mening - deres børn i tykt tøj som flyverdragter eller dunjakker, før de spænder dem fast i deres autostole.

Men netop det tykke vintertøj øger risikoen markant for, at barnet slynges ud af selerne i tilfælde af kollision. Det tykke vintertøj fylder nemlig autostole så 'godt' ud, at det ikke kan lade sig gøre at stramme selerne optimalt.

Vintertøj forhindrer sikker fastspænding i autostole

Barnestolseksperten Kristian Konradsen fra autostol.dk forklarer:

- Dunjakken og flyverdragten gør, at man typisk mangler at stramme selerne de sidste fem-syv cm. ind, før barnet sidder korrekt fast. Risikoen for fatale følger stiger voldsomt pr. manglende cm. Desuden er der risiko for, at selerne sidder så langt ude på barnet skuldre, at selerne ved en kollision eller bare en hård opbremsning, ryger ned, hvorefter barnet kan ryge ud af autostolen eller slå hovedet, siger han til bt.dk.

Børn i tykt vintertøj kan ryge ud af deres autostole

Han understreger, at selerne i autostole skal strammes så meget ind, at der kun lige er plads til en flad hånd mellem barnet og selerne - og det kan være svært at fornemme med det posede vintertøj.

10 råd, før du køber autostol

- Forældrene tror, at selerne sidder tilstrækkeligt stramt, men det, der snyder er, at barnets vægt ved kollision bliver forøget mange gange. Det betyder, at barnets tykke tøj biver mast helt fladt bag selerne, og pludseligt er risikoen for, at barnet ryger ud af selen, overhængende, siger han.

Undgå at barnet fryser uden sit vintertøj

For at undgå, at dit barn må sidde og fryse i de første par minutter, mens bilen bliver varm, kan du prøve følgende råd:

1. Giv barnet en almindelig (termo)jakke eller fleecetrøje på og put et varmt tæppe over barnet i bilen.

2. Anskaf evt. en god, varm kørepose, som er speciallavet til børn i autostole.

3. Giv evt. barnet jakken omvendt på, så barnet er spændt fast under jakken og har jakken uden på selerne.

Læs også: Hvornår må børn sidde foran i bilen?

Kend reglerne for børn i bilen

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også